Πλέον στο τραπέζι βρίσκεται μόνο το αίτημα της Ελλάδας για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας αποκλειστικά από τον ESM που θα απαιτήσει τη χρηματοδότηση της χώρας με 29 δισ. ευρώ, αλλά και ένα νέο μνημόνιο.
Το Εurogroup μετά τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη όπου απορίφθηκε το συνδυαστικό αίτημα της Ελλάδας για – δίμηνη παράταση του δεύτερου προγράμματος και νέο διετές πρόγραμμα – θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 12:30 το μεσημέρι (ώρα λλάδος) προκειμένου να καθορίσει την ευρωπαική στάση απέναντι στις εξελίξεις.
Το γνωστοποίησε ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης twitter «τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ορίστηκε για την Τετάρτη στις 11:30 [ώρα Βελγίου] για να συζητηθεί η κατάσταση [όσον αφορά την] Ελλάδα», έγραψε από τη Χάγη όπου βρίσκεται.
Οι Ευρωπαίοι δεν αρνούνται τη βοήθεια, θέτους ως προυπόθεση ή να μην γίνει το δημοψήφισμα ή να υπάρξει την Κυριακή το «ΝΑΙ» στο ευρώ ώστε να συζητήσουν στη συνέχεια με την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και στο πολιτικό πεδίο.
Οι ευρωπαίοι ζητούν συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν στην βοήθεια – που είναι περισσότερο από ποτέ – για την Ελλάδα.
Η ανακοίνωση του EFSF
Η ανακοίνωση του EFSF με την οποία το Ταμείο διευκρινίζει ότι στις 24.00′ ώρα Κεντρικής Ευρώπης (01.00′ της Τετάρτης ώρα Ελλάδος) λήγει το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.
Λουξεμβούργο.
Το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) λήγει απόψε τα μεσάνυχτα (CET). Ως εκ τούτου, η τελευταία δόση του δανείου του EFSF ύψους 1,8 δισ. ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF για την κάλυψη του δυνητικού κόστους της ανακεφαλαιοποίησης ή της εξυγίανσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του EFSF θα λήξει σήμερα, χωρίς καμία διευθέτηση που θα το διαδεχθεί και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF, η χώρα ήταν σε καλό δρόμο προς την ισχυρή ανάπτυξη ως το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι πολλές θυσίες που χρειάστηκε να κάνει ο ελληνικός λαός είχαν αρχίσει να αποδίδουν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα ήταν σε θέση να ανακτήσει την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και είδε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας να αρχίζουν να μειώνονται.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014, με ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί, αν ο ελληνικός λαός αποφασίζει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στη ζώνη του ευρώ».
Το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά παρατάθηκε δύο φορές, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περιελάμβανε 48,2 δισεκατομμύρια για να καλυφθούν τα έξοδα της εξυγίανσης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από το ποσό αυτό, 10,9 δισ. ευρώ σε τίτλους του EFSF δεν ήταν απαραίτητα και αργότερα επέστρεψαν στο EFSF. Κατά συνέπεια, το ανεξόφλητο ποσό του δανείου ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ. Αυτό καθιστά με μεγάλη διαφορά τον EFSF το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας της Ελλάδας ήταν μοναδικό από πολλές απόψεις. Λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM που έχει υπάρξει. Επίσης είχε μακράν τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού που δόθηκαν ποτέ σε χώρα που βρέθηκε σε πρόγραμμα του EFSF ή του ESM. Περιελάμβανε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές. H Ελλάδα επωφελείται από μια μέση διάρκεια δανείου πάνω από 30 χρόνια. Η χώρα δεν πληρώνει ούτε τα επιτόκια, ούτε χρεολύσια για το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του EFSF μέχρι το 2023. Αυτές οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού προσέφεραν στην Ελλάδα δημοσιονομική εξοικονόμηση άνω των 16 δισ. ευρώ συνολικά για το 2013 και το 2014. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ποσό πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για καθένα από τα δύο αυτά χρόνια.
Το αγγλικό κείμενο