Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα σε μια κατηγορία επιχειρήσεων που διαθέτουν τις προϋποθέσεις να επενδύσουν –και επενδύουν τουλάχιστον οι περισσότερες εξ αυτών –θεωρούν επιχειρηματίες και επιχειρηματικοί φορείς τη φορολόγηση των κερδών του 2014.
Και τούτο σε μια περίοδο που η ύφεση έχει αδυνατίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα και η μικρή ή μεγάλη κερδοφορία εξαντλείται είτε σε επενδύσεις είτε σε αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων είτε και κυρίως στην ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης των εταιρειών –πόσω μάλλον που η τραπεζική χρηματοδότηση είναι επί της ουσίας ανύπαρκτη. Τα κεφάλαια κίνησης και η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από ίδιους πόρους.
Μεγαλύτερα βάρη


Οπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας προς «Το Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Μετρό ΑΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης «αναρωτιέμαι αν έχει βρεθεί άλλος αξιόπιστος εναλλακτικός δρόμος για την ανάπτυξη της οικονομίας, ώστε να αποφασίσουμε να αποθαρρύνουμε με τόσο δραστικό τρόπο οποιαδήποτε νέα ιδιωτική επένδυση». Και έχει δίκιο. Στην εταιρεία του ανήκουν οι αλυσίδες καταστημάτων My Market και Metro cash and carry, με 108 καταστήματα και 4.630 εργαζομένους. Στη διάρκεια του 2014 επένδυσε 12,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του ήταν 17,1 εκατ. ευρώ, εφέτος σκοπεύει να επενδύσει περί τα 25 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του 2015 αύξησε τους απασχολουμένους στην επιχείρησή του κατά 224. Ετσι κι αλλιώς ο κλάδος των σουπερμάρκετ είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός κλάδος και οι επενδύσεις στη διάρκεια της κρίσης είναι συνεχείς, όσο και αν φαίνεται παράδοξο. Ο κ. Παντελιάδης αναφερόμενος στην επιχειρηματική υπερφορολόγηση σημειώνει ότι «η κυβέρνηση διακηρύσσει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι τα νέα μέτρα μεταφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό βάρος στις επιχειρήσεις, και μάλιστα στις υγιείς και αναπτυσσόμενες, αφού μόνο αυτές παραμένουν κερδοφόρες».
Αποθεματικά


Ο κ. Δημήτρης Σαράντης είναι ένας εκ των δύο μετόχων του ομίλου Τυράς ΑΕ. Στην Ελλάδα ο όμιλος διαθέτει τρεις εταιρείες και ισάριθμες παραγωγικές μονάδες –την Τυράς ΑΕ, την Ολυμπος ΑΕ και τη Ροδόπη ΑΕ. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων γαλακτοκομικών ομίλων της ελληνικής αγοράς. Τα τελευταία χρόνια επενδύει συνεχώς. Το 2014 επένδυσε 16 εκατ. ευρώ και το 2015 σχεδιάζει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ. Και απασχολεί 750 εργαζομένους. Πέρυσι τα κέρδη των τριών εταιρειών ανήλθαν συνολικά σε περίπου 19 εκατ. ευρώ και από αυτά μόνο οι 500.000 ευρώ είναι διανεμόμενα μερίσματα, τα υπόλοιπα είτε είναι αφορολόγητα αποθεματικά –δηλαδή τα χρήματα μένουν μέσα στην ίδια την επιχείρηση –είτε κεφάλαια κίνησης.
Με την έκτακτη φορολογία του 12% επί των κερδών του 2014, ο όμιλος θα καταβάλει συνολικά 3,615 εκατ. ευρώ. Και όπως επισημαίνει ο κ. Σαράντης μιλώντας προς «Το Βήμα» «και καλά, εμείς έχουμε τη δυνατότητα και θα πληρώσουμε ό,τι μας αναλογεί, πόσοι όμως έχουν αυτή τη δυνατότητα;».
Εξαιρετικά εύστοχη είναι η απάντηση που έδωσε ο κ. Γιάννης Μπούρας, διευθύνων σύμβουλος της Μινέρβα ΑΕ, ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει τη φοροκαταιγίδα που προβλέπεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο κ. Μπούρας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς –εννοεί τον όμιλο PZ Cussons –δραστηριοποιούμαστε και στη Δυτική Αφρική και καταλαβαίνουμε από ρίσκα και από ευμετάβλητα περιβάλλοντα, θα λειτουργήσουμε και σε αυτό το περιβάλλον» συμπληρώνοντας ότι «εμείς αυτό που θέλουμε είναι σταθερότητα και το τελευταίο 6μηνο η ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά έχει περιορίσει τις πωλήσεις».
Αιφνιδιασμός


Αλλος επιχειρηματίας από τον κλάδο των τροφίμων, επικεφαλής νέας, υγιούς και εξαιρετικά αναπτυσσόμενης μεταποιητικής επιχείρησης, λέει πως τα κέρδη του 2014 ήταν 2,1 εκατ. ευρώ, από αυτό το ποσό το 1 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για επενδύσεις και «το υπόλοιπο, εκτός της τακτικής φορολογίας, το έχουμε στα ταμεία της εταιρείας για έκτακτες περιπτώσεις και για κεφάλαιο κίνησης».
Μάλιστα απασχολεί 160 εργαζομένους, από τους οποίους οι 35 προσελήφθησαν στο πρώτο τρίμηνο του 2015. «Τώρα, εφόσον εφαρμοστεί το σχέδιο, περίπου 250.000 ευρώ πρέπει να δοθούν για την έκτακτη εισφορά» λέει και τονίζει χαρακτηριστικά: «να πληρώσω, αλλά όχι ξαφνικά, δεν μπορούμε να αιφνιδιαζόμαστε».
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας σε δήλωσή του τις προηγούμενες ημέρες αναφέρει ότι «αναμένουμε από την κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα, να προταχθούν και άλλες επιλογές που μπορούν να ανακόψουν την υφεσιακή απειλή για την εθνική μας οικονομία» και προσθέτει πως «με αποφασιστικότητα και συνεργασία μπορεί πράγματι η υπερφορολόγηση να αποκτήσει πρόσκαιρο χαρακτήρα και να αντικατασταθεί από παρεμβάσεις φιλικές για την ανάπτυξη».
Υφεση και ανεργία


Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ.Σίμος Αναστασόπουλοςεπισημαίνει ότι «ταπροτεινόμενα μέτραρίχνουν τοβάροςστην ιδιωτική οικονομίαμε νέους φόρους και αυξήσεις εισφορών που είναι περισσότερο απόβέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε ύφεση και άνοδο της ανεργίας».
Και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι «είναι γεγονός ότι πολλές από τις προβλέψεις της συμφωνίας επισωρεύουν επιπλέον οικονομικά βάρη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διατηρούν ένα καθεστώς λιτότητας και υπερφορολόγησης, που θα δυσκολέψει την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς το 2ο εξάμηνο του έτους αφού, ως γνωστόν, η αγορά εκτός από κλίμα χρειάζεται και χρήμα».
Αλλά και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σημειώνει ότι «με μεγάλη λύπη παρατηρούμε ότι οι κατευθύνσεις της συγκεκριμένης συμφωνίας, όπως έχουν δοθεί μέσα από έναν μακρύ κατάλογο μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, στα οποία μάλιστα αναμένεται να προστεθούν κι άλλα, θα ενισχύσουν τις υφεσιακές δυνάμεις, θα πνίξουν την επιχειρηματικότητα και θα αποτύχουν να επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα δημόσια ταμεία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ