Τον δικό τους γολγοθά ζουν οι άνθρωποι με αναπηρία. Εκτός από τα εμπόδια που τους θέτει η ίδια η πάθηση, το κράτος βάζει επιπλέον τρικλοποδιές κάνοντας πολύ πιο δύσκολη την καθημερινότητά τους. Οι επιτροπές των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) λειτουργούν, ως επί το πλείστον, με γνώμονα την περικοπή επιδομάτων και συντάξεων με πρόσχημα τις «συλλήψεις» αναπήρων-μαϊμού. Και όπως όλα δείχνουν, κάνουν… καλά τη δουλειά τους. Τον Δεκέμβριο του 2014 πήραν επίδομα 60.000 λιγότεροι άνθρωποι με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, δηλαδή 160.000 από 210.000 άτομα.
Πάσχων από σοβαρή χρόνια νόσο, με κινητική αναπηρία, περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν όλοι όσοι περνούν από επιτροπές κάθε δύο ή τρία χρόνια, ακόμη και αν η πάθησή τους είναι μη αναστρέψιμη. Οπως λέει, η ποιοτική διαφορά των επιτροπών των ΚΕΠΑ σε σχέση με τις υγειονομικές του ΙΚΑ είναι ότι παλαιότερα ο γιατρός έκανε κανονική κλινική εξέταση στον ασθενή και μελετούσε τον φάκελο. «Σήμερα στα ΚΕΠΑ», αναφέρει, «ο γιατρός ως «ψυχρός εκτελεστής» κοιτά μόνο αν έχει ο πάσχων κάποια εμφανή προβλήματα, δηλαδή αν είναι αρτιμελής, αν μπορεί να περπατήσει κ.λπ. Δεν κοιτάζει τίποτε άλλο, ακόμη κι αν αυτό υπάρχει μέσα στον φάκελο του ασθενούς, όπως για παράδειγμα η ακράτεια. Από την ώρα που δεν φαίνεται το πρόβλημα, δεν το υπολογίζει».
Χωρίς εισόδημα και ασφάλιση


Αυτό που για ορισμένους μπορεί να είναι «λεπτομέρεια», είναι σοβαρό πρόβλημα και ανάλογες… παραλείψεις μπορεί να κοστίσουν στον πάσχοντα τη σύνταξή του και κατ’ επέκταση την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη.
Ο,τι δηλαδή συνέβη στην 53χρονη Α. Α., η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η γυναίκα βρέθηκε ξαφνικά χωρίς εισόδημα και ασφάλιση. Ηταν εργαζόμενη, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της πάθησής της βγήκε τρεις φορές με προσωρινή σύνταξη αναπηρίας. Την τελευταία φορά –προσφάτως –που πέρασε από επιτροπή του ΚΕΠΑ της έδωσαν ποσοστό αναπηρίας 50% με αποτέλεσμα να χάσει σύνταξη και ασφάλιση. Η 53χρονη, ιδιαιτέρως ανήσυχη, έκανε αίτηση στη δευτεροβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ, από όπου πέρασε παίρνοντας ποσοστό 55%. Με το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να παίρνει κάποια χρήματα και το βασικότερο να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ωστόσο, ο διευθυντής του ΙΚΑ της περιοχής την παρέπεμψε εκ νέου στην επιτροπή η οποία της έδωσε για δεύτερη φορά μικρότερο ποσοστό και της έκοψε τη σύνταξη. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).
Δύσκολες περιπτώσεις


Δύσκολες ώρες πέρασε και ένας νέος άνθρωπος που πάσχει από σοβαρή ρευματολογική νόσο, ο οποίος ήταν έμμεσα ασφαλισμένος στον θανόντα πατέρα του. Η αρμόδια επιτροπή των ΚΕΠΑ του έδωσε, για τρία χρόνια, 67% ποσοστό αναπηρίας και έκρινε ότι είναι «ικανός για εργασία». Με αυτόν τον τρόπο ο πάσχων χάνει το δικαίωμα της σύνταξης, άρα και την ιδιότητα του εμμέσως ασφαλισμένου, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και εκεί παρενέβη η ΣΕΑΑΝ. Ετσι, ο πάσχων πέρασε εκ νέου από επιτροπή. Με την απόφαση που εκδόθηκε, ο πάσχων συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη και βεβαίως να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Μια άλλη δύσκολη περίπτωση, η οποία είχε επίσης αίσιο τέλος, ήταν ενός χειρουργημένου ασθενούς με κρανιοφαρυγγείωμα (ένας από τους πιο δύσκολους καλοήθεις όγκους εγκεφάλου). Ο πάσχων, παρότι λάμβανε επίδομα αναπηρίας επί πολλά έτη, και ενώ έχει απόφαση της Ανωτάτης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, παραπέμφθηκε στα ΚΕΠΑ. Εκεί η επιτροπή του έδωσε ποσοστό αναπηρίας 30% διότι η ασθένειά του δεν καταγράφεται στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), παρότι συμπεριλαμβανόταν στον προηγούμενο κανονισμό αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω.

Τρεις ώρες αναμονή και έξι μήνες χωρίς σύνταξη
Ολοι οι περιπατητικοί χρονίως πάσχοντες και οι άνθρωποι με κάποια αναπηρία πηγαίνουν στην επιτροπή των ΚΕΠΑ. Εξω από το γραφείο περιμένουν πάντα από δύο ως τρεις ώρες, ακόμη κι αν έχουν ορισμένο ραντεβού. Επίσης, μένουν για πολύ καιρό – για πέντε ή έξι μήνες – χωρίς σύνταξη ή επίδομα, αφού με τη διακοπή της χορήγησής τους πρέπει να υποβάλουν τα χαρτιά τους. Από την ώρα αυτή μέχρι να τους καλέσουν για εξέταση περνούν περίπου δυο-τρεις μήνες. Από τη στιγμή που περνούν από την επιτροπή μέχρι να πάρουν την απόφαση στα χέρια τους περνά άλλος ένας μήνας. Εν συνεχεία, πρέπει να υποβάλουν την απόφαση στο Ταμείο τους, το οποίο βγάζει τη δική του απόφαση – στην καλύτερη περίπτωση – έπειτα από δύο μήνες.


Προνοιακά επιδόματα και ΚΕΠΑ
Διίστανται οι απόψεις για το νομοσχέδιο

Αρκετοί άνθρωποι με αναπηρία είναι της άποψης ότι με το νομοσχέδιο για τα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΕΠΑ, που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, θα επιλυθεί μεγάλο μέρος προβλημάτων. Αλλοι, πάλι, θεωρούν ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου «πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και εκφράζουν τον φόβο ότι τα θύματα θα είναι ενδεχομένως περισσότερα.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος πιστεύει ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Σήμερα οι γιατροί βγάζουν ό,τι πόρισμα θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν» λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός ασθενούς που κάνει περιτοναϊκή κάθαρση. «Για την περίπτωσή του, ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας ορίζει ότι ο πάσχων πρέπει να πάρει ποσοστό αναπηρίας 80% και επ’ αόριστον. Ο γιατρός τού έδωσε 67% για έναν χρόνο» αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Λεοντόπουλο, με το νομοσχέδιο «μεγαλώνει» η λίστα με τις χρόνιες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν κάποια αναπηρία. «Θα μπουν και άλλες, όπως, για παράδειγμα, ο ερυθηματώδης λύκος. Επίσης, οι επιτροπές θα στελεχωθούν από γιατρούς που έχουν περάσει από εκπαίδευση» τονίζει.
Από την πλευρά του, ο κ. Χάρης Χουρδάκης, μέλος της γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, είναι της άποψης ότι το νομοσχέδιο επιτείνει τον αντιλαϊκό, αντεργατικό, αντιαναπηρικό χαρακτήρα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. «Αποδέχεται τον προσανατολισμό στη λειτουργία των ΚΕΠΑ που έδωσαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, οι εφαρμοστικοί του πρώτου Μνημονίου, γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση δεν κατήγγειλε τη «σφαγή», αλλά την ταλαιπωρία των πασχόντων. Δεν είπε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς επιδόματα, παρότι έχουν αναπηρία, και έρχεται σήμερα με τα συγκεκριμένα άρθρα να οργανώσει καλύτερα τη «σφαγή»». Σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, «η κυβέρνηση, για να συγκαλύψει αυτόν τον χαρακτήρα, κάνει επιμέρους βελτιώσεις, όπως η κατάργηση του παράβολου για μία κατηγορία ανασφάλιστων. Παράλληλα, όμως, διαμορφώνει νέο μηχανισμό μαζικών περικοπών. Βάζει τις προνοιακές υπηρεσίες των δήμων να μπορούν να απορρίπτουν το δικαίωμα των αναπήρων να απευθύνονται στα ΚΕΠΑ για τον προσδιορισμό του βαθμού αναπηρίας. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει επίδομα για λίγα χρόνια και αυτό λήξει, δεν θα μπορεί να πηγαίνει στα ΚΕΠΑ. Θα πρέπει να απευθυνθεί στις υπηρεσίες πρόνοιας του δήμου. Μόνον αν οι αρμόδιοι στις υπηρεσίες τού επιτρέψουν να πάει στο ΚΕΠΑ, θα πάει. Διαφορετικά, δεν θα έχει καν δικαίωμα ένστασης.
Με λίγα λόγια, μπορεί οι άνθρωποι που περνούν από επιτροπές να ταλαιπωρούνται λιγότερο και να μην πληρώνουν το παράβολο, αλλά πολλοί θα μείνουν χωρίς επίδομα, σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ