Ψηφίζουν σήμερα οι πολίτες της Αϊτής μετά από τη διάλυση της Βουλής στις 12 Ιανουαρίου και αρκετές προθεσμίες για προσφυγή στις κάλπες που τελικά δεν τηρήθηκαν.
Έπειτα από χρόνια προθεσμιών που δεν τηρήθηκαν και εκστρατειών που άρχιζαν αλλά δεν κατέληγαν ποτέ, οι πολίτες της Αϊτής καλούνται σήμερα στις κάλπες για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται δοκιμασία για τη φτωχή χώρα της Καραϊβικής που έχει βιώσει μια σειρά στρατιωτικών πραξικοπημάτων.
Το κοινοβούλιο της Αϊτής διαλύθηκε την 12η Ιανουαρίου, κατά σύμπτωση στην πέμπτη επέτειο του σεισμού ο οποίος είχε σκοτώσει τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους.
Έκτοτε η Βουλή των 119 μελών παρέμενε άδεια, ενώ η Γερουσία, με μόλις 10 από τα 30 μέλη της, δεν μπόρεσε να συνεδριάσει με απαρτία. Ο πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί, ο οποίος δεν μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του, κυβερνούσε εκδίδοντας πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και διατάγματα.
Πάνω από 1.800 υποψήφιοι από δεκάδες κόμματα συμμετέχουν στη διαδικασία και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σε έξι ως δέκα ημέρες. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται να γίνει την 25η Οκτωβρίου, την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
«Αυτές οι εκλογές αποτελούν μια μεγάλη δοκιμή ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου», εκτίμησε ο Πιερ Εσπεράνς, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Εθνικό Δίκτυο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκλογική διαδικασία αποτελεί επίσης δοκιμασία και για την αστυνομία, που θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της περιόδου των εκλογών, καθώς η αποστολή σταθεροποίησης του ΟΗΕ έχει μειώσει την παρουσία της. Από την 1η Ιουλίου στην Αϊτή βρίσκονται 2.370 κυανόκρανοι και 2.601 αστυνομικοί του ΟΗΕ στη χώρα. Η δύναμη αυτή είχε φθάσει να αριθμεί έως και 13.300 στρατιώτες και αστυνομικούς.
Η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια. Ένας υποστηρικτής του κόμματος Βεριτέ είχε δολοφονηθεί στο Καρφούρ, μια πόλη πολύ κοντά στο Πορτ-ο-Πρενς, ενώ ένας υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος Φιούζον στην πόλη Μαριγκό είχε επίσης δολοφονηθεί τον περασμένο μήνα.
Η αϊτινή αστυνομία «έχει τη δυναμικότητα» να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των εκλογών, εκτίμησε ο Σερζ Τεριό, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ στην Αϊτή, «ειδικά» λαμβανομένου υπόψη του «γεγονότος ότι είμαστε εδώ (…) για να την υποστηρίξουμε και υπάρχει και η επιπλέον δυναμικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων» του ΟΗΕ.
Οι προηγούμενες εκλογές, που άρχισαν να διεξάγονται το 2010 και δεν ολοκληρώθηκαν παρά το 2011, είχαν σημαδευτεί από τη χαμηλή συμμετοχή, βίαια επεισόδια και ένα καθυστερημένο, αμφισβητούμενο αποτέλεσμα.
Αυτή τη φορά οι αρχές της Αϊτής ανακοίνωσαν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα, οριστικοποίησαν τον κατάλογο των υποψηφίων και υπόσχονται ότι θα υπάρχει ασφάλεια κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εκλογών.
Περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν ενώ το νόμισμα της Αϊτής, το γκουρντ, πέφτει, η κυβέρνηση καταγράφει μεγάλο έλλειμμα, οι ξένες επενδύσεις ήταν μικρότερες από 100 εκατομμύρια δολάρια και η μείωση της δύναμης του ΟΗΕ προκαλεί ανασφάλεια.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τους Αϊτινούς να λάβουν μέρος με ηρεμία στις εκλογές που εξέφρασε την ελπίδα να είναι «αξιόπιστες» και «διαφανείς», ενώ χαρακτήρισε τις «πολυαναμενόμενες αυτές εκλογές ένα σημαντικό βήμα για τη δημοκρατία στην Αϊτή» και ένα «κλειδί για τη σταθερότητα και την προώθηση μιας δυναμικής δημοκρατίας μακροπρόθεσμα».