Παρά τον «λευκό καπνό» για την επίτευξη συμφωνίας που οδήγησε σε νέα άνοδο τις ελληνικές μετοχές και σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων, η αγορά εμφανίζεται επιφυλακτική για τη συνέχεια έχοντας πλέον τα μάτια της στραμμένα στις πολιτικές εξελίξεις και στις νέες ισορροπίες που ενδεχομένως να διαμορφωθούν τους επόμενους μήνες στη χώρα. Την ίδια ώρα εξάλλου, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές που κλείδωσε οδηγεί σε ήπια προσαρμογή, οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν ασφυκτικές, με την Deutsche Bank να προβλέπει ύφεση 3% εφέτος και 1,4% το 2016.
Οι τεχνικές ομάδες εργάζονται πάντως, όπως λέγεται, για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, ενώ φέρεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και ρυθμιστεί ζητήματα όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα θέματα ενέργειας, ώστε να υπογραφεί το νέο πακέτο ύψους περίπου 85 δισ. ευρώ και να ψηφιστούν τα όποια προαπαιτούμενα για να έρθει το πρώτο πακέτο δόσεων.
Τα μέτρα
Οι συμβιβασμοί επήλθαν, όπως λέγεται, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (δεν θα δοθούν σε ξένες εταιρείες και θα υπάρξει νέα διαβούλευση με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας) και στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με τον ΑΔΜΗΕ σε δημόσιο έλεγχο και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου ως το 2018. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους. Το πρώτο πακέτο ενίσχυσής τους θα ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και αποτρέπεται, όπως αναφέρεται, «κούρεμα» σε καταθέσεις, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτρέπει μέτρα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα προβλέπει ότι το 2015 θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,25%, το οποίο θα πρέπει να μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.
Στο Χρηματιστήριο, μετά την αντίδραση των μετοχών τις τελευταίες ημέρες και τα κέρδη κατά σχεδόν 40% των τραπεζών που οδήγησαν τον γενικό δείκτη πάνω από τις 700 μονάδες, αρκετοί επενδυτές –πέραν των hedge funds που «βλέπουν» και αξιοποιούν ευκαιρίες με βάση τις διακυμάνσεις –εμφανίζονται προβληματισμένοι, εκτιμώντας ότι μια εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται προ των πυλών. Ετσι η εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι θα κινείται βάσει δύο παραμέτρων: της ψήφισης αλλά και της υλοποίησης της συμφωνίας με τους δανειστές από τη μία πλευρά και των πολιτικών εξελίξεων και κυρίως της χρονικής στιγμής που η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές από την άλλη.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν πάντως μερικώς σήμερα, με την απόδοση του ελληνικού τριετούς ομολόγου να υποχωρεί σε 16,20% από 18,96%, του πενταετούς σε 14,50% από 16,11% και του 10ετούς σε 10,22% από 11,37%.
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί πρόκριμα για την όποια αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, οι οποίοι πάντως εμφανίζονται προβληματισμένοι κατά πόσο το πολιτικό προσωπικό της χώρας μπορεί να παίξει επιτέλους καταλυτικό ρόλο ώστε η χώρα να γυρίσει σελίδα. Μεγάλο μέρος της αγοράς πάντως θεωρεί ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων που δημιουργείται δείχνει σήμερα ανέφικτος.
Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του νέου Μνημονίου, να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες για δεσμευτικές προσφορές στις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, να μεταβιβαστούν οι μετοχές του Δημοσίου στον ΟΤΕ και να προχωρήσει η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τα επόμενα βήματα
Η Γερμανία θα εξετάσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί ότι θα είναι σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, είπε στο Reuters ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, ενώ ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν την Παρασκευή για να εγκρίνουν τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

HeliosPlus