Ενώ η μοναδική εν λειτουργία μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας συνεχίζει να παράγει με μεγάλο παθητικό, η νέα διοίκηση της εταιρείας με την έγκριση του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην επαναλειτουργία του ζαχαρουργείου της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα του Εβρου!
Η μονάδα της Ορεστιάδας και αυτή των Σερρών είχαν διακόψει τη λειτουργία τους πέρυσι το καλοκαίρι ώστε να μειωθούν τα κόστη που οδηγούσαν την ΕΒΖ σε υπέρογκες ζημιές. Σε παραγωγική διαδικασία είχε διατηρηθεί μόνο το σύγχρονο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, όπου πήγαιναν τα τεύτλα τους προς επεξεργασία, εκτός από τους τευτλοπαραγωγούς της περιοχής, και οι αγρότες από τις περιοχές των Σερρών και της Ορεστιάδας. Στο Πλατύ υπάρχει παραγωγική γραμμή και για τη συσκευασία της ζάχαρης.
Εργα συντήρησης


Παρά τη διακοπή της λειτουργίας των δύο μονάδων, η εταιρεία δεν προχώρησε σε μείωση του προσωπικού (περίπου 110 άτομα και στα δύο εργοστάσια), το οποίο πληρώνεται κανονικά και ασχολείται κυρίως με έργα συντήρησης. Μαζί με τους εργαζομένους στο Πλατύ, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην ΕΒΖ στην Ελλάδα –ο όμιλος διαθέτει και δύο θυγατρικές στη Σερβία –ανέρχεται στους 250.
Η κυβέρνηση τον περασμένο Μάιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποφάσισε την ενίσχυση της ΕΒΖ με 30 εκατ. ευρώ, από τα διαθέσιμα του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας, «έναντι αυξήσεως του μετοχικού της κεφαλαίου».
Η απόφαση αυτή δέχθηκε έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, αφού ο εκκαθαριστής δεν έχει αποστολή να εμπλέκεται σε νέες υποχρεώσεις ή δραστηριότητες, όπως σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μόνο να εξυπηρετεί τον σκοπό της εκκαθάρισης, που είναι η ρευστοποίηση και η διανομή των στοιχείων. Βεβαίως, η πιο σημαντική ένσταση ήταν ότι τα 30 αυτά εκατομμύρια των φορολογουμένων δεν θα έλυναν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ΕΒΖ αλλά απλώς θα έδιναν μια μικρή ανάσα στην εταιρεία.
Οκτώ ημέρες το φθινόπωρο


Σε αυτό το πλαίσιο, «πέρα από κάθε επιχειρηματική λογική», όπως τονίζουν παράγοντες από τη Βόρεια Ελλάδα που γνωρίζουν άριστα τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας, η διοίκηση αποφάσισε και την επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ορεστιάδα. «Με την επαναλειτουργία της μονάδας θα εργαστούν επιπλέον 100 εργαζόμενοι» ανέφερε η ανακοίνωση της διοίκησης.
Η πραγματικότητα είναι ότι η μονάδα στην Ορεστιάδα θα λειτουργήσει περίπου 8 ημέρες το φθινόπωρο, όταν θα αρχίσει η συγκομιδή της παραγωγής, και οι 100 εργάτες που θα δουλέψουν θα είναι εποχικοί. Ο χρόνος λειτουργίας των οκτώ ημερών του ζαχαρουργείου προκύπτει από τα στρέμματα που έχουν φυτεύσει και τον όγκο των τεύτλων που θα εισκομίσουν προς επεξεργασία οι αγρότες της περιοχής. Ουσιαστικά το κοινωνικό μέρισμα από την επαναλειτουργία του ζαχαρουργείου είναι η σύντομη αυτή απασχόληση των 100 εργαζομένων από την περιοχή αλλά και το κόστος μεταφοράς της ζάχαρης που αναλαμβάνει η ίδια η εταιρεία στο Πλατύ για να γίνει συσκευασία ώστε να μην επιβαρυνθούν με τα μεταφορικά οι αγρότες.
Το κόστος όμως από την πρωτοβουλία αυτή της διοίκησης είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το παραπάνω κοινωνικό μέρισμα και θα περάσει πάλι στις τσέπες των φορολογουμένων αφού θα είναι απαραίτητη νέα «ένεση» ρευστότητας από την κυβέρνηση.
Η προοπτική


Υπάρχει βεβαίως και η προοπτική, λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου, να αυξηθούν στο μέλλον τα καλλιεργήσιμα στρέμματα και να τονωθεί η πρωτογενής παραγωγή στην περιοχή, αλλά αυτό σήμερα φαντάζει ουτοπία αφού την περασμένη καλλιεργητική περίοδο η ΕΒΖ πλήρωσε με μεγάλη καθυστέρηση τους αγρότες λαμβάνοντας δάνειο από την Πειραιώς. Η τελευταία όμως έχει διαμηνύσει πως δεν θα δώσει νέο δάνειο αφού η εταιρεία τής χρωστά ήδη 161 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε για άγνωστους λόγους ο επί χρόνια διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της ΕΒΖ, κ. Χαράλαμπος Ράλλης. Η παραίτηση του κ. Ράλλη έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση.
Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει με τα λεφτά των φορολογουμένων ζημιογόνα εργοστάσια δεν είναι καινούργιο.
Πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο και για την αναβίωση των… Κλωστηρίων Ναούσης.


ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Ζημιές και δάνεια πνίγουν την εταιρεία

Ακόμη και με το ένα εργοστάσιο σε λειτουργία η ΕΒΖ δεν κατάφερε να περιορίσει τα κόστη της. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της περιόδου 1.7.2014 – 31.3.2015, οι λειτουργικές ζημιές αυξήθηκαν από 15,4 εκατ. ευρώ σε 27,8 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές έφτασαν τα 45,7 εκατ. ευρώ από 26 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια «γύρισαν» αρνητικά στα 22 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε μόλις στα 54,8 εκατ. ευρώ. Απέναντι σε αυτόν τον ισχνό τζίρο η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει δάνεια 161 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 180 εκατ. ευρώ.
Ο ελλειμματικός ισολογισμός είναι αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της τιμής πώλησης της ζάχαρης και του κόστους παραγωγής. Η τιμή πώλησης είναι σήμερα 500 ευρώ ο τόνος και το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης προσεγγίζει τα 700 ευρώ. Οταν λειτουργούσαν και τα άλλα δύο ζαχαρουργεία, το κόστος παραγωγής έφτανε τα 900 ευρώ ο τόνος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ