Την ώρα που οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα και να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές είναι πυρετώδεις, έντονες είναι οι φωνές αντίστασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη στάση που τηρούν οι δανειστές.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε «θρασύτατες» τις προτάσεις των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, ούτε μία στο εκατομμύριο.
«Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο η κυβέρνηση να υποκύψει στις θρασύτητες απαιτήσεις των θεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.
«Εκβιαστικές» χαρακτήρισε τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν βαθιές διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της.
«Το αίτημα των δανειστών να έρθουν τα εξαντλητικά αυτά μέτρα ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δείχνει ότι ο εκβιασμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς ουσιαστική αναφορά και συγκεκριμένα βήματα για το θέμα του χρέους» είπε στο Mega.
Την άποψη ότι η Αθήνα έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια με την πρότασή της για την επίτευξη συμφωνίας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η Αθήνα έδειξε ότι έχει φτάσει στο τέλος, δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης. Ας μιλήσει η Ευρώπη. Μίλησε προχθές. Ακόμη και η κ. Μέρκελ είπε κάτι. Έβγαλε, όμως, έξω το χρέος, ως μη όφειλε. Δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω από την υπόσχεση του Νοεμβρίου του 2012» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.
Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν υπάρξει εντός της ημέρας συμφωνία και εάν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Μέχρι την Τρίτη, που είναι η 30ή Ιουνίου, έχουμε καιρό να το δούμε. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται ενώπιον της ιστορίας του. Ή θα υποταχθεί και θα συντριβεί σε αυτά που του ζητάνε οι ακραίοι υπερσυντηρητικοί κύκλοι ή θα κοιτάξει τη ζωή του. Εμείς κάναμε όλα τα βήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέθεσε μία υπόθεση εργασίας, ένα σενάριο. Είναι το μόνο που μπορεί να εφαρμοστεί. Με πολύ πόνο και πάρα πολύ αίμα».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το καρτέλ των δανειστών… Το μήνυμα που πρέπει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι είμαστε υπερήφανος λαός. Δεν πρόκειται να ταπεινωθούμε» είπε ο Αλέξης Μητρόπουλος προσθέτοντας ότι «ΕΕ και ΔΝΤ θα έπρεπε να σέβονται τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού».
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «η ευρωπαϊκή δεξιά θέλει μία Ευρωζώνη αλά καρτ, που να βολεύει μόνο τους πλούσιους και ισχυρούς».
«Οι αριθμοί και τα στοιχεία δείχνουν ότι το ισχύον πλαίσιο της Οικονομικής Διακυβέρνησης έχει αποτύχει. Γιατί έχουν μεγαλώσει οι ανισότητες, κοινωνικές και περιφερειακές, γιατί η οικονομία της Ευρωζώνης τα πηγαίνει πολύ χειρότερα από την οικονομία των ΗΠΑ, γιατί η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί, γιατί το χρέος των 15 από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης είναι πάνω από τις προβλέψεις των Συνθηκών – και αυξήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, και τέλος, επειδή οι επενδύσεις είναι κάτω» πρόσθεσε.
Νωρίτερα σε αναρτήσεις του στο Twitter έγραφε: «Η σκληροπυρηνική φράξια των δανειστών δεν θέλει συμφωνία, αλλά ρήξη, ταπείνωση της Ελλάδας κ πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν θα τους περάσει!» και «Η ευρωπαϊκή ηγεσία σήμερα δίνει εξετάσεις. Θα κριθούν όχι μόνο η ενότητα κ αντοχή της Ευρωζώνης, αλλά κ η ικανότητα της να βρίσκει λύσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι «οι δανειστές θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κύρος της κυβέρνησης» και εκτίμησε ότι επεδίωκαν τον στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας «για να φανούμε αδύναμοι στο τραπέζι των τελικών διαπραγματεύσεων».
Είτε θα υπάρξει μια «δίκαιη και ισότιμη συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία» δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Και εάν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία, ένα δίκαιο συμβιβασμό, όλοι θα την στηρίξουν» είπε, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και ένα όριο στις παραχωρήσεις που μπορούν να κάνει η Ελλάδα στους δανειστές.
«Δεν θέλουμε το βάρος να πέσει και πάλι στους πιο αδύναμους και τους φτωχότερους και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές».
Ο Κατρούγκαλος είπε πως πιστεύει ότι η όποια συμφωνία θα περάσει από το Κοινοβούλιο, αλλά προειδοποίησε ότι η κρίση της Ελλάδας προκαλεί επιπλοκές σε όλη την Ευρώπη. «Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι απλά θέμα της Ελλάδας, είναι θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα (στην Ελλάδα) θα συμβεί αύριο σε άλλες χώρες» είπε στο CNBC.