Να μην περάσει στην κοινή γνώμη και παγιωθεί η αίσθηση ότι η ΝΔ αποτελεί «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση» θα επιχειρήσει η ηγεσία του κόμματος μετά την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων και την αναμενόμενη θετική ψήφο και στο δεύτερο πακέτο την προσεχή Τετάρτη. Παράλληλα, στη σκιά του πολιτικού παιχνιδιού από τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυβερνώσας αντιπολίτευσης», η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι ψηφίζει μόνο τα μέτρα της συμφωνίας και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως «δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία α λα καρτ».
Ο κύκλος της συναίνεσης για τη ΝΔ έναντι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται το βράδυ της προσεχούς Τετάρτης, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης τους «γαλάζιους» βουλευτές. Αρκετοί εξ αυτών ήταν αρνητικοί για να δοθεί θετική ψήφος και στο πρώτο πακέτο των μέτρων, αλλά τελικά μετά την παρότρυνση του προέδρου της ΝΔ κινήθηκαν όλοι συντεταγμένα.
Πρώτα σωτηρία, μετά «σκληρό ροκ»


Το μείζον για τη ΝΔ είναι να μη «δραπετεύσει ο Πρωθυπουργός» από την εξουσία, να διατηρηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωθυπουργία και να «λερώσει μνημονιακά και άλλο τα χέρια» ώστε να αρχίσει να φθείρεται προσωπικά ο ίδιος, όπως λένε χαρακτηριστικά κεντρικά στελέχη.
Στη συνέχεια θα αρχίσει το «σκληρό ροκ» για νομοσχέδια που δεν συνδέονται με τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, ενώ, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση της στους εφαρμοστικούς νόμους. Ηδη, ακόμη και για το πακέτο των μέτρων της προσεχούς Τετάρτης υπάρχει μεγάλη ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ αφού πάρα πολλοί βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς έχουν πολλές ενστάσεις για τη φορολόγηση των αγροτών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να γνωρίζει ότι η στήριξη τελειώνει το βράδυ της 22ας Ιουλίου και μετά δεν μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη τουλάχιστον της ΝΔ για να ξεφύγει από την ομηρεία της Αριστερής Πλατφόρμας»
λένε κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της ΚΟ της ΝΔ, δεν αποκλείεται λίαν προσεχώς να καταγραφεί και ομαδική αποχή «γαλάζιων» βουλευτών που δεν είναι διατεθειμένοι να καλύψουν οι ίδιοι τις τυχόν απώλειες από την αρνητική στάση των συναδέλφων τους, της Αριστερής Πλατφόρμας, μια επιλογή που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ακροβατεί στο συνταγματικό όριο των 120 βουλευτών.

«Η ΝΔ θα εξακολουθεί να πράττει το εθνικό της καθήκον»
αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης, διευκρινίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν ταυτιζόμαστε» και επιμένει πως «όποιος κυβερνά έχει και ευθύνες».
Η στρατηγική της ΝΔ δεν είναι στην παρούσα χρονική περίοδο να πληγεί και να αποσταθεροποιηθεί περαιτέρω η κυβέρνηση. Θα κάνει την κριτική της, η οποία θα είναι σκληρή στην επόμενη φάση και κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά θέλει να τον διευκολύνει προς την πλήρη στροφή στον ρεαλισμό ώστε να «κλειδώσει» οριστικά η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος όμως πολιτικής αποσταθεροποίησης δεν έχει αποφευχθεί σύμφωνα με κεντρικά στελέχη της ΝΔ, αλλά η κεντρική γραμμή του κόμματος είναι ότι δεν υφίσταται θέμα κυβέρνησης συνεργασίας, οικουμενικής ή ειδικού σκοπού, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη που το θέτουν.
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι η ΝΔ στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψηφίζοντας όσα μέτρα συνδέονται με τη συμφωνία, αλλά από εκεί και πέρα σε άλλα πεδία, π.χ. Υγεία, Παιδεία, κ.τ.λ., θα πρέπει να υπάρξει η ελάχιστη συνεννόηση και ενδεχομένως η δέσμευση για συγκεκριμένο πολιτικό οδικό χάρτη επί διαφόρων θεμάτων.
Ο βασικός στόχος της ΝΔ είναι να ενισχυθεί το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι το κόμμα ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πυλώνας του αστικού πολιτικού συστήματος που εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Στη ΝΔ επικρατεί μεγάλος προβληματισμός για την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι και το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ενώ πολλά στελέχη εκφράζουν ανησυχία και αγωνία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όσα ψηφίζονται. Το βασικό θέμα για την ηγεσία της ΝΔ είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει, μετά την ψήφιση των μέτρων, στην εφαρμογή τους και πρόσωπα που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στις συνομιλίες με την τρόικα τονίζουν: «Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Δεν είναι απλή υπόθεση που εξαντλείται σε επικοινωνιακά παιχνίδια».
Αστοί εναντίον αγροτών


Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τη φορολόγηση των αγροτών, όπως διαπίστωσε και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης σε σύσκεψη με μια ομάδα περίπου 25 βουλευτών. Αν και στην πρώτη ψηφοφορία απεφεύχθη η ανταρσία των «νησιωτών» βουλευτών για τον ΦΠΑ στα νησιά, οι «αγρότες» είναι πιο αποφασισμένοι, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος.
Αυτή τη στιγμή στην ΚΟ της ΝΔ καταγράφεται διχασμός μεταξύ «αγροτών» (βουλευτών που εκλέγονται σε αγροτικούς νομούς) και «αστών» (βουλευτών που εκλέγονται σε μεγάλα αστικά κέντρα), όπως είχε γίνει και με τον ΕΝΦΙΑ επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Η άποψη του κ. Μεϊμαράκη είναι ότι αυτή τη χρονική περίοδο προέχει η σωτηρία της χώρας, αλλά θα αναδειχθεί το επιχείρημα πως η «άγρια φορολογική επίθεση» κατά των αγροτών είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα που δεν επιθυμεί να προβεί σε περικοπές στο Δημόσιο ούτε να ανακαλέσει διορισμούς που έχει κάνει στους έξι μήνες της διακυβέρνησής του.
Ουδείς όμως μπορεί να προεξοφλήσει αν την προσεχή Τετάρτη η ΝΔ θα εμφανιστεί συντεταγμένα και θα υπάρξει νέα σύσκεψη με τους βουλευτές που θα έχουν και σαφή εικόνα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.
Το κόλπο γκρόσο του Μεϊμαράκη


«Δύο πράγματα δεν γυρίζουν πίσω: ένα βέλος που έχει εκτοξευθεί και μια χαμένη ευκαιρία» δίδασκε ο μεγάλος κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος. Η μεγάλη ευκαιρία που αναζητούσε επί πολλά χρόνια ο κ. Μεϊμαράκης έφθασε και δεν δείχνει διατεθειμένος να την αφήσει να πάει χαμένη. Ο λεγόμενος κατά παλαιούς συνοδοιπόρους του «κομματικός κομισάριος» της ΝΔ δείχνει αποφασισμένος να σφραγιστεί η… παραμονή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Για τη ΝΔ αυτομάτως αμέσως μετά την ενδεχόμενη ψήφιση και του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την προσεχή Τετάρτη ανοίγει το κεφάλαιο εσωκομματικά και θα πρέπει και τυπικά να λήξει άμεσα (ίσως το επόμενο Σαββατοκύριακο) το ζήτημα της…«μονιμοποίησης» του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος. Ο ίδιος, αν και δεν επεδίωξε να οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος και να εκτελεί χρέη προέδρου, εμφανίζεται αποφασισμένος να καθαρίσει το τοπίο όσον αφορά και το δικό του πολιτικό μέλλον στο τιμόνι της ΝΔ. «Θέλω καθαρές λύσεις» λέει σε συνομιλητές του και μόλις κλείσει θετικά και η μάχη στη Βουλή για το δεύτερο νομοσχέδιο αναμένει να σημάνει ο ίδιος και επίσημα την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Μάλιστα έδωσε εντολή στον γραμματέα της ΝΔ Α. Παπαμιμίκο να προχωρήσει τις διαδικασίες που ορίζει το Καταστατικό για την εκλογή του νέου προέδρου.
Η εκλογική διαδικασία μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν ο κ. Μεϊμαράκης λάβει πολιτική νομιμοποίηση από μια κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ώστε να επιβεβαιωθεί η παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται, καθώς και η επιθυμία των δύο πρώην προέδρων, των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, είναι να μην υπάρξει εκλογική διαδικασία από την κοινωνία μέσα στο θέρος. Την ίδια άποψη έχει και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ και οι τρεις προκρίνουν τη λύση να παραμείνει πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης ως την άνοιξη του 2016 και να προετοιμάσει το τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στα τέλη του επόμενου Ιουνίου. Πάντως, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενισχύεται το ρεύμα των βουλευτών που θέλουν να παραμείνει ο κ. Μεϊμαράκης στο τιμόνι της ΝΔ είτε ως τις αρχές του 2016 ή ως τα τέλη του Ιουνίου του ίδιου έτους που είναι προγραμματισμένο το τακτικό συνέδριο της ΝΔ. Μάλιστα έχουν γίνει και προχωρημένες συζητήσεις –τέτοιες έγιναν και στη σύναξη των βουλευτών τα ξημερώματα της Πέμπτης –ώστε να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες ένα κείμενο με το οποίο θα ζητείται η παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία του κόμματος.
Θερινές ανησυχίες δελφίνων


Ο φόβος να προκαταβάλει τις κινήσεις τους ο κ. Μεϊμαράκης και να μπλοκάρει τα μελλοντικά σχέδιά τους επικρατεί στις τάξεις των επίδοξων δελφίνων που επιθυμούν, μόλις κλείσει η συμφωνία τον Σεπτέμβριο, να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Στην ίδια γραμμή είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, επιφυλακτική είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ και στελέχη όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης θέλουν εκλογή νέου προέδρου τον Οκτώβριο. Κρίσιμο στοιχείο είναι πώς θα αντιδράσουν αν ο κ. Μεϊμαράκης (έχει ενημερώσει τους δελφίνους για την πρόθεσή του να εκκινήσει τη διαδικασία εκλογής) επιδιώξει και καταφέρει να εξασφαλίσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος ως το καλοκαίρι του 2016. «Θα το δούμε» λένε όταν τίθεται το ερώτημα και αναμένεται να γίνουν και συναντήσεις όλων των δελφίνων τις επόμενες ημέρες για να συντονιστεί η δράση τους.
Και αυτό διότι αν η εκλογή αρχηγού από την κοινωνία (όπως ορίζει το Καταστατικό) μετατεθεί για το καλοκαίρι του 2016, μετά το τακτικό συνέδριο, πολλά δεδομένα θα αλλάξουν και ενδεχομένως να εμφανιστούν και νέοι διεκδικητές από τη γενιά των 40άρηδων. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης των δελφίνων και ο κ. Μεϊμαράκης, που είναι αποδεκτός από τα κομματικά στελέχη και τους βουλευτές, καθώς τα κομματικά όργανα άρχισαν να λειτουργούν και πάλι, κερδίζει έδαφος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ