Με τη διεθνή κατακραυγή να συνεχίζεται για τον αμερικανό οδοντίατρο που σκότωσε παράνομα το εμβληματικό λιοντάρι Σέσιλ στη Ζιμπάμπουε, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι αναζητούν έναν δεύτερο αμερικανό κυνηγό που φέρεται να σκότωσε λιοντάρι τον περασμένο Απρίλιο..
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων και Άγριας Ζωής της Ζιμπάμπουε, ο αμερικανός Τζαν Κάσιμιρ Σέσκι από την Πενσιλβάνια χρησιμοποίησε τόξο για να σκοτώσει παράνομα ένα λιοντάρι στο Εθνικό Πάρκο του Χουάνγκε, όπου σκοτώθηκε και ο Σέσιλ τον Ιούλιο.
Ο ντόπιος γαιοκτήμονας που οργάνωσε το κυνήγι, ιδιοκτήτης του πρακτορείου οργάνωσης σαφάρι Nyala Safaris, έχει ήδη συλληφθεί για την υπόθεση.
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει αίτημα για την έκδοση του αμερικανού οδοντιάτρου Ουόλτερ Πάλμερ που σκότωσε τον Σέσιλ αφού τον δελέασε με κρέας. Το αίτημα έκδοσης που έχει υποβάλει η Ζιμπάμπουε εξετάζεται τώρα από την αμερικανική κυβέρνηση.
Λόγω των αντιδράσεων για τον Σέσιλ, ο οποίος έφερε πομπό GPS στο πλαίσιο πολυετούς ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το οδοντιατρείο του Πάλμερ στη Μινεάπολις της Μινεσότα παραμένει κλειστό.
Στη Ζιμπάμπουε, ο Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει το κυνήγι λεοπαρδάλεων και ελεφάντων έξω από το Χουάνγκε.
Το κυνήγι λιονταριών επιτρέπεται στη Ζιμπάμπουε μόνο με άδεια των αρχών, η οποία εκδίδεται με γνωμοδότηση των οικολόγων για τις πιθανές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Όπως δήλωσε στο Associated Press ο Μπρεντ Στάπελκαμπ, ερευνητής που μελετούσε τον Σέσιλ για εννέα χρόνια, και του είχε τοποθετήσει νέο κολάρο GPS τον Οκτώβριο, καμία άδεια για κυνήγι λιονταριών δεν είχε εκδοθεί φέτος στην περιοχή του Χουάνγκε.
Ο Στάπελκαμπ ανέφερε πάντως πως τα τελευταία χρόνια έχουν σκοτωθεί παράνομα στο Εθνικό Πάρκο περισσότερα από δώδεκα λιοντάρια.
Όπως συνέβη και στην περίπτωση του Σέσιλ, οι κυνηγοί συνηθίζουν να δελεάζουν τα λιοντάρια κρεμώντας κρέας και εντόσθια από ζέβρες ή καμηλοπαρδάλεις, ζώα τα οποία σκοτώνουν ειδικά για αυτό τον σκοπό.