Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μαξίμου με αντικείμενο την κατάθεση νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

  • Φορολόγηση της βουλευτικής μηνιαίας αποζημίωσης και της αποζημίωσης συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στο σύνολό τους, σύμφωνα με όσα ισχύουν για την φορολογία φυσικών προσώπων.Σημειώνεται ότι έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.
  • Μείωση κατά 15% των μηνιαίων αποζημιώσεων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
  • Καθορισμό ανώτατου ορίου στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.
  • Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Μιλώντας στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών.

»Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».

Σε δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι «η λογική είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση του πολιτικού προσωπικού και μάλιστα του ανώτερου πολιτικού προσωπικού τη στιγμή που ο λαός βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, επομένως πρέπει να δούμε μια συνολική μείωση των αποδοχών και των προνομίων που απολαμβάνει το κεντρικό πολιτικό προσωπικό της χώρας». «Για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «σήμερα θα κατατεθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει όλες αυτές τις μειώσεις και τις ρυθμίσεις».

Το δημοσιονομικό όφελος θα υπολογιστεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και θα ανακοινωθεί, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Δημήτρης Μάρδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των υπουργών, των διοικητών ΔΕΚΟ και των προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι «συζητήσαμε διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και την προετοιμασία που έχουμε ενόψει του κλεισίματος τη συμφωνίας, όπως επίσης συζητήσαμε και διάφορα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση γενικότερα με τη δημιουργία θετικών προσδοκιών που συνδέονται με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα κλείσει η διαπραγμάτευση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αυτά τα γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτοί που συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης και ότι τις λεπτομέρειες για το πώς τρέχει η διαπραγμάτευση τις γνωρίζει μόνο ο κ. Σταθάκης και ο κ. Τσακαλώτος.