Εν τω μεταξύ, η παλαιότερη σύγκρουση στην περιοχή συνεχίζει να φουντώνει και να επιδεινώνεται στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
Μια έκθεση που υπέβαλε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η ΜΚΟ Defense for Children International – Palestine (DCIP) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων στα παιδιά το 2014 υπογραμμίζει μερικές από τις πιο καταστροφικές συνέπειες αυτής της κατάστασης.
Πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της DCIP, 561 παιδιά σκοτώθηκαν – εκ των οποίων τα 557 στην Παλαιστίνη, τα περισσότερα ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Αυτή η ομάδα, η οποία περιελάμβανε πρώην πρόεδρους, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών, επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ανώτερους διπλωμάτες, έστειλε ένα σύνολο προτάσεων προς τους ηγέτες της ΕΕ τον Μάιο. Η Ευρώπη, σύμφωνα με την ομάδα, θα πρέπει να αντισταθμίσει την προφανή αποχώρηση της Αμερικής από την διπλωματική διαδικασία και να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην αναβίωση της προοπτικής για την ειρήνη.
Στο επίκεντρο των προτάσεων είναι η στήριξη της ΕΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα ψήφισμα που είτε (1) θα καλεί για νέες διαπραγματεύσεις και θα θέτει μια υποχρεωτική προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη δημιουργία μιας λύσης δύο κρατών, ή (2) θα δημιουργεί μια μεγαλύτερη ισοτιμία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, μέσω και της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους και της ισχυρής υποστήριξης για την ένταξη της Παλαιστίνης σε διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς.
Το Ισραήλ επαναλαμβάνει ότι δεν έχει κανέναν δυνητικό εταίρο για την ειρήνη. Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ βρίσκεται σε βαθιά άρνηση. Γεγονός είναι ότι κάθε κυρίαρχη δύναμη που αντιμετωπίζει μια τέτοια κατάσταση καταγγέλλοντας τους τρομοκράτες της άλλης πλευράς, αργά ή γρήγορα κάνει διαπραγματεύσεις μαζί τους. Στην Αλγερία, τη Νότια Αφρική και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι δυνάμεις που βρίσκονταν στην εξουσία ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν εταίρο για την ειρήνη – μέχρι που έκαναν ειρήνη με τους «τρομοκράτες».
* Ο Κρις Πάτεν, τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και πρώην επίτροπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.