Σε συμφωνία επί 11 Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) κατέληξαν οι Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Πόποσκι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) συναντήθηκαν για τέταρτη φορά μέσα σε περίπου πέντε μήνες. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το ζήτημα των ΜΟΕ (σσ. μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν ακόμη ανακοινωθεί) είχε τεθεί στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς ανέλαβε τα καθήκοντά του. Κρατήθηκε μάλιστα καθεστώς απόλυτης μυστικότητας και οι τελικές λεπτομέρειες συζητήθηκαν στις πρόσφατες συνομιλίες του Πολιτικού Διευθυντή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Πέτρου Μαυροειδή με τον σκοπιανό ομόλογό του. Οι Γενικοί Γραμματείς και οι Πολιτικοί Διευθυντές των δύο υπουργείων θα αναλάβουν επίσης την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των συνόρων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοτζιάς, οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις σχέσεις τους. «Έχουμε κοινά συμφέροντα με τη γείτονά μας χώρα την οποία θέλουμε να δούμε να οδεύει στον ευρωπαϊκό της δρόμο» σημείωσε. Προφανώς βέβαια, το ζήτημα της ονομασίας απασχόλησε μεγάλο μέρος των συζητήσεων Κοτζιά –Πόποσκι. Ο έλληνας υπουργός τόνισε στο σημείο αυτό ότι η Αθήνα επιθυμεί τη σταθερότητα των Σκοπίων και λύση μπορεί να βρεθεί.
Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε επίσης για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου από τη στιγμή που το δικαστήριο έκρινε εαυτόν αναρμόδιο για το θέμα.

Ο κατάλογος των 11 ΜΟΕ που συμφωνήθηκαν

Α. Πολιτικές και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
1. Πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών για διεθνή, πολυμερή, περιφερειακά, οριζόντια θέματα και ζητήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και για πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας / Σχέδιο για ετήσιες διαβουλεύσεις.
2. Διμερής διάλογος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για προγράμματα στο πλαίσιο ττων Οργάνων Προενταξιακής Συνδρομής (ΙΡΑ ΙΙ), λαμβάνοντας υπόψη τομείς προτεραιότητας όπως αυτοί καθορίζονται από το Έγγραφο Στρατηγικής (σσ. για τη Διεύρυνση) και από τα ετήσια προγράμματα. Συνεργασία σε διασυνοριακά προγράμματα, μεταφορά τεχνογνωσίας για την υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου (twinning και ΤΑΙΕΧ).
3. Συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στην Αθήνα και της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης των Σκοπίων.

Β. Εκπαίδευση και Πολιτισμός
4. Συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα.
5. Ανταλλαγές φοιτητών.
6. Ενθάρρυνση μέτρων για πολιτιστική συνεργασία και ανταλλαγές.

Γ. Εμπόριο και Οικονομική Συνεργασία

7. Ενίσχυση οικονομικών και εμπορικών σχέσεων – Επιχειρηματικά Φόρουμ

Δ. Συνδεσιμότητα

8. Βελτίωση ενεργειακών συνδέσεων / γραμμή αερίου
9. Βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής Μπίτολα – Φλώρινα

Ε. Δικαιοσύνη και Εσωτερικών Υποθέσεων

10. Διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσώπωπων των αρμοδίων υπουργείων για εσωτερικές υποθέσεις, συνοριακή αστυνομία και τελωνειακή διοίκηση με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και ενίσχυση του αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς, της τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και του εμπορίου ναρκωτικών.

ΣΤ. Διάφορα
11. Συνεργασία στον τομέα της υγείας