Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ικανό και αποφασισμένο να προωθήσει μια ενδεχόμενη συμφωνία με τους πιστωτές και τα προαπαιτούμενα μέτρα προβλέπουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Μετά το εσωκομματικό πρόβλημα της κυβέρνησης, όπως καταγράφηκε στην ονομαστική ψηφοφορία τα ξημερώματα του Σαββάτου, η ηγετική ομάδα της ΝΔ εκτιμά ότι είμαστε ενώπιον πολιτικών διεργασιών σε κυβερνητικό επίπεδο και εσωτερικών ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό.
Το μείζον όμως για την αξιωματική αντιπολίτευση στην παρούσα κρίσιμη στιγμή είναι να υπάρξει συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές, έχοντας και την ισχυρή εξουσιοδότηση της Βουλής με τις 251 θετικές ψήφους, για να αποφευχθεί το Grexit. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη μεγαλύτερη διακομματική πλειοψηφία που είχε ποτέ πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια. Οφείλει να ανταποκριθεί και να φέρει συμφωνία» είναι το μήνυμα της ΝΔ, η οποία θεωρεί ότι με την ψηφοφορία εμφανίστηκε ένα αρραγές εθνικό μέτωπο.
Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν εφησυχάζουν και είναι προετοιμασμένοι για τα πάντα, αλλά αναμένουν και εύχονται μια θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση, θέτοντας εκτός συζήτησης στη δεδομένη χρονική στιγμή τα όποια πολιτικά σενάρια.
Ωστόσο τα όσα έγιναν στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και οι απώλειες που κατέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναπόφευκτα δημιουργούν πολιτικές ανησυχίες για τα μελλούμενα, ακόμη και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Ηδη στο «γαλάζιο» στρατόπεδο έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλη μορφή, δηλαδή μια κυβερνητική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα του φιλοευρωπαϊκού μετώπου, όπως η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ.
Στις αναλύσεις τους όμως το σενάριο να προκηρυχθούν εκλογές δεν έχει αποκλειστεί και το κόμμα βρίσκεται, με εντολή του κ. Μεϊμαράκη, σε «συναγερμό» διά παν ενδεχόμενο. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο συναγερμός είναι «κόκκινος», ενώ προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπαίνει σε μια θεωρητική συζήτηση για το μέλλον και ειδικά το τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός, καθώς το μείζον και εθνικό είναι να κλείσει τη συμφωνία και να υπογράψει, υπηρετώντας το εθνικό συμφέρον.

«Η διαπραγμάτευση είναι δική σας ευθύνη. Δεν συμμετέχει κανείς από την αντιπολίτευση στη διαπραγμάτευση. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του ελληνικού λαού, γι’ αυτό να γυρίσετε με συμφωνία»
είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Πρωθυπουργό.

«Ωσπου να ακούσουμε ότι έκλεισε η συμφωνία δεν πιστεύουμε τίποτε»
λένε ανώτερα στελέχη της ΝΔ και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε από το βήμα της Βουλής για τους εκβιασμούς των πιστωτών που βίωσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ.

«Εμείς το χρέος μας το κάναμε ψηφίζοντας «Ναι» στην εξουσιοδότηση να φέρει συμφωνία και δεν ψηφίσαμε νέα μέτρα»
ξεκαθαρίζουν η ηγεσία του κόμματος και βασικά στελέχη που όμως είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και όχι υφεσιακών μέτρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ