Ερευνητές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναλάβουν τον έλεγχο ενός οχήματος της Tesla Motors Inc (Model S) και να το ακινητοποιήσουν ενώ κινούνταν με 5 μίλια την ώρα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times». Πρόκειται για την τελευταία από τις έξι συνολικά επιτυχημένες κυβερνοεπιθέσεις στα λογισμικά αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Όλες οι κυβερνοεπιθέσεις ήσαν βεβαίως ελεγχόμενες, υπό την έννοια ότι πραγματοποιήθηκαν πειραματικά από ερευνητές. Η επιτυχής έκβασή τους, ωστόσο, αποδεικνύει ότι και τα πιο εξελιγμένα και ευφάνταστα λογισμικά, με τα οποία εφοδιάζονται τα σύγχρονα αυτοκίνητα, είναι δυνατόν να επηρεαστούν εκ του μακρόθεν από κακόβουλους χάκερ.
Ο επικεφαλής του τεχνολογικού κλάδου της εταιρείας κυβερνητικής ασφάλειας Lookout Κέβιν Μαχάφι και ο επικεφαλής ασφαλείας της εταιρείας ερευνών Cloudflare Μαρκ Ρότζερς τόνισαν, άλλωστε, στους FT ότι αποφάσισαν να «χακάρουν» ένα μοντέλο της Tesla επειδή η αμερικανική εταιρεία φημίζεται ότι εφαρμόζει τα πιο εξελιγμένα λογισμικά συστήματα στα πανάκριβα σπορ ηλεκτροκίνηνητα αυτοκίνητα που κατασκευάζει.
«Σβήσαμε τον ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου ενώ οδηγούνταν με χαμηλή ταχύτητα 5 μιλίων την ώρα. Μαυρίσαμε όλες τις ηλεκτρονικές οθόνες, κλείσαμε το ηχοσύστημα και τραβήξαμε το χειρόφρενο ακινητοποιώντας το», δήλωσε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα ο Ρότζερς.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής πειρατείας αναλύθηκαν στους ειδικούς που μετείχαν σε συνδιάσκεψη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας την περασμένη Παρασκευή, αναφέρουν οι FT.
Όπως έγινε γνωστό, η Tesla την Πέμπτη έδωσε οδηγίες σε όλους τους κατόχους μοντέλων της με τις οποίες τους πληροφορεί τι πρέπει να ζητήσουν από τους μηχανικούς τους να πράξουν για να σταματήσουν τη διαρροή ηλεκτρονικών πληροφοριών από το αυτοκίνητό τους, που μπορούν να γίνουν λεία κυβερνοαπατεώνων. Διότι κάποιοι κακόβουλοι θα μπορούσαν, ενδεχομένως, αντί να σβήσουν εξ αποστάσεως τον κινητήρα του Tesla, να… πατήσουν το γκάζι!
Ανάλογη κυβερνοεπίθεση έκαναν τον περασμένο μήνα οι εταιρείες Lookout και Cloudflare σε Jeep Cherokee της Fiat Chrysler, αναγκάζοντας την ιταλο-αμερικανική εταιρεία να ανακαλέσει για έλεγχο 1,4 εκατ. οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.