Δεν θα υπάρξει απόφαση από το Eurogroup για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη λήξη της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης, η οποία διήρκεσε μόλις 15 λεπτά.
Την έκβαση της συνεδρίασης είχε προαναγγείλει ουσιαστικά πριν την έναρξή της ο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ξεκαθάρισε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, και ας υπήρξε στο νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ειδική αναφορά στο σημερινό Eurogroup, ο ίδιος θα επιμένει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα.
Αναφερθείς στο Eurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ότι «αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα».
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας ζητώντας βιώσιμη λύση και εξ΄ αυτού του λόγου συνεκλήθη εκτάκτως, χθες, το Eurogroup το οποίο και θα συζητήσει εκ νέου σήμερα το απόγευμα. Αν υπάρξει θετική κατάληξη θα ανταποκριθούμε άμεσα.»
Ενόχληση πάντως για τη νέα προτροπή Τσίπρα στους πολίτες να υποστηρίξουν το όχι στο δημοψήφισμα δείχνει και η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: «Δεν θα βοηθήσουμε τους Έλληνες ενάντια στη θέλησή τους, ας περιμένουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».
Το Eurogroup της Τρίτης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης το οποίο συγκλήθηκε έπειτα από την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση αιτήματος για νέο διετές δανειακό πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και για σύντομη τεχνική παράταση ώστε να διεξαχθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος ούτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως ζητούσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αντιθέτως, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν ότι μπορούν να κινηθούν οι διαδικασίες για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα μέσω του ESM. Αυτό προϋποθέτει αρχικά την έγκριση από τα κράτη – μέλη και κυρίως από τα Κοινοβούλια εκείνων των χωρών που ακολουθούν τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία ώστε να εγκριθεί καταρχήν η επιλεξιμότητα της Ελλάδος για να ενταχθεί σε πρόγραμμα.
Ίσως για αυτόν τον λόγο να αποφασίστηκε η σύγκληση νέου Eurogroup (πάλι με τηλεδιάσκεψη) για το πρωϊ της Τετάρτης 1η Ιουλίου, όπου σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχει ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές να στείλουν νέα επιστολή στην οποία να περιλαμβάνονται αλλαγές που θα πρέπει στη συνέχεια να εξεταστούν από τους θεσμούς. Κοινοτική πηγή σημείωνε στο Reuters ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις κινούνται εγγύτερα σε εκείνες των θεσμών, αλλά μάλλον απαιτούνται ορισμένες προσαρμογές.
Την ίδια στιγμή, με επίσημη ανακοίνωσή του, ο ESM ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δεύτερο δανειακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται σήμερα τα μεσάνυχτα (01.00 ώρα Ελλάδος). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν τόσο το 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ της τελευταίας δόσης όσο και τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι από αύριο Τετάρτη επισήμως στον αέρα και σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Εurogroup
Στις 17:30 ώρα Βρυξελλών (18:30 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, μετά από αίτημα κάποιων υπουργών Οικονομικών, αναφέρει ο εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ
At the request of several ministers today’s #eurogroup teleconference will start at 5.30pm #Greece
— Michel Reijns (@MichelReijns) July 1, 2015
«Το έκτακτο Eurogroup θα εξετάσει το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο ελήφθη σήμερα το απόγευμα» ανέφερες εχθές το απόγευμα ο πρόεδρος του Eurogroup. Extraordinary Eurogroup teleconference tonight 19:00 Brussels time to discuss official request of Greek government received this afternoon — Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 30, 2015 Η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ Η κυβέρνηση ζητάει πριν συμφωνηθεί το δάνειο και τεθεί σε ισχύ να δοθεί παράταση από το Eurogroup για μια σύντομη περίοδο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβεί «τεχνική χρεοκοπία». Συνολικά το ποσό που ζητάει η Ελλάδα φτάνει τα 29,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2017. Το Βερολίνο τάχθηκε αρνητικά στην ελληνική πρόταση και τη συζητάει ή αν αποσυρθεί το δημοψήφισμα ή μετά την Κυριακή κρίνοντας και από το αποτέλεσμα.