Με όλα τα μέτωπα ανοιχτά είναι ο ελληνικός τουρισμός, προσπαθώντας να συγκρατήσει τις απώλειες στην αιχμή της σεζόν αλλά και να διατηρήσει κλίμα ηρεμίας στους παραθεριστικούς προορισμούς εν αναμονή καθοριστικών εξελίξεων για την πορεία της χώρας.
Οι κρατήσεις που χάνονται από την επιβολή capital controls και μετά υπολογίζονται σε 36.000 ως 48.000 κρατήσεις καθημερινά, με τη μείωση στη ροή να υπολογίζεται αρχικά μεταξύ 30% και 40%, ενώ στη συνέχεια περιορίστηκε στο 20%, σύμφωνα με στοιχεία των tour operators που έχει στη διάθεσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Παράλληλα ως τα μέσα της εβδομάδας 36 αεροπορικές εταιρείες αφαίρεσαν το δικαίωμα πώλησης εισιτηρίων τους από ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία. Η αγορά πιέζεται από την έλλειψη ρευστού, με τις επιχειρήσεις να δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ καλούνται να αγοράσουν προμήθειες με μετρητά. Κάτι που δημιουργεί προβληματισμό και για την τροφοδοσία των ξενοδοχείων αν συνεχίσουν οι τράπεζες να είναι κλειστές και να μη γίνονται εισαγωγές.
Οι συναλλαγές


Σύμφωνα με τραπεζικές πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν περίπου 700.000 συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη παρουσιάζοντας οριακά ανοδική τάση σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν. Υπάρχει όμως μικρή μείωση στο ύψος της μέσης συναλλαγής, που δείχνει ότι γίνεται χρήση καρτών και για πιο καθημερινές ανάγκες.
«Η ροή των κρατήσεων είναι ανύπαρκτη» σημειώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της διοίκησης της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Γιάννης Οικονόμου και υπογραμμίζει το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί ο τομέας, «καθώς η δραστηριότητά μας βασίζεται στη φήμη. Κι αυτό θα πάρει πολλά χρόνια για να διορθωθεί».
«Τοις μετρητοίς»


Οι προμηθευτές «έχουν γυρίσει όλες τις πληρωμές τοις μετρητοίς» και «ήδη υπάρχουν ελλείψεις όχι μόνο στα εισαγόμενα αλλά και στα εγχώρια αγαθά», μια και ακόμη και η έλλειψη ζωοτροφών δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς. «Δεν υπάρχουν χαρτικά και καθαριστικά αλλά το πιο δραματικό είναι ότι «τελείωσαν» οι πελάτες. Δεν έχουμε τζίρο» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι ορισμένα ξενοδοχεία έχουν δώσει άδεια σε μέρος του προσωπικού τους. «Πληρωνόμαστε με πιστωτικές κάρτες και κλείνουμε δραστηριότητες για να περιορίσουμε δαπάνες», ενώ οι πόλεις «έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», γιατί βασίζονται σε μεμονωμένους πελάτες. Επίσης «το επιχειρηματικό κομμάτι είναι ανύπαρκτο. Ολα είναι ακυρωμένα». Τα resorts «έχουν ακόμη κόσμο λόγω αδράνειας», εκτιμά, εξαιτίας της κεκτημένης ταχύτητας στην αγορά από τα προπωλημένα πακέτα.

«Οι κρατήσεις έχουν μειωθεί και κυρίως οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 20% περίπου κάθε εβδομάδα»
σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. Την προηγούμενη εβδομάδα τα ξενοδοχεία της Ρόδου είχαν πληρότητα 95%-100%, «τώρα είμαστε στο 80%, μια και χάθηκε το last minute», σημειώνει και προσθέτει: «Εχουμε κρατήσεις ως τις 20 Ιουλίου. Για το διάστημα μετά, ελπίζουμε». Ακυρώσεις «είχαμε από μεμονωμένους από την προηγούμενη εβδομάδα», αφού δεν μπορούν να πληρώσουν με την κάρτα τους, όπως δηλώνει, όμως «τώρα έχουμε και από τα γκρουπ, τα οποία κατευθύνονται προς Ισπανία και Τουρκία», εξαιτίας της ανησυχίας για τις εξελίξεις στη χώρα. Οι περισσότερες ακυρώσεις από γκρουπ προέρχονται από τη Ρωσία και από χώρες εκτός ευρώ, αφού οι τουρίστες έρχονταν με κάρτες και έπαιρναν ευρώ από τα ΑΤΜ. «Τα ξενοδοχεία δέχονται πιστωτικές κάρτες, όμως δεν αλλάζουν χρήματα» λέει. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, οι προμηθευτές δέχονται πληρωμές με e-banking και «υπάρχει επάρκεια σε συγκεκριμένα προϊόντα», όμως παρουσιάζονται ελλείψεις στα είδη ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούνται στα πρωινά των ξενοδοχείων και περιστασιακά σε είδη κρεάτων.

«Υπάρχουν ακυρώσεις και έχουν παγώσει οι κρατήσεις»
τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου κ. Μιχάλης Αποστόλου. Είναι «πολλές οι ακυρώσεις από μεμονωμένους επισκέπτες και σε κρατήσεις που έγιναν διαδικτυακά, ενώ οι Ελληνες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% των επισκεπτών στο νησί, αν εξαιρεθούν εκείνοι που διατηρούν παραθεριστικές κατοικίες» λέει. Παρ’ όλα αυτά ο Αύγουστος κινείται «σε πολύ καλά επίπεδα», αν και «υπάρχουν κενά», με τις ελπίδες να βασίζονται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Κάνουμε προσπάθεια το κλίμα να διατηρηθεί θετικό προς τους ξένους τουρίστες, γιατί και η ψυχολογία επηρεάζει» τονίζει. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, «υπάρχουν προϊόντα στο νησί, αλλά η συναλλαγή είναι το δύσκολο», καθώς οι χονδρέμποροι ζητούν μετρητά, όταν οι κρατήσεις γίνονται με πιστωτικές κάρτες.
Πολλές κενές θέσεις


Πλέον «ακυρώνονται δωμάτια και είναι λίγες οι κρατήσεις που γίνονται», για να αντισταθμίσουν τις απώλειες, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Σπύρος Μίχας, με τον Αύγουστο να έχει περιοριστεί αρκετά και τον Σεπτέμβριο να έχει καθοδική τάση. «Τα slots πτήσεων δεν έχουν αλλάξει προς το παρόν» προσθέτει, αναφερόμενος στα προγράμματα των tour operators, «αλλά εμφανίζουν πιο πολλές κενές θέσεις απ’ ό,τι παλαιότερα».
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις κρατήσεις μέσω Διαδικτύου, «καθώς υπάρχει δυσκολία μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό», με το ποσοστό να αναλογεί σε 10%-15% σε κάθε επιχείρηση. «Ολες οι κάρτες εξωτερικού γίνονται δεκτές παντού, καθώς και οι πιστωτικές κάρτες των Ελλήνων», όμως ο «ιντερνετικός πελάτης θέλει να δει ότι τα πράγματα εξομαλύνονται για να προχωρήσει» εξηγεί. Ωστόσο το μεγαλύτερο κύμα ακυρώσεων προέρχεται από την ελληνική αγορά. «Είναι ο χειρότερος Αύγουστος που έχουμε δει ως τώρα» δηλώνει. Το θετικό είναι ότι «δεν έχουμε αρνητικές αντιδράσεις παρ’ όλο που οι τουρίστες βομβαρδίζονται, όπως λένε, από τα ξένα μέσα», επισημαίνει, ενώ εκφράζει ανησυχία για την επάρκεια των αγαθών. «Οι μεγάλες μονάδες έχουν φροντίσει να αποθηκεύσουν υλικά» εξηγεί. Ομως «σε λίγο θα προκύψει πρόβλημα σε κάποια είδη», με τα πιο προβληματικά να θεωρούνται τα κρέατα, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά και στη συνέχεια τα είδη μαναβικής, μια και τα περισσότερα εισάγονται.

Εστίαση
Εισπράττουν με κάρτα αλλά πληρώνουν με μετρητά

Στη Σαντορίνη «η κίνηση έχει μια μικρή πτώση που οφείλεται όμως στην κάθετη πτώση από την τοπική αγορά, δηλαδή από κατοίκους και έλληνες επισκέπτες» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Σαντορίνης κ. Βασίλης Ζαχαράκης.

«Υπάρχουν μικρά προβλήματα προς το παρόν που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία, ειδικά σε προϊόντα εισαγωγής, οι περισσότεροι προμηθευτές έκοψαν τις πιστώσεις, ζητώντας μετρητά», ενώ σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές αναφέρει ότι «δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοι απαιτούν μετρητά, χωρίς όμως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, με αποτέλεσμα να δίνουμε μια κακή εντύπωση στους επισκέπτες μας».


«Η χρήση πιστωτικών καρτών έχει ανέβει κατακόρυφα, τρεις και τέσσερις φορές πάνω»
υπογραμμίζει ο πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων – Οινομαγείρων Κέρκυρας κ. Βασίλης Βασιλάκης. Ομως το πρόβλημα είναι ότι «με τη χρήση πιστωτικών καρτών, ο επαγγελματίας δεν μπορεί να εισπράξει ρευστό».
Οι προμηθευτές «έχουν φροντίσει να έχουν μεγάλο απόθεμα» και περίπου 25% έως 30% των εστιατορίων που έχουν e-banking, κάνουν διατραπεζικά τη συναλλαγή, όμως «οι υπόλοιποι που πληρώνουν με μετρητά, θα αρχίσουν να έχουν πρόβλημα» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ