Υπέρ του «Ναι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές μας, εφόσον η κυβέρνηση επέλεγε το δημοψήφισμα, τασσόταν η πλειονότητα της κοινής γνώμης, τουλάχιστον ως την ώρα που το αποφάσισε η κυβέρνηση λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» από τις 24 ως τις 26 Ιουνίου, δηλαδή από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, το 47,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος θα ψηφίσει «Ναι» στη συμφωνία, ενώ ένα ποσοστό 33% δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει.
Δεν ρισκάρουν το ευρώ


Την περίοδο που διεξαγόταν η έρευνα το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν φαινόταν πιθανό καθώς το είχαν απορρίψει επανειλημμένως τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να επαναφέρουν την ιδέα του δημοψηφίσματος, με τους πολίτες να δηλώνουν εξαρχής επιφυλακτικοί, ιδίως μετά την εμπειρία του ανάλογου εγχειρήματος της κυβέρνησης Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2011. Από μια σειρά συναφών ερωτημάτων εξάλλου οι προτιμήσεις της κοινής γνώμης είναι ξεκάθαρες: η πλειοψηφία δεν φαίνεται να ρισκάρει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και επιθυμεί με συντριπτική πλειοψηφία να παραμείνει η χώρα ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ταυτόχρονα τα συναισθήματα που κυριαρχούν στην κοινή γνώμη για τον τρόπο που η κυβέρνηση Τσίπρα αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση είναι η ανησυχία (60%), η δυσφορία (48,9%) ο θυμός (48,5%) και ο φόβος (42,2%), ενώ τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης κυριαρχούσαν τα συναισθήματα της ελπίδας, της περηφάνιας και της χαράς.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, οι πολίτες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πιθανότητα ενός σκηνικού ρήξης υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατάσταση για τη χώρα και για τα νοικοκυριά έχει επιδεινωθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται η σταθερή προσήλωση της κοινής γνώμης στην κατοχύρωση της ευρωπαϊκής θέσης της χώρας και της παραμονής στο ευρώ καθώς το 71,7% δηλώνειότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 67,8% στην ευρωζώνη.
Στο ερώτημα αν οι Ελληνες προτιμούν μια συμφωνία ή τη ρήξη με τους δανειστές απαντούν ότι προτιμούν τη συμφωνία σε ποσοστό 66%. Σε ό,τι αφορά όμως τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι προτιμήσεις είναι αρκετά διαφοροποιημένες, καθώς τη συμφωνία εμφανίζεται να επιθυμεί το 50,6% και τη ρήξη το 39,1%.
Είναι χαρακτηριστικό –και εξηγεί σε έναν βαθμό και τη στάση της κυβέρνησης –ότι μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ οι προτιμήσεις έχουν σαφώς τροποποιηθεί.Ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος επιθυμούσαν συμφωνία σε ποσοστό 62,8% και ρήξη σε ποσοστό 30,7%, ως την Παρασκευή επιθυμούσε συμφωνία το 50,6% και ρήξη το 39,1%.
Παράλληλα η πλειονότητα των ερωτηθέντων (55,1%) θεωρεί ότι την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας ως σήμερα την έχουν οι δανειστές, ενώ το 33,7% πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το φέρει η κυβέρνηση.
Τα ίδια συμπεράσματα διχοτόμησης της κοινής γνώμης προκύπτουν και από το ερώτημα αν οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι από τη στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση. Ως την Παρασκευή το 48,6% την αξιολογούσε θετικά και ένα ποσοστό 50% αρνητικά. Το ίδιο διχασμένη εμφανιζόταν η κοινή γνώμη και στο αν το περίφημο «mailΧαρδούβελη» ήταν καλύτερο ή χειρότερο από την τελευταία ελληνική πρόταση των 8 δισ. ευρώ. Το 38% θεωρούσε καλύτερη την κυβερνητική πρόταση ενώ το 40,2% την πρόταση Χαρδούβελη.
Δεν θέλουν εκλογές


Παράλληλα οι Ελληνες αντιμετώπιζαν ως το τέλος της διεξαγωγής της έρευνας με μεγάλη επιφύλαξη και στην πλειονότητά τους απέρριπταν σενάρια προσφυγής στις κάλπες προτιμώντας σενάρια λύσης από τη σημερινή Βουλή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο πίνακας με το επαγγελματικό προφίλ όσων τάσσονται υπέρ ή κατά της συμφωνίας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι νοικοκυρές τάσσονται με το «Ναι» στην επώδυνη συμφωνία, αφού έτσι διασφαλίζεται το εισόδημά τους. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι άνεργοι και οι αγρότες λένε «Οχι» στην επώδυνη συμφωνία επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε να χάσουν.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι πολίτες απορρίπτουν για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο εκλογών. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση απολέσει τη δεδηλωμένη στη Βουλή οι πολίτες προτιμούν με μεγάλη πλειοψηφία (60,1%) να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, ενώ το 34,3% προτιμά τις εκλογές.
Εφόσον όμως η χώρα αναγκαστεί να καταφύγει και πάλι σε εκλογές επειδή θα έχει συμβεί τοGrexit,τότε μόνο το 33,2% των Eλλήνων δηλώνει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ το 53,3% θα την αποδοκιμάσει με την ψήφο του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ