Νεκρός φέρεται πως είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, μουλά Μοχάμεντ Ομάρ, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το BBC. Αν και από το στρατόπεδο των Ταλιμπάν δεν επιβεβαιώνεται η είδηση, πηγές από την αφγανική κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο μουλά Ομάρ πέθανε πριν από δύο – τρία χρόνια.

Οι Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ωστόσο επικοινώνησε με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο και προανήγγειλε ανακοίνωση της οργάνωσης.

Είναι γεγονός ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές θανάτου του ηγέτη των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Η συγκεκριμένη ωστόσο είναι η πρώτη που επιβεβαιώνεται από ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ο μουλά Ομάρ οδήγησε τους Ταλιμπάν στη νίκη επί του αντίπαλων αφγανικών πολιτοφυλακών στον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.

Η συμμαχία του με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν πυροδότησε στη συνέχεια την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

Εκτοτε, ο Μουλά Ομάρ έχει επικηρυχθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για 10 εκατ. δολάρια. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι Ταλιμπάν έχουν δώσει στη δημοσιότητα αρκετά μηνύματα του ηγέτη τους. Στο τελευταίο από αυτά, στα μέσα Ιουλίου, ο Μουλά Ομάρ φέρεται να εκφράζει τη στήριξή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, επρόκειτο για γραπτό κείμενο το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των Ταλιμπάν και όχι ηχητικό μήνυμα ή βίντεο, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες ότι ο Μουλά Ομάρ είναι νεκρός.