Η Ευρώπη περνά αυτό το καλοκαίρι μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία της. Δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι η οικονομική κρίση _ που εκφράζεται κυρίως μέσω του προβλήματος της Ελλάδας και της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται πανευρωπαϊκώς _ και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.
Η κρίση της ευρωπαϊκής ταυτότητας διαφαίνεται και από τις ενέργειες των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών: το καθένα προσπαθεί να απομονωθεί. Η Ουγγαρία ύψωσε τείχος στα σύνορά της με τη Σερβία με σκοπό να εμποδίσει την έλευσή τους. Το ίδιο κάνει και η Βρετανία στο τούνελ της Μάγχης στο Καλέ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, τα οποία δείχνουν την αδυναμία λειτουργίας της.
Ο Γιούνκερ πρότεινε τα κράτη-μέλη να υποδεχθούν πρόσφυγες με υποχρεωτική ποσόστωση, σηκώνοντας μέρος του βάρους που πέφτει στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Οι ηγέτες των κρατών απέρριψαν την ιδέα και εκείνος δήλωσε εκνευρισμένος «Δεν με νοιάζει καθόλου» («Je m’en fous!»)
Ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της χώρας του όταν την κατηγορούσαν ότι έκανε αθέμιτο ανταγωνισμό στους εταίρους της. Σήμερα διαχωρίζει την θέση του από τις επιθέσεις που δέχεται από αντιευρωπαϊκά κόμματα στη Βρετανία και τη Γαλλία. Για την έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί τις εθνικές κυβερνήσεις. «Η στάση τους είναι αντίθετη προς το ευρωπαϊκό πνεύμα», λέει.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι με το μέρος του και εκείνος επιθυμεί την ενίσχυση της ισχύος των ευρωβουλευτών.
Οι ευρωσκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν πως η εθνική τους ταυτότητα είναι πιο ισχυρή από την ευρωπαϊκή.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, του προσφυγικού και των άλλων προβλημάτων που πλήττουν την Ευρώπη, βρίσκονται σε άνοδο τα εθνικιστικά αισθήματα και τα κόμματα που τα εκφράζουν. Οι προσπάθειες για προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας φαίνεται ότι αποτυγχάνουν.
Από την άλλη, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για υπερβολές και η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ισχυρή. Έρευνα του ευρωβαρόμετρου της ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο έδειξε ότι το 38% αποδέχεται και νιώθει πιο κοντά στην ταυτότητα της χώρας του από ό,τι στην ευρωπαϊκή. Αυτό το ποσοστό είναι τρεις μονάδες μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2010, όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ευρώπη. Το 60% των Ευρωπαίων όμως δηλώνει ότι τουλάχιστον μέρος της ταυτότητάς του έχει κοινά στοιχεία με άλλους εκτός των εθνικών συνόρων της χώρας του (ενώ πριν από πέντε χρόνια το ποσοστό αυτό ήταν 51%). Ωστόσο, λίγοι επιθυμούν ομογενοποίηση των πολιτισμών και δημιουργία ενός είδους Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Παρά την ευαισθησία για τα προβλήματα που αφορούν και επηρεάζουν το σύνολο της Ευρώπης, όπως το προσφυγικό και η ανεργία, η πλειοψηφία δεν φαίνεται έτοιμη να κατεδαφίσει τα τείχη που συμβάλλουν στη διατήρηση των προβλημάτων.