Από τις απειλές και τα διλήμματα στην προσπάθεια κατευνασμού και αποφυγής της εσωτερικής σύγκρουσης φαίνεται πως προσανατολίζεται ο Αλ. Τσίπρας, έπειτα από το «βάπτισμα του πυρός» ως προς την ψήφιση ενός μνημονίου, τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή.
Εχοντας πλέον καταγεγραμμένη την διάεθση σύγκρουσης με τις επιλογές της κυβέρνησης από σχεδόν 30% της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.
Αντιθέτως οι διαφωνούντες συνέχισαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να διακηρύττουν την αντίθεσή τους και να υπερασπίζονται την ορθότητα της θέσης τους και την ταύτισή της με τις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο κ. Τσίπρας καταβάλλει προσπάθειες συγκρότησης ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, συναντά όμως πλήθος προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η απροθυμία εξωκοινοβουλευτικών να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνονται και την αβεβαιότητα που επικρατεί.
Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, από το γραφείο του Πρωθυπουργού έγινε γνωστό την Πέμπτη ότι «ο ανασχημαστιμός δεν θα ανακοινωθεί σήμερα», χωρίς πάντως να προσδιορίζεται και πότε θα γίνει αυτό.
Στο παρασκήνιο, ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου είναι έντονος, καθώς είναι σε όλους γνωστό ότι το κόμμα «βράζει» και ότι σε επίπεδο οργανώσεων – οι οποίες ελέγχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Πλατφόρμα – η αντίδραση στις επιλογές της ηγεσίας είναι κατηγορηματική.
Παράλληλα, παρατηρείται το επίσης πρωτοφανές στα χρονικά σκηνικό, υπουργοί που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά και έχουν καταψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης να παραμένουν στις θέσεις τους, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποφεύγει κάθε ενέργεια ή πρωτοβουλία – έστω αποδοκιμασίας των συγκεκριμένων προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στο κόμμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που επιχειρεί να διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες φαίνεται απρόθυμος να ανοίξει ένα μέτωπο και να προχωρήσει σε σύγκρουση, προτού ολοκληρωθεί η τρέχουσα περίοδος υλοποίησης των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την συμφωνία των Βρυξελλών.
Ετσι, παρά τις απαιτήσεις της πλειοψηφίας της ΚΕ, η οποία αντιτίθεται στην συμφωνία, είναι άγνωστο το πότε θα συγκληθεί το κεντρικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όποτε και αν κάτι τέτοιο συμβεί, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία θρυαλλίδα διάσπασης του κόμματος και πιθανώς προ δυσάρεστων εκπλήξεων – με πιθανές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας και όχι μόνο της «κυβέρνησης της αριστεράς».