Σαν βόμβα έπεσε στο Παρίσι η αναφορά της Liberation πως οι γάλλοι πρόεδροι -από τον Ολάντ μέχρι τον Σιράκ- είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να αντιδράσει, λέγοντας πως «δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ» -περιοριζόμενος μόνο στον νυν πρόεδρο.
Έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τα δημοσιεύματα, κύμα οργισμένων αντιδράσεων στη γαλλική πολιτική σκηνή.
«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.
Της προσοχής των γαλλικών ΜΜΕ δεν διέφυγε το ότι η διάψευση περιορίζεται στον Ολάντ.
Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλέστηκαν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα Liberation, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ κατασκόπευε τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ τουλάχιστον από το 2006 ως τον Μάιο του 2012, τον μήνα κατά τον οποίο ο Ολάντ ανέλαβε την προεδρία από τον Σαρκοζί.
Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιση «Άκρως Απόρρητο», συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.
Έκτακτη συνεδρίαση στην προεδρία – κύμα αντιδράσεων
Μετά τα δημοσιεύματα, η γαλλική προεδρία προχώρησε σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με αναφορές από τους διαδρόμους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στη συνεδρίαση θα συζητηθεί «η φύση των πληροφοριών που υπάρχουν στον Τύπο».
Από το πρωί, ο γαλλικός πολιτικός κόσμος βοά αντιδρώντας στην παρακολούθηση από τη σύμμαχη χώρα.
Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα εμφανίζεται «συγκλονισμένο» από τις αναφορές και υποστηρίζει ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις βρίσκεται μία «πραγματικά εντυπωσιακή παράνοια». Και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται μία χώρα που βάζει πάνω από όλα την ελευθερία να την καταπατά με αυτόν τον τρόπο, πώς γίνεται οι ΗΠΑ να κρυφακούν τους αρχηγούς συμμαχικών κρατών;».
Ο τέως πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό χαρακτήρισε «απαράδεκτη πρακτική να παρακολουθούνται σύμμαχοι» και υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ «οφείλουν εξηγήσεις».
Ανάλογες ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις από το περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί, με σύμβουλό του να αναφέρει πως ο τέως πρόεδρος θεωρεί τις παρακολουθήσεις «γενικά απαράδεκτες, και ειδικά όταν πρόκειται για πολιτικούς συμμάχους».
Ο αρχηγός του Κόμματος της Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, μίλησε σε tweet του για «ηλίθιους του χωριού», αφήνοντας αιχμές για τη συνεργασία Παρισιού και Ουάσινγκτον.