Ισως να χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό (στη φωτογραφία δεξιά με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι) και τους αρχηγούς των κομμάτων να συναντηθούν, έστω και ατύπως, στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν όλοι την Τετάρτη προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή στις διαπραγματεύσεις. Και αντί να συμβεί αυτό στις πιο δύσκολες ώρες που περνούσε η χώρα, οι πολιτικοί αρχηγοί αναλώθηκαν σε συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες και με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε γεύματα, σε συζητήσεις περί οίνου και περί θερινών διακοπών και στις προσπάθειες ορισμένων να αποδείξουν τον καθαρό πολιτικό προσανατολισμό τους.
nnn
Το μενού στο δείπνο των πρωθυπουργών (Βελγίου, Ολλανδίας, Λουξεμβούργου, Φινλανδίας) αλλά και ηγετών κομμάτων όπως ο Αλμπερτ Ριβέρα των ισπανών Σιουνταντάνος, στο οποίο ήταν προσκεκλημένος και ο Στ. Θεοδωράκης, ήταν απ’ αυτά που λέμε… λουκούλλειο. Και ας ξημεροβραδιαζόταν ο Αλ. Τσίπρας σε ένα άλλο κτίριο ζητώντας να μην αυξηθεί o ΦΠΑ στο γάλα και στην εστίαση και να μη γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Το δείπνο περιελάμβανε πρώτο πιάτο μια πανδαισία ψαρικών και θαλασσινών (με τα ξακουστά βελγικά μύδια, τα οποία δεν γνωρίζω με πόσο ΦΠΑ φορολογούνται), δεύτερο πιάτο μοσχάρι με μια παράξενη γαλλική σάλτσα και κόκκινο κρασί παραγωγής και εμφιάλωσης ενός εκ των πρωθυπουργών, το οποίο οι συνδαιτυμόνες του αξιολόγησαν ως ειδικοί δοκιμαστές κρασιών και εν συνεχεία το τίμησαν δεόντως. Τώρα, θα ρωτήσετε, αυτό ήταν το μενού; Οχι, βεβαίως, γιατί το κύριο πιάτο ήταν (ποιος άλλος;) ο κ. Τσίπρας.
nnn
Δεν χαρίστηκαν καθόλου οι πρωθυπουργοί στον Αλ. Τσίπρα. Κυρίως φαίνονταν ενοχλημένοι από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις υποσχέσεις που έδωσε ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός. Ενας από τους πρωθυπουργούς (δεσμεύτηκα να μην αποκαλύψω το όνομά του) ήταν λάβρος εναντίον του κ. Τσίπρα χαρακτηρίζοντάς τον «λαϊκιστή». Ο κ. Θεοδωράκης αντέδρασε: «Δεν είναι ο πρώτος λαϊκιστής πρωθυπουργός στην Ελλάδα, καθότι λαϊκιστές είναι όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί στη χώρα, μηδενός εξαιρεμένου» τους είπε και οι άλλοι σιώπησαν. Ε, αφού τα συμπεριέλαβε όλα ο κ. Θεοδωράκης, δεν υπήρχε κανένας λόγος, σίγουρα θα σκέφτηκαν, να προσθέσουν κάτι και αυτοί.
nnn
Λίγες ώρες νωρίτερα, πάλι στη βελγική πρωτεύουσα, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά πραγματοποιούσε δύο σημαντικές συναντήσεις. Η μία με τον Σοσιαλιστή κ. Σουλτς, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ αλλά και δυσφορία για τον κ. Θεοδωράκη, τον οποίο ως τώρα υπολόγιζε ως τον μόνο εκπρόσωπο των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα. Ο κ. Σουλτς δεν φάνηκε να ενθουσιάζεται όταν πληροφορήθηκε ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρο των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE). Πιθανόν να είπε ο άνθρωπος ότι δεν μπορεί ο κ. Θεοδωράκης να πατά σε δύο βάρκες, και με τους Σοσιαλιστές και με τους Φιλελευθέρους, κάτι βεβαίως που επεσήμανε και η Φώφη Γεννηματά (όχι θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη). Μετά την εξέλιξη αυτή προβλέπω να δοθεί το χρίσμα του ευρωπαίου σοσιαλιστή στην Ελλάδα και πάλι στο ΠαΣοΚ.
nnn
Η δεύτερη συνάντηση που είχε η Φώφη Γεννηματά στις Βρυξέλλες ήταν με τον (νιόπαντρο) επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο της ολομέλειας της πολιτικής ομάδας Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. Με το «καλωσόρισμα» η Φώφη ρώτησε τον επίτροπο (ο οποίος μετείχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά) αν κατά τη γνώμη του θα υπάρξει ή όχι συμφωνία. Ο κ. Μοσχοβισί ύψωσε την παλάμη του, άνοιξε τα δάχτυλά του και της είπε: «Την αγγίζουμε, εδώ την έχουμε στα δάχτυλα», αλλά, όπως είπε, χρειάζεται ακόμη δουλειά. Εν συνεχεία υπήρξε συζήτηση για το… θέρος. Ο κ. Μοσκοβισί αποκάλυψε πως θα έρθει με τη σύζυγό του τον Ιούλιο για διακοπές στην Ελλάδα, αν βεβαίως υπάρξει συμφωνία.
nnn
Οι του ΣΥΡΙΖΑ όμως ασχολήθηκαν στις Βρυξέλλες και με τον Αντ. Σαμαρά. Δεν μπορούσαν να ερμηνεύσουν την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην οποία δεν θα μετέχει ούτε ο κ. Τσίπρας αλλά ούτε και ο ίδιος. Ιδιαιτέρως ενόχλησε, όπως φάνηκε, η δήλωση αυτή τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος πήρε σβάρνα σχεδόν όλα τα ραδιόφωνα για να ενημερώσει τους πολίτες ότι ουδείς ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να μετάσχει ή όχι σε κυβέρνηση και ότι όλα αυτά είναι εκ του πονηρού και του θυμίζουν κυβερνήσεις Πικραμμένου και Παπαδήμου. Ο κ. Σαμαράς, όταν πληροφορήθηκε ότι όλα αυτά τα λέει ο κ. Παπαδημούλης, δεν θέλησε να δώσει απάντηση.
nnn
Επανήλθε το κλασικό ερώτημα της περασμένης δεκαετίας «βούτυρο ή κανόνια» στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε σύνοδο του ΝΑΤΟ. Του ζητήθηκε, δηλαδή, να περικοπούν ορισμένες αμυντικές δαπάνες ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για να μην περικοπούν κοινωνικές ανάγκες. Δεν γνωρίζω τι απάντησε ο κ. Καμμένος, αλλά οι επιτελείς του υπουργείου σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο έκριναν ότι το μοναδικό κονδύλι από το οποίο μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα είναι αυτό των… εξοπλισμών.
nnn
Κατά τα άλλα ο κ. Καμμένος ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός της συγκυβέρνησης που δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη συμφωνία. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ήταν περασμένες 11 το βράδυ όταν κατέβαινε από τι δωμάτιό του στο ξενοδοχείο όπου διέμενε στις Βρυξέλλες. Αμέσως τον πλησιάζουν οι δημοσιογράφοι που διψούσαν για είδηση για το πως πάνε οι διαπραγματεύσεις: «Μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά», τους καθησύχασε. Το ξανασκέφτηκε όμως και πρόσθεσε: «Κάντε το σταυρό σας και όλα θα λυθούν». Δεν απευθυνόταν βεβαίως σε Συριζαίους.
HeliosPlus