Εξι βουλευτές, πέντε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, και δύο εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα είναι τα νέα πρόσωπα του κυβερνητικού σχήματος.
Το πρόσωπο που θα συζητηθεί περισσότερο από κάθε άλλο, λόγω της εισόδου του στην κυβέρνηση, είναι αναμφίβολα ο ηθοποιός και βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης. Πρόκειται για τον πολιτικό που κατήγγειλε ότι προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν προκειμένου να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα στη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εκδοθεί πόρισμα από τη Δικαιοσύνη που απέρριπτε τους ισχυρισμούς του.
Συνήθως ταυτίζεται με κάθε σενάριο συνωμοσίας που παρουσιάζει ο αρχηγός του και ευθυγραμμίστηκε πλήρως μαζί του στη ρητορική κατά του Μνημονίου. Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική «BIld» έκανε πρώτο θέμα την επιλογή του, λόγω των επιθέσεων που έκανε κατά καιρούς εναντίον της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντάς τους ναζιστές. Αναλαμβάνει μια θέση που θα κυριαρχήσει στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, καθώς θα διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Εγινε γνωστός από τη συνεργασία του με τον Λάκη Λαζόπουλο και από επιτυχημένες κωμωδίες στην τηλεόραση όπως το «50-50», «Η πολυκατοικία» κ.ά. καθώς και σε θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένης και της ταινίας «Safe Sex».
Είναι χαρακτηριστικό πώς υποδέχθηκαν την υπουργοποίησή του οι χρήστες των social media και ενδεικτικό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει:
  • «Αν είναι να κάνουμε υπουργό τον Χαϊκάλη, ας δώσουμε και στον Σεφερλή το Πολιτισμού και στον Πρέκα το Εξωτερικών να τελειώνουμε».
  • «Με Χαϊκάλη στην κυβέρνηση, δεν μας αρκούν μνημόνια, ρίξτε κατευθείαν ναπάλμ, μην το κουράζουμε…».
  • «Δεν κάνεις υπουργό έναν μυθομανή παλιάτσο την κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας».
Εκπληξη θεωρήθηκε η αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου με την τοποθέτηση της βουλευτού Αρτας Ολγας Γεροβασίλη. Η 54χρονη ιατρός έχει μόλις τρία χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, αλλά της ανατέθηκαν από τη δεύτερη κιόλας θητεία της καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου λόγω του μαχητικού της λόγου στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις. Περιγράφεται ως ιδιαίτερα φιλόδοξο άτομο, αλλά και από τους βουλευτές που θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι μπορούν να αλλάξουν την επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης.
Το δεύτερο πρόσωπο που θα συζητηθεί είναι ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης, που αναλαμβάνει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, αντικαθιστώντας τον Γ. Κατρούγκαλο. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, αλλά έγινε γνωστός ως επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, αλλά και ως σύμβουλος του κ. Τσίπρα.Τους τελευταίους μήνες είναι ιδιαίτερα επιθετικός με όσους επικρίνουν την κυβέρνηση, με τελευταίο κρούσμα την επίθεσή του στα συνδικάτα, για τα οποία ζήτησε την επανίδρυσή τους. Μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ να προτείνει «Ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Βερναρδάκης σε παρέμβασή του υπογράμμιζε:
«Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ και ο Παναγόπουλος ως πρόεδρος αποδέχονται την «απαγόρευση αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού» δυστυχώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά παρά μόνο με την εξαγορά».
Ενας συνδικαλιστής εφοριακός προκρίθηκε για αντικαταστάτης της Νάντιας Βαλαβάνη. Πρόκειται για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, που βρέθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ως εκπρόσωπος των εφοριακών κατά καιρούς έχει αντιταχθεί σε προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για θέματα διαφθοράς και για τον λόγο αυτόν ασκείται κριτική ήδη στην κυβέρνηση, επειδή επέλεξε έναν εφοριακό ως προϊστάμενο των εφοριών και των τελωνείων.
Η ανάγκη να εξακολουθήσει να εκπροσωπείται στην κυβέρνηση η Κρήτη οδήγησε στην τοποθέτηση στο υπουργείο Εσωτερικών ως υφυπουργού του Παύλου Πολλάκη, βουλευτή Χανίων και δημάρχου Σφακίων. Θεωρείται ότι θα εξελιχθεί στον νέο τηλεαστέρα της κυβέρνησης λόγου του αυθόρμητου λόγου που χρησιμοποιεί στις δημόσιες εμφανίσεις του.
Ανθρωπος της Εκκλησίας και ιδιαιτέρως του Πατριαρχείου θεωρείται ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε σε αγρυπνία, όταν έφτασε στην Αθήνα η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας από τη Βενετία.
Ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον απόδημο Ελληνισμό και είχε οργανώσει την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Αγιον Ορος.
Καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ανέλαβε η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία μία ημέρα μετά την ψηφοφορία για το Μνημόνιο αποκάλυψε ότι συνάδελφοί της βουλευτές (φωτογραφίζοντας τον Κ. Λαπαβίτσα) της εκμυστηρεύθηκαν ότι θα ψηφίσουν «όχι», παρότι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις.
Ηταν (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής Αχαΐας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο Δ. Βίτσας, πρώην γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Β’ Αθήνας, ήταν πρόεδρος της επιτροπής που ερευνούσε πώς φτάσαμε στα μνημόνια. Επειδή αυτή η επιτροπή μάλλον θα… ατονήσει, ο Πρωθυπουργός τον τοποθέτησε την Παρασκευή στη θέση που κατείχε ο Κ. Ησυχος, δηλαδή αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ