Την εντολή να αναλάβει άμεσα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) τις ειδικές μελέτες που θα προσδιορίσουν την έκταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στον Ασπρόπυργο έδωσε με απόφασή του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ειδικότερα, την Τρίτη ο υπουργός ενέκρινε το ποσό των 20.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για τη διενέργεια δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων οργανικών και ανόργανων ουσιών στην περιοχή του Ασπροπύργου, στο πλαίσιο του έργου «Υποστήριξη της λειτουργίας του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ)».
Τι ζητείται
Στόχος είναι να προσδιοριστεί η περιβαλλοντική ζημιά από την πυρκαγιά που έκαιγε για μέρες στον χώρο της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως – Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ, προκειμένου να προβεί το ΣΥΓΑΠΕΖ στον καθορισμό των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιοχής.
Ειδικότερα, επειδή το συμβάν είναι πρόσφατο θα πρέπει άμεσα:
- Να προσδιοριστούν οι συνθήκες αναφοράς πριν από το συμβάν τόσο στα νερά όσο και στα εδάφη.
- Να προσδιοριστεί ο βαθμός επιβάρυνσης των υδάτων των κατακρημνισμάτων από την έκπλυση των εδαφών.
Οι δειγματοληψίες περιλαμβάνουν λήψη δειγμάτων εδαφών σε περίπου 20 θέσεις και λήψη περίπου 15 δειγμάτων από σημεία εμφάνισης ύδατος των υδροφορέων της περιοχής. Στη συνέχεια θα προσδιοριστούν οι οργανικές και ανόργανες ουσίες που επικάθησαν στα εδάφη ως κατάλοιπα της πυρκαγιάς και θα γίνει χαρακτηρισμός των αποβλήτων που βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή.
Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης των εργασιών υπαίθρου και των αναλύσεων προσδιορίζεται σε 20 ημέρες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, η οποία αναμένεται ότι θα υπογραφεί σε περίπου 10 ημέρες. Με άλλα λόγια, σε έναν μήνα αναμένεται ότι θα παραδοθούν τα αποτελέσματα στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων και στο ΣΥΓΑΠΕΖ.
Διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες στην ατμόσφαιρα
Ηδη έχουν γίνει μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι οποίες κατέδειξαν την παρουσία διοξινών, αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων τοξικών ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις.
Παράλληλα, η έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αποκάλυψε ότι στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου των εγκαταστάσεων της μονάδας που κάηκε, σε μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων, υπήρχε μεγάλος όγκος σύμμεικτων αποβλήτων άνω των 50.000 κυβικών μέτρων, η ακριβής ποιότητα των οποίων δεν μπορεί να διευκρινισθεί λόγω των εστιών φωτιάς. Οπως αναφέρουν οι επιθεωρητές στην έκθεσή τους, «το τμήμα αυτό του γηπέδου είχε μετατραπεί σε έναν χώρο ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ)». Στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του χώρου, σε έκταση περίπου 25-30 στρεμμάτων, είχαν αποτεθεί σε ύψος δύο έως έξι μέτρων σύμμεικτα απόβλητα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, η εταιρεία Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ Εμπόριο Χάρτου – Χαρτονιών «διενεργούσε παράνομη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και ανεξέλεγκτη διάθεση εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες και χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων».
Επίσης, οι επιθεωρητές αποκαλύπτουν ότι η εταιρεία διενεργούσε νόμιμη μεν συλλογή, μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση μη επικινδύνων και διέθετε τις απαιτούμενες μελέτες, εγκρίσεις και άδειες, αλλά χωρίς τη λήψη και τήρηση των ελάχιστων απαιτούμενων μέτρων, όρων, περιορισμών και προδιαγραφών για τη διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων και αποθήκευε ποσότητες αποβλήτων για τις οποίες δεν είχε αδειοδοτηθεί. Ο όγκος των αποβλήτων στον χώρο εκτιμάται ότι ήταν άνω των 140.000 κυβικών μέτρων.
HeliosPlus