«Θόρυβο» προτού καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα προκαλεί η νέα επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου. Η ρουμάνα οικονομολόγος, γνωστή από τη θητεία της στην Κύπρο, είναι ένα από τα τρία νέα στελέχη του «κουαρτέτου», το οποίο αντικαθιστά την τρόικα, καθώς προστίθεται ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Εκτός από την κυρία Βελκουλέσκου, στην Αθήνα αναμένονται επίσης γνωστά και νέα πρόσωπα:
Νέος επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι ο Ράσμους Ρέφερ, ο οποίος αντικατέστησε εδώ και λίγους μήνες τον Κλάους Μαζούχ, το μοναδικό στέλεχος που είχε απομείνει από την αρχική τρόικα, η οποία έφτασε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2010. Ο κ. Ρέφερ διαθέτει προϋπηρεσία στην τριμερή της Πορτογαλίας.
Παρών θα είναι επίσης ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του ESM και αρμόδιος συντονιστής για την Ελλάδα. Μαζί του θα είναι η Μαριαλένα Αθανασοπούλου, η οποία έχει εργαστεί για λογαριασμό των αποστολών του ΔΝΤ τα προηγούμενα χρόνια και περνάει πλέον στο κλιμάκιο του ESM.
Κεντρικό ρόλο θα έχει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, γνωστός εδώ και καιρό στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αφού αντικατέστησε από το 2013 τον Ματίας Μορς και έχει βρεθεί πολλές φορές στην Ελλάδα.
Η κυρία Βελκουλέσκου διαδέχθηκε αυτή την εβδομάδα τον Ινδό Ρίσι Γκογιάλ από πλευράς ΔΝΤ. Ο τελευταίος αποχωρεί ως αποτυχημένος καθώς δεν κατάφερε να συμβάλει στο κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου 2. Δημιούργησε περιττές εντάσεις στις επαφές τόσο με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά όσο και με αυτή του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Γκογιάλ ήταν υπερβολικά αυστηρός, ακόμη και για την τελευταία λεπτομέρεια του προγράμματος. Ηταν άκαμπτος και χωρίς τη δυνατότητα να διακρίνει ανάμεσα στα σημαντικά από τα δευτερεύοντα θέματα της αξιολόγησης»
αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» διπλωματικές πηγές με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυρία Βελκουλέσκου έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τον προκάτοχό της και «την ικανότητα να ιεραρχεί προτεραιότητες και να σταθμίζει τα δεδομένα της συγκυρίας».
Ενταση στην Κύπρο


Παρά το εντυπωσιακό βιογραφικό της, η ρουμάνα οικονομολόγος δημιούργησε εντάσεις στην Κύπρο, στην οποία βρέθηκε στις αρχές του 2013 και συνέδεσε τη θητεία της με το «κούρεμα» των καταθέσεων. Αργότερα μετακινήθηκε στη Σλοβενία.
Διαστάσεις στον κυπριακό Τύπο έλαβε μια σύσκεψη που έγινε τον Μάρτιο του 2013 στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία παρουσία του προέδρουΝίκου Αναστασιάδη. Η κυρία Βελκουλέσκου φέρεται να προέβαλε νέες απαιτήσεις για τις τράπεζες οι οποίες οδήγησαν σε έκρηξη τον κύπριο πρόεδρο. «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου» φέρεται να της είπε οργισμένος. Κάποιοι λένε ότι έριξε κάτω και μια καρέκλα.
Προστριβές έχουν καταγραφεί και με τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας ΚύπρουΠανίκο Δημητριάδη αλλά και την τότε υπουργό ΕργασίαςΣωτηρούλα Χαραλάμπους. Φέρεται να ζήτησε μείωση μισθών 25% στο Δημόσιο κατά το πρότυπο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ρουμανίας. «Γι’ αυτό γέμισε η Κύπρος από ρουμάνους μετανάστες» λέγεται ότι απάντησε η κυρία Χαραλάμπους! Σταδιακά, μερίδα του κυπριακού Τύπου προσέδωσε στην κυρία Βελκουλέσκου το προσωνύμιο «Δρακουλέσκου».
Γεννημένη το 1975, η ρουμάνα οικονομολόγος είναι απόφοιτος του Λυκείου Γκέοργκε Λαζάρ, που ήταν η επιλογή νομενκλατούρας του Βουκουρεστίου επί Τσαουσέσκου. Σπούδασε οικονομικά με υποτροφία στις ΗΠΑ και εντάχθηκε αργότερα στο δυναμικό του ΔΝΤ. Ο σύζυγός της είναι ο διεθνούς φήμης βιολόγος Βίκτορ Βελκουλέσκου, συνδιευθυντής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ, διάσημος για τις έρευνες που έχει εκπονήσει για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Δεν είναι πρώτη φορά που η κυρία Βελκουλέσκου ασχολείται με την Ελλάδα. Μαζί με τον πρώην εκπρόσωπο του ΔΝΤ Μπομπ Τράα συνυπέγραψε την έκθεση του 2009, η οποία προειδοποιούσε για τους κινδύνους στην ελληνική οικονομία. Αργότερα, το 2012, συνεργάστηκε με τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πόουλ Τόμσεν για την εκπόνηση ενός 10σέλιδου σχεδίου περικοπών και εσωτερικής υποτίμησης, περιλαμβανομένης της σταδιακής μείωσης του προσωπικού στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 150.000 άτομα.
Τους πρότειναν να μείνουν στην Παραλιακή!


Ενα ατελείωτο «γαϊτανάκι» με ανταλλαγή email ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα εκτυλίχθηκε αυτή την εβδομάδα, όχι για την ουσία των διαπραγματεύσεων αλλά για το ξενοδοχείο στο οποίο θα μείνουν τα στελέχη των αποστολών! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση πρότεινε τρία παραλιακά ξενοδοχεία, μακριά από το κέντρο της Αθήνας: το συγκρότημα «Astir Palace» στη Βουλιαγμένη, το παρακείμενο «Divani Apollon Palace & Thalasso» στο Καβούρι και το «Grand Resort Lagonissi», το οποίο βρίσκεται στο 40ό χιλιόμετρο της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου και τα τηλέφωνα των δωματίων έχουν υπεραστικό κωδικό!
Η τρόικα απάντησε ότι επιθυμεί να μείνει στο ξενοδοχείο «Hilton», όπως σταθερά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, αλλά φέρεται να δέχτηκε ως λύση εκτός… δακτυλίου το «Athenaeum InterContinental» στη λεωφόρο Συγγρού. Σε κάθε περίπτωση, τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκέπτονται τα υπουργεία, ενώ οι συναντήσεις με τους αρχηγούς των αποστολών θα γίνονται σε ξενοδοχείο. Επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας από την ελληνική πλευρά θα είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης ενώ η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις συναντήσεις με υπουργούς.
H αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης να «κρύψει» την τρόικα από τα φλας των φωτογράφων τον περασμένο Μάρτιο απέτυχε παταγωδώς. Στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση μυστικής μεταφοράς των κλιμακίων από το «Hilton» στο παρακείμενο «Divani Caravel». Ομως κάτι δεν πήγε καλά και η αυτοκινητοπομπή έγινε αντιληπτή, ήδη από το πάρκινγκ του ξενοδοχείου αναχώρησης και προτού μπουν στα αυτοκίνητα οι «τροϊκανοί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ