Αν νομίζετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον Αλ. Τσίπρα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία) και πώς θα διαχειριστεί τις εργασίες της Βουλής έως την Τετάρτη, κάνετε λάθος. Ο μεγαλύτερος πρωθυπουργικός πονοκέφαλος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Η Ζωή δεν μας απασχολεί προς το παρόν, άλλωστε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι σώγαμπρος στον ΣΥΡΙΖΑ και έμαθε την Αριστερά από τη Βουλή, ενώ ο Λαφαζάνης είναι σάρκα από τη σάρκα μας, σάρκα της Αριστεράς» μου έλεγε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ν. Φίλης, σε ένα ακόμα ξέσπασμά του εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μόλις λίγες ώρες αργότερα την κατηγόρησε ότι κοινοβουλευτικά συμπλέει με τους χρυσαυγίτες.


Διαγραφές δεν γίνονται, μόνο παραιτήσεις

Αν εξαιρέσει κανείς τη Ραχήλ Μακρή που ετέθη επικεφαλής εκστρατείας υπεράσπισης της κυρίας Κωνσταντοπούλου με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη Ζωή», το κλίμα για την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά βαρύ όχι μόνον ανάμεσα στην πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση ίσως τη Χρυσή Αυγή που αποφεύγει να εκδηλωθεί). Για παράδειγμα, το Ποτάμι, όπως μου εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Χάρης Θεοχάρης, δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση στο Κοινοβούλιο εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου εάν προηγουμένως δεν τη διαγράψει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας. «Θέλω να πληροφορήσω την αντιπολίτευση ότι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαγράφουμε κανέναν. Μόνο παραιτήσεις κάνουμε ενίοτε δεκτές» ήταν η απάντηση του κ. Φίλη. Και στο ερώτημα ποιο νομίζει ότι θα είναι το πολιτικό μέλλον της Ζωής απάντησε ότι όλα στην ώρα τους, προέχει τώρα να ψηφιστεί η συμφωνία με τον ESM.


Ομηρος μειοψηφίας;

Εκείνο όμως που αρχίζει να φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι λίγες μόνον ώρες μετά τη συμφωνία που πέτυχε ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε για τα καλά σε τροχιά διάσπασης. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που αμέσως μετά την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Στο μόνο πράγμα που υπήρξε απόλυτη ομοφωνία στην «πρωθυπουργική» σύσκεψη είναι ότι «αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί όμηρος μειοψηφίας». Συνεπώς τι μπορεί να συμβεί εάν για παράδειγμα καμιά τριανταριά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνηθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία ή τα νομοσχέδια που προβλέπονται από τη συμφωνία; Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν μεν σίγουρο τον ανασχηματισμό (αφού έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εκτιμούσαν ότι θα παραιτηθούν τουλάχιστον τρεις υπουργοί –Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης και Κ. Ησυχος), αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα λένε από τώρα ότι δεν μπαίνουν στην ομηρεία της μειοψηφίας.
Οι «αντάρτες» οργανώνονται

Ολα δείχνουν ότι το τρίτο (και σκληρότερο) μνημόνιο άρχισε να διασπά τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τριάντα και πλέον βουλευτές (οι περισσότεροι της Αριστερής Πλατφόρμας) βρέθηκαν την επομένη της συμφωνίας στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής Δέποινας Χαραλαμπίδου για να καθορίσουν τη στάση τους. Και οι 30 κινούνται σε πλήρη σε απορριπτική γραμμή, λέγοντας μάλιστα (φέρ’ ειπείν ο Στ. Λεουτσάκος της Πολιτικής Γραμματείας) ότι «δεν είμαστε εμείς που απομακρυνθήκαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από εμάς και από τις αρχές μας». Αλλά μη νομίζετε ότι αντάρτες είναι μόνον αυτοί οι 30 που συγκεντρώθηκαν στη Βουλή. Υπάρχουν και άλλοι που δεν εκδηλώνονται και ο αριθμός τους ίσως ξεπεράσει τους 40!


Η κληρονομιά της αντιμνημονιακής ρητορικής

Ολοι αυτοί οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ (και όσοι άλλοι εμφανιστούν) διεκδικούν τώρα μετ’ επιτάσεως την «κληρονομιά» που τους αφήνει ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή της… αντιμνημονιακής ρητορείας που επί πέντε χρόνια ο σημερινός πρωθυπουργός έκτιζε προσεκτικά και που απογείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ από το 4,5% στο 36%. Τώρα με την υπογραφή της συμφωνίας και με την υποβολή του μνημονίου η αντιμνημονιακή ρητορεία του κ. Τσίπρα αναβάλλεται επ’ αόριστον. «Κληρονόμοι της αντιμνημονιακής ρητορείας» σπεύδουν ήδη να γίνουν πολλοί, όπως για παράδειγμα η Ζωή, ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης, ο Ησυχος, ο Λεουτσάκος, ο Κοδέλας, η Ιωάννα Γαϊτάνη, η Ελένη Ψαρέα, η Ελένη Αυλωνίτου και ένα σωρό άλλοι που θα επιμείνουν στην αντιμνημονιακή στρατηγική (που φέρνει ψήφους). Ολοι αυτοί δηλαδή που δεν κατάλαβαν το παραμικρό από την καταστροφή που έγινε και που δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Πολύ πιθανόν, ανάμεσά τους να επανεμφανιστεί ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν και για τον πρώην υπουργό Οικονομικών δεν είναι λίγοι πλέον στην ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την παραίτησή του και να παραδώσει την έδρα. Αφήστε που η ΝΔ έχει συγκεντρώσει σημαντικά στοιχεία και πρόκειται να κινηθεί εναντίον του δικαστικά με την κατηγορία της απιστίας, ίσως και της εσχάτης προδοσίας!

Λαπαβίτσας: Ανεφάρμοστη η συμφωνία

Ο καθηγητής Κ. Λαπαβίτσας χαρακτήρισε «τραγική, σκληρή, επονείδιστη και ανεφάρμοστη» τη συμφωνία που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας. Προβλέπει μάλιστα πολύ σύντομα κοινωνική εξέγερση σε ευρεία κλίμακα αφού τα μέτρα που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επιβάλει είναι πολύ σκληρά. Επιμένει ακόμη και σήμερα ότι η καλύτερη λύση για τη χώρα ήταν μία συντεταγμένη και καλά προσχεδιασμένη έξοδος από το ευρώ.

Οταν ο Βαγγέλης συνάντησε την Φώφη στα 28.000 πόδια

Στον αέρα και μάλιστα στα 28.000 πόδια, η συζήτηση γίνεται πιο χαλαρά, αλλά και πιο πολιτική. Οταν ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κάθησε δίπλα στην Πρόεδρο του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά, την ώρα που πετούσαν προς Βρυξέλλες, στην οικονομική θέση, ένα από τα θέματα που έθιξαν ήταν και η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης ή ειδικού σκοπού. Η συμφωνία με τους δανειστές, βλέπετε, δεν είχε ακόμα επιτευχθεί και οι δύο πολιτικοί ήταν εμφανώς προβληματισμένοι. Σε κάποια στιγμή η Φώφη ρώτησε τον Βαγγέλη, εάν θα υπάρξει ανάγκη και σχηματισθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ή έστω κυβέρνηση διευρυμένη και με άλλους πολιτικούς χώρους, θα συμμετάσχει ή όχι. Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε αμέσως «όχι», συμβουλεύοντας μάλιστα την κυρία Γεννηματά να πράξει το ίδιο και εξήγησε τον λόγο: «Εγώ, να ξέρεις, δεν θα συμμετάσχω, δεν θέλω να εκληφθεί η όποια συμμετοχή μου ως προϊόν συναλλαγής. Αυτό είναι και πιστεύω μου». Και οι δύο πάντως είπαν ότι θα πρέπει να στηριχθεί η όποια συμφωνία.

HeliosPlus