«It’s the politics, stupid!» («Είναι η πολιτική, ηλίθιε!»). Αυτό θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς σήμερα, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του συμβούλου του προέδρου Κλίντον: «It’s the economy, stupid!» («Είναι η οικονομία, ηλίθιε!»), στην προσπάθεια να ερμηνεύσει την παραφροσύνη που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας. Η οποία και αποτρέπει τελικά την ορθή αντιμετώπιση του γνωστού τεράστιου οικονομικού προβλήματος. Διότι μπορεί το 1992 ο Τζέιμς Κάρβιλ να συμβούλευε τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Κλίντον να προσέξει την οικονομία για να κερδίσει τις εκλογές (τις οποίες και κέρδισε ακολουθώντας τη σοφή αυτή συμβουλή), στην Ελλάδα όμως δεν φαίνεται να μπορούμε να απαλλαγούμε από τα κομματικά παιχνίδια που μας έχουν οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή. Τελευταίο παράδειγμα, η προκήρυξη εκλογών μόλις επτά μήνες μετά τις προηγούμενες. Αν η νοοτροπία αυτή δεν αλλάξει, τότε είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης καθώς τα αποθέματα ανοχής των εταίρων μας έχουν εξαντληθεί.
Εδώ και μήνες η χώρα μας βρίσκεται όμηρος των εσωκομματικών καβγάδων του κυβερνώντος κόμματος, γεγονός που δεν επέτρεψε να υπάρξει εγκαίρως μια λογική συμφωνία με τους δανειστές μας, με αποτέλεσμα να καταλήξουμε τελικά στο πιο οδυνηρό από τα τρία μνημόνια, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη, με δεδομένη όχι μόνο τη γνωστή ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής αλλά και τη δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πιστεύει σε αυτό και ότι της επιβλήθηκε εκβιαστικά. Στο μεταξύ βέβαια η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει πλήρως. Και ενώ στα τέλη του 2014 προβλεπόταν ανάπτυξη για το 2015 2%-2,5%, τώρα προβλέπεται ύφεση 2,5%-3% και να δούμε πού θα φθάσει τώρα με τις εκλογές –όταν μάλιστα όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το επαχθές χρέος, ακόμη και αν υλοποιήσουμε όλους τους όρους του νέου Μνημονίου.
Με άλλα λόγια, το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας παραμένει πάντοτε ανοιχτό, εκτός αν ακολουθηθούν οι συμβουλές του ΔΝΤ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Αντί λοιπόν να γίνεται μια σοβαρή συζήτηση για την αντιμετώπιση αυτής της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης, εμείς προσφεύγουμε σε εκλογές και στους ανώφελους κομματικούς καβγάδες χωρίς τα παθήματα να μας έχουν γίνει μαθήματα. Ενώ τώρα έρχεται να προστεθεί στην οικονομική κρίση και το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων, το οποίο βρίσκει τη χώρα μας εντελώς απροετοίμαστη, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να ανακοινώνει επισήμως ότι η Ελλάδα παρουσιάζει «έλλειμμα ηγεσίας» στο Μεταναστευτικό. Αυτά όμως συμβαίνουν όταν εξαγγέλλουμε πολιτική «ανοιχτών συνόρων» χωρίς προηγουμένως να έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την υποδοχή των προσφύγων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ