Σε κλίμα αβεβαιότητας θα συνεχιστούν όλο το βράδυ της Τετάρτης οι συζητήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι.

Το Eurogroup μετά από σύντομη συνεδρίαση αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου αύριο στη μία το μεσημέρι, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο κορυφής και έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Παρά την αισιοδοξία που επικράτησε τη Δευτέρα και την Τρίτη, μετά την υποβολή των προτάσεων Τσίπρα για τη λήψη επώδυνων μέτρων ύψους 7,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015 – 2016, και το κλίμα που καλλιεργήθηκε από τις δηλώσεις των ευρωπαίων κυρίως αξιωματούχων όπως του γάλλου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί ότι «η ελληνική πρόταση είναι συνεκτική και αποτελεί βάση συζήτησης» η αξιολόγηση των θεσμών στις προτάσεις ήταν στο τέλος αρνητικό.
Αυτό έγινε γνωστό στην ελληνική πλευρά την Τρίτη το βράδυ, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζάν κλόντ Γιούνκερ να κελέσει εσπευσμένα τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Αλλά και η πολύωρη συνάντηση του κ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Κι αυτό γιατί οι διαφορές δεν υπήρχαν μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως το ασφαλιστικό. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει «λύση πακέτο» που να καλύπτει τις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά και να ρυθμίζει το ανοιχτό ζήτημα του χρέους.

Αντίθετα, όπως έγινε γνωστό, οι ευρωπαίοι επιζητούν να ολοκληρωθεί πρώτα το τρέχον πρόγραμμα, να ψηφιστούν όλα τα μέτρα, τα οποία στο τέλος ελπίζουν ότι θα συμφωνηθούν, προτού γίνει η οποιαδήποτε εκταμίευση για την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδεται από έγκυρους κύκλους το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη είναι αρνητικό για τη χώρα. Και επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες από την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης η οποία από ευρωπαικούς κύκλους χαρακτηρίζεται «καταστροφική».

Η αρνητική αυτή εξέλιξη έχει αναστατώσει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωπαική Ενωση. Σε όλους τους ευρωπαίους είναι ορατή η αδυναμία αντιμετώπισης της κρίσης μιας χώρας της ευρωζώνης ενώ ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις τυχόν «ναυαγίου» στο ευρώ και την ευρωπαική ιδέα.
Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα οι ίδιοι κύκλοι ελπίζουν ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει έστω και μια προσωρινή λύση, έστω επέκταση του προγράμματος για λίγους μήνες.
Οσο για τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς ξεκαθαρίζουν ότι η ελληνική πλευρά είχε προειδοποιηθεί κατ΄επανάληψη για τις επιπτώσεις και το ορατό αδιέξοδο, αλλά αγνόησε τα σήματα κινδύνου με ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Τώρα πλέον η κυβέρνηση αντιμετωπίζει διπλό πρόβλημα και στο εσωτερικό όπου διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρχουν σκληρά μέτρα, αλλά και στο εξωτερικό.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα, αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η κυβέρνηση

Οπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, «οι θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Στο ίδιο σημείωμα τονίζεται ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση» και ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».