Σχεδόν τέσσερα χρόνια απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών φορέων κτιριακών έργων του δημοσίου, λόγω ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων των προηγούμενων ετών, με πρωταίτιο της κωλυσιεργίας το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πλέον, όμως η «περιπέτεια» της τριπλής συγχώνευσης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και της Θεμις Κατασκευαστική, δια της απορροφήσεώς τους από την πρώτη, με στόχο την δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος υπό το όνομα ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ και την ανάληψη της αρμοδιότητας του συνόλου των κτιριακών έργων του δημοσίου, ολοκληρώθηκε. Και αυτό διότι από την 1η Αυγούστου η Θέμις εντάχθηκε οριστικά στην εταιρία Κτιριακές Υποδομές.
Όλα ξεκίνησαν το 2011, επί της κυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου, όταν η πίεση για εξοικονόμηση πόρων στους κρατικούς φορείς οδήγησε τον τότε γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη να προωθήσει την συγχώνευση των τριών κατασκευαστικών εταιριών του δημοσίου σε ένα νομικό πρόσωπο.
Κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών, Παιδείας, Υγείας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης όρισε την συγχώνευση των τριών εταιριών, η οποία έγινε το Νοέμβριο του 2011 αποδεκτή από το ΔΣ του ΟΣΚ. Μάλιστα, η νέα εταιρία έλαβε «προίκα» και το κατασκευαστικό αντικείμενο και τα έργα Σύπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) της πρώην Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ).
Τον Ιανουάριο του 2012 εγκρίθηκε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης από τα διοικητικά συμβούλια των τριών εταιρειών, ενώ στη συνέχεια υποβλήθηκε και δημοσιεύθηκε το εγκεκριμένο Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το πλάνο, η συγχώνευση θα ολοκληρωνόταν έως τον Νοέμβριο του 2012.
Στη συνέχεια, όμως, το εγχείρημα «μπλοκαρίστηκε» από προσφυγές στη δικαιοσύνη, ο οποίες έγιναν τόσο από τεχνικές εταιρείες όσο και από σωματεία εργαζομένων, ζητώντας την παροχή εγγυήσεων και την αναστολή της συγχώνευσης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο στεγαζόταν η Θέμις ΑΕ, άπλωσε «πέπλο προστασίας» στους υπαλλήλους της, ενθαρρύνοντας ανοιχτά τις υπηρεσίες του να τους αξιοποιεί σε άλλα υπηρεσιακά καθήκοντα.
Μάλιστα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2012, απεσύρθη την τελευταία στιγμή τροπολογία βάσει της οποίας η συγχώνευση των εταιρειών θα είχε άμεση ισχύ, έπειτα από απαίτηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ.Αντώνη Ρουπακιώτη.
Ωστόσο οι ισολογισμοί μετασχηματισμού που είχαν εκδοθεί είχαν νόμιμη ισχύ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 και έληξαν. Οι τρεις εταιρείες συνέχισαν να λειτουργούν ανεξάρτητα, σε τρία διαφορετικά κτίρια, με τρία διαφορετικά διοικητικά συμβούλια, υλοποιώντας τρεις διαφορετικούς προϋπολογισμούς. Η συγχώνευση είχε ακυρωθεί.
Κατοπινή ρύθμιση από την κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά όρισε την λύση των εταιρειών και την υπαγωγή τους σε νέα, υπό σύσταση επιχείρηση με το ίδιο όνομα. Η πράξη συγχώνευσης διαπιστώθηκε μάλιστα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Όμως, η ένταξη της Θέμις ΑΕ πήρε παράταση για να πραγματοποιηθεί αυτοδικαίως την 1η Αυγούστου 2015, λόγω της οξύτατης πίεσης και αντίδρασης του υπουργείου Δικαιοσύνης που επισήμως δικαιολογήθηκαν με επιχειρήματα για την ασφάλεια των φυλακών και των δικαστικών αιθουσών.
Η ίδια ρύθμιση πάντως διεύρυνε το αντικείμενο της εταιρίας, παρέχοντας τη δυνατότητα για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος προσεισμικού ελέγχου κτιρίων και εγκαταστάσεων υποδομών υγείας, δικαιοσύνης και παιδείας της χώρας και η ενδεχόμενη μελέτη αντισεισμικής ενίσχυσης αυτών υπό την επιφύλαξη της διάταξης.
Πριν από λίγες μέρες το ΔΣ των Κτιριακών Υποδομών ενέκρινε το νέο οργανόγραμμα της εταιρίας, με το οποίο συστάθηκε νέα Διεύθυνση Κατασκευών Έργων Υποδομών Δικαιοσύνης. Μάλιστα, η εταιρία προχωρά και στο πρώτο έργο του κλάδου Δικαιοσύνης, που αφορά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στο Εφετείο Αθηνών.
Η ένταξη της ΘΕΜΙΣ στη νέα εταιρία οδηγεί όμως παράλληλα και σε απώλεια των πόρων που είχε από το ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο χρηματοδοτούσε τις μελέτες και τα λειτουργικά της έξοδα. Από την Θέμις ΑΕ η Κτιριακές Υποδομές κληρονομεί μία σειρά από μικρής κλίμακας έργα, που είναι σε εξέλιξη.