Οι εξαγωγές της Γερμανίας πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο και δίνουν ώθηση στη γερμανική οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,4% στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, μεταδίδει ηDeutsche Welle.

Μικρή, αλλά σημαντική άνοδο της οικονομικής ανάπτυξης στη Γερμανία με 0,4% καταγράφει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν ωστόσο ανάπτυξη μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Ατμομηχανή της γερμανικής οικονομίας ήταν και παραμένουν οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίες «διευκολύνονται» εδώ και μήνες από το αδύναμο ευρώ, που καθιστά φθηνότερα τα γερμανικά προϊόντα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την γερμανική στατιστική υπηρεσία οι εξαγωγές αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015. Συνολικά οι γερμανικές εξαγωγές κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο του 2011.

Πλεονέκτημα το αδύναμο ευρώ και οι χαμηλές τιμές πετρελαίου

Η αναπτυξιακή τροχιά της γερμανικής οικονομίας οφείλεται εν πολλοίς και στην χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η οποία μειώνει τα κόστη πολλών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα ενισχύει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Έτσι, για παράδειγμα, η μείωση της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης αφήνουν στους καταναλωτές οικονομικά περιθώρια για περισσότερη κατανάλωση. Παράλληλα η στατιστική υπηρεσία καταγράφει αύξηση και στη δημόσια κατανάλωση.

Στις αρχές του 2015 η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομία έδειχνε να εξασθενεί. Μετά από το δυνατό τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, στις αρχές του 2015 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3%. Η επιβράδυνση οφείλεται εν μέρει και στην μεγάλη αύξηση των εισαγωγών.

Το αδύναμο γουάν επηρεάζει τις γερμανικές εξαγωγές

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα η γερμανική οικονομία επηρεάζεται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Οι αναταράξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια προκάλεσαν επιπλέον αβεβαιότητα στους επενδυτές. Το σημαντικότερο πάντως στοιχείο είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη σε δύναμη οικονομία του πλανήτη, είναι σήμερα ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας στην ασιατική ήπειρο. Η Volkswagen για παράδειγμα εξάγει το ένα τρίτο της παραγωγής της στην Κίνα. Οι χαμηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην Κίνα σημαίνουν αυτόματα χαμηλότερη ζήτηση για γερμανικά βιομηχανικά προϊόντα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η υποτίμηση του κινεζικού γουάν που καθιστά τα προϊόντα κινεζικής παραγωγής ακόμα πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές , συχνά ενδεχομένως σε βάρος των γερμανικών προϊόντων.

/>