Τη 12μηνη λειτουργία τολμά η Σαντορίνη, ο πρώτος προορισμός στην Ελλάδα που το επιχειρεί. Στόχος της συλλογικής απόφασης που έλαβαν η τοπική αρχή και φορείς του νησιού είναι η ισόρροπη κατανομή της αυξανόμενης κίνησης που δέχεται τους θερινούς μήνες, η διεύρυνση της σύνθεσης των επισκεπτών, μια και οι Ασιάτες αυξάνονται γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια, αλλά και η ανάδειξη των ειδικών χαρακτηριστικών και μορφών τουρισμού εκτός περιόδου αιχμής.

«Το 2015 θα είναι μια εξαιρετική τουριστική χρονιά για τη Σαντορίνη», αλλά «έχουμε ευθύνες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στο νησί. Η υπερεκμετάλλευση φέρνει φτώχεια», τόνισε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος στη συνάντηση εργασίας, ανακοινώνοντας τη συλλογική απόφαση. «Η Σαντορίνη έχει όλα τα χαρακτηριστικά για 12μηνη λειτουργία. Τελευταία έχουν αυξηθεί οι μονάδες που μένουν ανοιχτές και τον χειμώνα», πρόσθεσε. Την πρωτοβουλία ενισχύει και το ότι στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου θα υπάρχει καθημερινή σύνδεση αεροπορική, τουλάχιστον με τέσσερα μεγάλα αεροπλάνα (δύο της Aegean και δύο της Ryanair), αλλά και ακτοπλοϊκή με πλοίο της Blue Star Ferries από τον Πειραιά.
«Ζητήματα όπως η φέρουσα ικανότητα ενός τόπου τώρα τίθενται πιο έντονα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης και πρόσθεσε ότι «οι πολλές περισσότερες αφίξεις δεν φέρνουν εισόδημα». Ο ίδιος υπογράμμισε τη σχέση πολιτισμού και τουρισμού, λέγοντας ότι ο πολιτισμός είναι από μόνος του πυλώνας ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε την προγραμματική συμφωνία του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Κυκλάδων με τον Δήμο Θήρας, η οποία περιλαμβάνει την ανακαίνιση του αρχαιολογικού μουσείου της Θήρας, αλλά και την έκθεση της κόρης της Θήρας (άγαλμα δαιδαλικής κόρης ύψους 2,35 μέτρων) στον αίθριο χώρο του. Επίσης προανήγγειλε ότι στο ισόγειο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας θα εκτεθούν οι τοιχογραφίες που αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στις αποθήκες του Ακρωτηρίου. Εξάλλου από τις 25 Ιουνίου ηδιάσημη τοιχογραφία του «Ψαρά» από τη δυτική οικία της προϊστορικής πόλης του Ακρωτηρίου αποτελεί μέρος της μόνιμης έκθεσης του μουσείου στα Φηρά.
Την εκτίμηση ότι οι αεροπορικές θέσεις για τη Σαντορίνη «θα ξεπεράσουν τις 700.000 το 2015, ενώ οι επιβάτες θα είναι πάνω από 600.000», έκανε ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχιος Βασιλάκης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Σαντορίνη θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας», καθώς ένας Ασιάτης δεν ταξιδεύει μόνο για να διαμείνει τέσσερις μέρες στο νησί. Ωστόσο επισήμανε το πρόβλημα του αεροδρομίου, στο οποίο «παρά τα τεράστια έσοδά του» δεν έχει γίνει καμία επένδυση αναβάθμισης και πρότεινε να υπάρχει μια νομική μορφή. Στις λιμενικές υποδομές στάθηκε αντίστοιχα ο εμπορικός διευθυντής της Blue Star Ferries κ. Διονύσης Θεοδωράτος, τονίζοντας ότι αποτελούν ζητούμενο για να έχει ακτοπλοϊκές συνδέσεις η χώρα τον χειμώνα.
Για τον εμπλουτισμό του προϊοντικού μίγματος κατά τη 12μηνη λειτουργία, η Δημοτική αρχή φιλοδοξεί να αναπτύξει μια σειρά άξονες, όπως ο πολιτισμός, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα πανηγύρια του χειμώνα, η γεωλογία, η γαστρονομία και το κρασί και οι πεζοπορικές διαδρομές, καθώς ήδη είναι καταγεγραμμένες οκτώ και έως το τέλος του 2016 θα είναι 19.
«Η επιμήκυνση της περιόδου θα συμβάλλει ώστε οι εποχιακοί εργαζόμενοι να γίνουν μόνιμοι», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου κ. Νίκος Νομικός, λέγοντας ότι στο νησί δραστηριοποιούνται 4.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 20.000 εργαζόμενους. Στην ίδια κατεύθυνση και ο πρόεδρος Εστιατόρων κ. Βασίλης Ζαχαράκης υπογράμμισε ότι «μια επιχείρηση με 12μηνη λειτουργία έχει τη δυνατότητα να προσλάβει καλύτερο προσωπικό και να βελτιώσει την ποιότητά της». Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Μανώλης Καραμολέγκος αναφέρθηκε στον στόχο «να διαφυλάξουμε τους πόρους που δίνουν πλούτο σε αυτό το νησί» και επισήμανε ότι ήδη τα καταλύματα έχουν πληρότητα 90% και υπάρχει πίεση για περισσότερους επισκέπτες. «Η μόνη λύση είναι να ανοίξει η σεζόν, αλλά και να βελτιώσουμε την ποιότητα των καταλυμάτων και των υποδομών».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος έθεσε ως ζητούμενο για την άμβλυνση της εποχικότητας τη συνεννόηση και τον συντονισμό, με τα εμπλεκόμενα μέρη να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Το θέση αυτή επιβεβαίωσε και η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κυρία Ελισάβετ Χατζηνικολάου, προτείνοντας «να υπάρξει ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη δέσμευση των επιχειρήσεων», σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους, τις τιμές και τη χρήση τοπικών προϊόντων. Η ίδια τόνισε την ανάγκη να είναι σε λειτουργία τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, καθώς και τη λειτουργία του νοσοκομείου με πλήρη σύνθεση. Παράλληλα πρότεινε ο ΕΟΤ να καταρτίσει ένα κοινά αποδεκτό τριετές σχέδιο προβολής για τη Σαντορίνη, ως πιλοτικό πρόγραμμα, διαθέτοντας τα εργαλεία του Οργανισμού σε διαδικτυακή προβολή, εκθέσεις και επαφές με αεροπορικές εταιρίες και Tour Operators.
Η γενική διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κυρία Αγνή Χρηστίδου, επισήμανε την ανάγκη κινητροδότησης τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και ζήτησης. «Τα 23 εκατ. τουρίστες με μείωση της τουριστικής δαπάνης δεν είναι το μέλλον μας», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας και αναφέρθηκε στους δύο «mega προορισμούς» στη χώρα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. «Η Σαντορίνη έχει κάποια δεδομένα που της επιτρέπουν να κινηθεί με ένα λελογισμένο ρίσκο», τόνισε. Ωστόσο έθεσε ως προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος της 12μηνης λειτουργίας στη Σαντορίνη, όπως τη συνεννόηση μεταξύ φορέων (clustering) και την αλλαγή μοτίβου στο branding με την προσθήκη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού.