Κλιμακώνει η Τουρκία τις επιχειρήσεις κατά του PKK με αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών και εντός της χώρας ταυτόχρονα με νέες επιδρομές στο έδαφος του βόρειου Ιράκ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Νταβούτουγλου επικυρώνει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διάθεση της βάσης του Ιντζιρλίκ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους -συμφωνία, η οποία διασαφηνίζει η Άγκυρα πως δεν αφορά αεροπορική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το βράδυ της Τρίτης βάσεις του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ. Καταφύγια, αποθήκες, βάσεις επιμελητείας και σπηλιές που εξυπηρετούν το PKK καταστράφηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας την Τετάρτη.

Τα μαχητικά που απογειώθηκαν από τη βάση του Ντιγιάρμπακιρ έπληξαν έξι διαφορετικούς στόχους στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται οι βάσεις οπισθοφυλακής των Κούρδων ανταρτών, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο. Ήταν η βαρύτερη επίθεση κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ από την έναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών εδώ και μία εβδομάδα.

Ανακοίνωση που εξέδωσε παράλληλα το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας αναφέρει πως εντός Τουρκίας χτυπήθηκαν τουλάχιστον τρεις στόχοι -θέσεις αντιαεροπορικών πυρών και βάση εκτόξευσης όλμων- του PKK στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ. Προηγήθηκε η δολοφονική επίθεση κατά του διοικητή της Χωροφυλακής στην επαρχία Ματζιγκέρτ (Μαλάζγκιρτ) της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Επίσης, οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει μέχρι στιγμής συνολικά 1.302 άτομα σε 39 επαρχίες στο πλαίσιο της καταστολής που έχει στόχο μέλη του Ισλαμικού Κράτους, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παράνομες αριστερές οργανώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Εν μέσω του σπιράλ βίας ο Ταγίπ Ερντογάν ανέστειλε ουσιαστικά την Τρίτη την ειρηνευτική διαδικασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο μπήκε με δύναμη στην Εθνοσυνέλευση στις κάλπες του Ιουνίου στερώντας την αυτοδυναμία στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) -και αναγκάζοντας τον Ερντογάν να βάλει φρένο στις επιδιώξεις του για προεδρικό σύστημα.

Εν μέσω των επιδρομών στο διπλό μέτωπο κατά PKK και τζιχαντιστών, ο Ερντογάν δήλωσε πως η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και απαίτησε να άρει η Εθνοσυνέλευση τη βουλευτική ασυλία πολιτικών που «έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Δεν διαπράξαμε κανένα ασυγχώρητο έγκλημα. Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι κερδίσαμε το 13% της ψήφου» ήταν η απάντηση του συμπρόεδρου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Μετά και τις νέες επιδρομές, ο ηγέτης του HDP αμφότερες τις πλευρές «να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες», λέγοντας ότι όλοι πρέπει να ενεργήσουν με «κοινή λογική».

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Τουρκίας ανέφεραν πως αναγνωρίζουν το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα, κάλεσαν όμως την τουρκική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες να αποφύγει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους αυτονομιστές.

Αν και χαρακτηρίζει το PKK τρομοκρατική οργάνωση επίσημα, η Ουάσινγκτον βασίζεται σε συμμάχους του Κούρδους μαχητές οι οποίοι πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Η έκτακτη σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του NATO στις Βρυξέλλες προσέφερε πολιτική στήριξη στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αρχίσει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία όπως και στο Ιράκ και ο Ερντογάν επισήμανε πως η χώρα του έχει «καθήκον» να εμπλακεί περισσότερο.

Την Τετάρτη η Τουρκία υπέγραψε επίσημα τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το «άνοιγμα» της στρατηγικής σημασίας βάσης του Ιντζιρλίκ στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που διεξάγει αεροπορικές επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η συμφωνία αφορά μόνον τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και δεν περιλαμβάνει αεροπορική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.