Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ και η βρετανίδα ομόλογός του, Τερέσα Μέι, υπέγραψαν την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών στο Καλαί.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου διοίκησης και ελέγχου, καθώς και τη δημιουργία μίας αίθουσας ελέγχου στην είσοδο της Σήραγγας της Μάγχης, η οποία θα προσπαθεί να εμποδίσει τους πρόσφυγες να διασχίσουν τη Σήραγγα στη διάρκεια της νύχτας. Ομάδες έρευνας θα εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο προκειμένου να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια εισόδου στη σήραγγα.
Η Βρετανία ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα δώσει 10 εκατομμύρια ευρώ για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που αφορούν τις αιτήσεις ασύλου και να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας που θα βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το Καλαί, σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η περιοχή.
Ο Καζνέβ και η Μέι επισκέφθηκαν το Eurotunnel και σημείωσαν ότι αν και το Καλαί, «δεν συγκεντρώνει παρά ένα μικρό μέρος των μεταναστευτικών ροών που φθάνουν στην Ευρώπη, μια σταθερή και συντονισμένη δράση των δύο χωρών μας κατέστη απαραίτητη λόγω της παρουσίας χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους».
Οι δύο χώρες σημειώνουν ότι η συνεργασία δεν θα εξαντληθεί στις επιχειρήσεις ασφαλείας, αλλά θα αφορά και την ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρουν ότι επιθυμούν να βελτιωθούν οι διαδικασίες που αφορούν τα αιτήματα ασύλου για τις γυναίκες και τα παιδιά. «Ακριβώς επειδή είναι ευάλωτοι στα χέρια των δικτύων διακινητών» σημειώνουν.
Παρίσι και Λονδίνο καλούν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό θέμα με «δομικό και σφαιρικό τρόπο», διακρίνοντας τα πρόσωπα «που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή που είναι θύματα διώξεων» από την «οικονομική μετανάστευση που είναι χωρίς διέξοδο στην Ευρώπη».
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε το σχέδιο δράσης των δύο χωρών και κυρίως τα ανθρωπιστικά μέτρα που -όπως είπε- «αναγνωρίζουν ταυτόχρονα τη σημασία της μάχης κατά του εμπορίου ανθρώπων και κατά της εκμετάλλευσης ευάλωτων προσώπων».
Σε μία άλλη εξέλιξη, τοπικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλείται το Sputnik, ανέφεραν πως η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσει εκατοντάδες μετανάστες που εμπόδιζαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Καλαί.
Σύμφωνα με το λογαριασμό στο Twitter του δημοσιογράφου του τηλεοπτικού καναλιού France 3 Τζοσελίν Ντεμπρό, μετανάστες απέκλεισαν το οδόστρωμα, ζητώντας από τη Βρετανία να τους επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα. Μετά την επέμβαση της αστυνομίας η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.