Παρά το γεγονός ότι και ολόκληρη η ερχόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με τις επαφές των πολιτικών αρχηγών, η ημερομηνία των εκλογών έχει κλειδώσει οριστικά. Η Βουλή θα διαλυθεί το ερχόμενο Σάββατο και οι κάλπες θα ανοίξουν το πρωί της 20ής Σεπτεμβρίου για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρόεδρος της ΝΔ και η Πρόεδρος της Βουλής για να καθυστερήσουν την εκλογική διαδικασία, η ίδρυση του νέου κόμματος από τον Π. Λαφαζάνη ήταν η αφορμή που αναζητούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αποκλείσει για μία ακόμη φορά την πρόσβαση της Χρυσής Αυγής στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και για να ολοκληρώσει μια διαδικασία διερευνητικών εντολών, που ήταν εξαρχής καταδικασμένη να αποτύχει.
Οι χειρισμοί Παυλόπουλου


Ενώ η επιλογή των εκλογών έγινε αποκλειστικά από τον Αλ. Τσίπρα, η ημερομηνία των εκλογών και ο περιορισμός της περιόδου αβεβαιότητας στις τέσσερις εβδομάδες, ενώ θα μπορούσε να επιμηκυνθεί επικίνδυνα, οφείλεται στους χειρισμούς του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος συμβίβασε στο παρασκήνιο τις αντικρουόμενες απόψεις.
Πρώτα από όλα, ο κ. Παυλόπουλος προστάτευσε με την εμπειρία του την κυβέρνηση, η οποία αρχικώς σχεδίαζε εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου. Οταν ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς τον επισκέφθηκε μυστικά το μεσημέρι της Πέμπτης για να τον ενημερώσει για την πρόθεση του κ. Τσίπρα να παραιτηθεί, ο κ. Παυλόπουλος προειδοποίησε το Μαξίμου ότι είναι πιθανόν ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια της διερευνητικής εντολής. «Καλό είναι να ετοιμαστείτε για τις 20 Σεπτεμβρίου, γιατί μάλλον εκεί θα πάμε» είπε στον κ. Παππά και δικαιώθηκε από τις εξελίξεις.
Αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Παυλόπουλος θα φροντίσει να τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να παραμελήσει ούτε λέξη από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος.
Εφόσον λοιπόν ο κ. Μεϊμαράκης δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει στήριξη από τουλάχιστον 151 βουλευτές στην παρούσα Βουλή, ο κ. Παυλόπουλος θα αναθέσει την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λαφαζάνη και στη συνέχεια θα τερματίσει τη διαδικασία.
Ο κ. Παυλόπουλος γνωρίζει ήδη ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή. Τουλάχιστον τρεις πολιτικοί αρχηγοί (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ που ελέγχουν συνολικά 146 βουλευτές) έχουν δηλώσει στον ίδιο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν καμία πρόταση για κυβερνητική συνεργασία. Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τότε είναι σαφές ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος.
Εφόσον λοιπόν αυτά τα δεδομένα επιβεβαιωθούν και μετά τις επαφές που θα έχουν Μεϊμαράκης και Λαφαζάνης, ο κ. Παυλόπουλος σχεδιάζει να τερματίσει τη διαδικασία το βράδυ της Πέμπτης και να ορκίσει το πρωί της Παρασκευής ως υπηρεσιακή πρωθυπουργό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Υπηρεσιακοί υπουργοί


Σύμφωνα με συνεργάτες του, δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να δοθούν διερευνητικές εντολές σε άλλα κόμματα ούτε να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, εφόσον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συγκρότησης κάποιου άλλου κυβερνητικού σχήματος.
Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα δημοσιεύσει στο ΦΕΚ την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα και τον διορισμό της κυρίας Θάνου. Μία ημέρα μετά θα ορκίσει τους υπηρεσιακούς υπουργούς της κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Θα αντικατασταθούν υποχρεωτικά όλοι οι υπουργοί που είναι βουλευτές, αλλά και όλα τα μέλη της κυβέρνησης που βρίσκονται σε υπουργεία τα οποία εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Είναι πιθανόν ορισμένα –πολύ λίγα στον αριθμό –κυβερνητικά στελέχη που δεν είναι βουλευτές να παραμείνουν στις θέσεις τους, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Επικρατείας για ζητήματα διαφθοράς Π. Νικολούδης και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος.
Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα στο Κοινοβούλιο με το οποίο θα προβλέπεται η Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία των εκλογών και η Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ως η ημερομηνία που θα πρέπει να συνεδριάσει για πρώτη φορά με τη νέα σύνθεσή της.
Μια σχέση χάλασε, μια άλλη σώθηκε
Μία μόνο στιγμή αρκεί για να χαλάσουν πολυετείς φιλίες. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έζησε στιγμές έντασης με δύο πολιτικούς με τους οποίους διατηρεί φιλικές σχέσεις επί πολλά χρόνια. Με τον Ευ. Μεϊμαράκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Με τον πρόεδρο της ΝΔ δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και η ψυχρότητα ξεπεράστηκε κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή. Ως τότε ο κ. Παυλόπουλος δήλωνε παραπονούμενος στον κ. Μεϊμαράκη επειδή δεν του απαντούσε στο τηλέφωνο το βράδυ της Πέμπτης και αναγκάστηκε να του στείλει τη διερευνητική εντολή με e-mail!
Από την άλλη πλευρά και ο κ. Μεϊμαράκης δήλωνε παραπονούμενος εκτιμώντας ότι παίζει το παιχνίδι του Τσίπρα. Τριάντα λεπτά κατ’ ιδίαν συνάντηση στάθηκε αρκετή για να διαλυθούν τα νέφη στις σχέσεις τους.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η Πρόεδρος της Βουλής κατήγγειλε δύο φορές τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι παραβίασε τη συνταγματική διαδικασία και ότι κακώς δεν την ενημέρωσε για την παραίτηση της κυβέρνησης. Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε δύο φορές «καινοφανείς» τις απόψεις της και τις αποδοκίμασε μέσω συνεργατών του.
Αυτή η φιλία μάλλον τελείωσε οριστικά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ