Αποφασισμένος να μην αλλάξει τη γραμμή του, όποιο και αν είναι απόψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει διαμηνύσει στο περιβάλλον του ότι «είτε οι Ελληνες ψηφίσουν “ναι” είτε “όχι” εγώ θα συνεχίσω να λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Οπως δήλωσαν πηγές από το περιβάλλον του Ολάντ στη γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche, ο γάλλος πρόεδρος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα συζητήσει με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και ευρωπαίους ηγέτες για το αποτέλεσμα.

«Θα συζητήσει για την εξεύρεση λύσης», αναφέρει η πηγή αυτή στη γαλλική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο Ολάντ γνωρίζει καλά πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην πλειονότητά τους (65%), οι Γάλλοι δηλώνουν ότι δεν αντιτίθενται στο δημοψήφισμα που διεξάγεται στην Ελλάδα. Απεναντίας μάλιστα κρίνουν ότι είναι κάτι καλό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Odoxa για την ελληνική κρίση, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής CQFD του iTele.

Την άποψη αυτή τόσο οι υποστηρικτές της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, οι οποίοι εγκρίνουν την πρωτοβουλία αυτή σε ποσοστά 66% και 62% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τα οποία δημοσίευσε η Journal du Dimanche.

Το 75% επίσης διαφωνεί με την άποψη του Ολάντ ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν από το δημοψήφισμα. Ειδικότερα, από τους υποστηρικτές της Αριστεράς, το 57% σκέφτεται διαφορετικά από τον γάλλο πρόεδρο, ενώ από τους υποστηρικτές της Δεξιάς το 87%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 58% των Γάλλων εκτιμά ότι οι Ελληνες ευθύνονται κυρίως για την κρίση που αντιμετωπίζουν, ενώ το 41% κρίνει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας είναι οι υπεύθυνοι για την κρίση.