Στις κάλπες περίπου 33 εκατομμύρια αργεντινοί για τις προκριματικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες αποτελούν και μια δημοσκόπηση για τα 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ζεύγος Κίρσνερ.
Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν θέλουν να συνεχιστεί η 12ετής πορεία των περονιστών με νέο πρόεδρο ή αν αποζητούν την αλλαγή που τους υπόσχεται ο δεξιός Μαουρίσιο Μάκρι, επικρατέστερος από την Αντιπολίτευση.
Για την ιστορία ο περονισμός με την μορφή του «Κιρσνερισμού» ξεκίνησε στην Αργεντινή το 2003, όταν ο Νέστορ Κίρνσερ εξελέγη πρόεδρος. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2007, το έργο του ανέλαβε να συνεχίσει η σύζυγός του Κριστίνα Φερνάντες, η οποία επανεξελέγη το 2011 με το συντριπτικό 54,11%. Ο ίδιος ο Κίρνσερ πέθανε ξαφνικά το 2010.
Η Φερνάντες δεν έχει δικαίωμα τρίτης συνεχόμενης θητείας και έτσι ο επίσημος υποψήφιος των περονιστών είναι ο νυν κυβερνήτης της επαρχίας του Μπουένος Αίρες, Ντανιέλ Σιόλι.
Ο Σιόλι υπήρξε αντιπρόεδρος της Αργεντινής στην τετραετία του Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007). Δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις τάξεις των «σκληρών» οπαδών των Κίρσνερ, ωστόσο, θεωρήθηκε ο πλέον κατάλληλος για την διάδοχη κατάσταση.
Δίπλα του ως υποψήφιος αντιπρόεδρος έχει τοποθετηθεί ο πλέον έμπιστος των Κίρνσερ που ακούει στο όνομα Κάρλος Σανίνι.
Οι «κακές» γλώσσες -αλλά και στελέχη της Αντιπολίτευσης- λένε ότι ο Σανίνι θα είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος που θα κάνει κουμάντο αν και ο ίδιος ο Σιόλι έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί με αυτό τον τρόπο.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο δεξιός επιχειρηματίας Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος υπήρξε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Boca Juniors (τα «χρυσά χρόνια» της υπεροχής της) και τέως κυβερνήτης της πρωτεύουσας, θεωρείται ο επικρατέστερος στην εσωκομματική μάχη του μετώπου Cambiemos.
Ο ίδιος κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη τμήματος του ιστορικού κόμματος των Ριζοσπαστών (UCR), αλλά και μικρότερων σχηματισμών που επιθυμούν την αλλαγή σελίδας.
Σημαντική θεωρείται και η υποψηφιότητα ενός περονιστή αντάρτη, του Σέρχιο Μάσα, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να χαράξει τον δικό του δρόμο απέναντι στην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.
Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2013, ο Μάσα κατάφερε να κερδίσει στο Μπουένος Αϊρες τον υποψήφιο των περονιστών, δημιουργώντας τον δικό του «αέρα» αλλαγής. Ωστόσο, η δυναμική του δεν ήταν τόσο ισχυρή.
Πάντως, δεν αποκλείεται να κάνει τη ζημιά στον επίσημο υποψήφιο των περονιστών, για αυτό και το ποσοστό που θα συγκεντρώσει θεωρείται κρίσιμο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν σαφέστατο προβάδισμα στον Σιόλι. Αυτό που ο ίδιος επιθυμεί από τις προκριματικές εκλογές είναι ένα ποσοστό γύρω στο 40%, το οποίο θα του δώσει «αέρα» νίκης στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι με ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% και διψήφια διαφορά από τον δεύτερο, δεν θα χρειαστεί να γίνει β’ γύρος, όπου όλα θα είναι ανοικτά.
Ο Σιόλι ποντάρει στη συνέχεια του έργου των Κίρνσερ, προβάλλει τα επιτεύγματα των τελευταίων 12 χρόνων (έστω και αν αρκετές φορές κράτησε αποστάσεις), ενώ ο Μάκρι ζητά από τους πολίτες να του δώσουν εντολή αλλαγής.
Η Αργεντινή, όπως και αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής, βρίσκεται σε ύφεση, όμως η κυβέρνηση έχει αυξήσει θεαματικά τη ρευστότητα στο εσωτερικό, προκειμένου να δημιουργήσει μια αίσθηση κανονικότητας, έστω και αν αυτό σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού.
Οι περονιστές εξηγούν στο εκλογικό σώμα ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Μάκρι, πολλά από όσα έγιναν την τελευταία 12ετία θα κινδυνεύσουν: εθνικοποιήσεις, κοινωνική πολιτική και επιδόματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Μάκρι έχει δεσμευθεί να διατηρήσει αρκετές από τις παροχές, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τα λαϊκά στρώματα που προτιμούν τους περονιστές, έστω και αν κάπου στο δρόμο δυσαρεστεί τα μεσαία και ανώτερα στρώματα που τον στηρίζουν.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.