Για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις ετοιμάζονται στη ΝΔ και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα αντέξει και άρα όλα είναι ανοικτά από εδώ και πέρα και ήδη ρίχνουν στο τραπέζι το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τρίτο πρόσωπο Πρωθυπουργό, όπως στην περίπτωση του Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011.
Ανεξάρτητα από το εάν θα επέλθει συμφωνία ή όχι με τους πιστωτές και ολοκληρωθεί η παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης, στο επιτελείο του τέως Πρωθυπουργού κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι είμαστε μπροστά σε…αχαρτογράφητα πολιτικά νερά!
Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε εκλογές, εάν επέλθει η ρήξη Αθήνας-πιστωτών, είτε σεισμικές δονήσεις στις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που θα προκαλέσουν βαθύ ρήγμα στο κυβερνητικό οικοδόμημα με ότι αυτό σημαίνει. Υπ΄αυτή την έννοια τίθεται και το θέμα της δεδηλωμένης από την πλευρά της ΝΔ εάν η συμφωνία – προϋπόθεση είναι να υπάρξει και να κατατεθεί στη Βουλή – ψηφιστεί από άλλα κόμματα της Βουλής, αλλά υπάρχουν σημαντικές απώλειες από τις Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που θα ρίχνουν τον κοινοβουλευτικό πήχη της συγκυβέρνησης κάτω από τους 151.
Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, την οποία δεν αποκλείουν στη ΝΔ (σ.σ. μάλιστα κάποιοι λένε ότι όλο αυτό που ζούμε είναι ένα καλά στημένο θέατρο για εσωτερική κατανάλωση και το γνωρίζουν και οι πιστωτές) αυτή θα είναι πολύ βαριά και δεν προεξοφλούν τη στάση του κόμματος στη Βουλή.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα τι θα πράξει η ΝΔ στη Βουλή ως ένα καθαρό ευρωπαϊκό κόμμα. Μπορεί να μην την στηρίξει; Δύσκολο λένε οι πιο μυημένοι και αναφέρονται και στην χθεσινή συνάντηση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, από την οποία μεταδόθηκε μέσω διαρροών ότι και οι δυο θέλουν να ψηφιστεί μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή συνέχεια της χώρας.
Και εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα από πολλούς στη ΝΔ για το κατά πόσο πολιτικά σκόπιμο είναι δυο κεντρικά στελέχη του κόμματος με τη διαδρομή πολλών ετών να τοποθετούνται επί μιας συμφωνίας που δεν έχουν ακόμα διαβάσει και η οποία σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι πολύ βαριά. «Θα δούμε τη συμφωνία, θα τη διαβάσουμε, θα την αναλύσουμε και θα τοποθετηθούμε» είναι το μόνο σχόλιο από την πλευρά της ηγεσίας της ΝΔ.
Το μείζον όμως είναι η επόμενη μέρα, αφού η ηγεσία της ΝΔ εκτιμά ότι και να ψηφιστεί η συμφωνία θα είναι δύσκολη η εφαρμογή της, αφού οι προαπαιτούμενες δράσεις (τα λεγόμενα prior actions) θα αποτελέσουν δοκιμασία για την κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη όμως σημασία για τη στρατηγική της ΝΔ έχει η επιλογή του κ. Σαμαρά να βάλει στο τραπέζι το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης με άλλον Πρωθυπουργό και χωρίς τη συμμετοχή στο σχήμα του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα.
Η τοποθέτηση αυτή του τέως Πρωθυπουργού (συνέντευξη στο περιοδικό Crash) ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μετατόπιση στο πεδίο της στρατηγικής του, καθώς πριν από καιρό όταν το είχε πει πρώτος ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος υπήρξαν αντιδράσεις από την ηγετική ομάδα της ΝΔ που δεν ήθελε καν να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πλέον όμως μπαίνει επίσημα στη δημόσια συζήτηση από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά με ότι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα, ειδικά εάν όπως λέει ο ίδιος η κυβερνητική πλειοψηφία δεν στηρίξει την όποια συμφωνία φέρει ηκυβέρνηση στη Βουλή και υπάρξει απώλεια της δεδηλωμένης. «Ασφαλώς πρέπει ναυπάρξει άλλος κυβερνητικός συνασπισμός στη συνέχεια» λέει.