Στο σκηνικό εμπλοκής που διαγράφεται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες μετά τη νέα πρόταση των δανειστών είναι στραμμένο το βλέμμα του διεθνούς Τύπου.

Αναφερόμενη στο πεντασέλιδο έγγραφο με παρατηρήσεις των θεσμών η Wall Street Journal σημειώνει ότι οι δανειστές επιμένουν σε εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) από αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα έως το επόμενο έτος, τη στιγμή που η ίδια εφημερίδα μετέδιδε χθες πωςτο ΔΝΤ αντιτίθεταιστην εξοικονόμηση πόρων από την επιβολή νέων φόρων και αυξημένων εισφορών, κι όχι από περικοπές.

Επιπλέον, οι εταίροι ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2017, ενώ στο μέτωπο του ΦΠΑ, οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν στην είσπραξη 1,8 δισεκ. ευρώ το 2016 (1% του ΑΕΠ), έναντι 1,36 δισ. (0,74% του ΑΕΠ) που αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά.

Παράλληλα, ζητούν να περιοριστεί η αύξηση στο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% αντί για το 29% που έχει προτείνει η Αθήνα, δημιουργώντας ένα εισπρακτικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους.

Η Le Figaro επισημαίνει το μπλόκο που βάζει το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις επικαλούμενο τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

Στην αντίδραση του ελληνα πρωθυπουργού μετά την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από τους πιστωτές επικεντρώνει το ενδιαφέρον και η γερμανική Bild. «Επανάσταση ή κατάρρευση;», διερωτάται το δημοσίευμα καθώς προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τη στάση του Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα η Αθήνα θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας , αλλά ομως η ατμόσφαιρα ήταν κακή. Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται…», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία κρέμεται από μια κλωστή γράφει ο βρετανικός Guardian και εστιάζει μετά την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από το ΔΝΤ και την επίθεση του Τσίπρα εναντίον του Ταμείου λίγο πριν αναχωρήσει για τις κρίσιμες συνομιλίες.

Από την πλευρά του το Reuters αποκαλύπτει ότι οι πιστωτές των Αθηνών έχουν υποβάλει τις δικές τους αντιπροτάσειςπροκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών σε καυτά θέματα όπως ΦΠΑ , συνταξιοδοτικό και φορολόγηση, ενώ το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N- TV σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν τώρα στο ντουλάπι.

Την πτώση στους δείκτες των ευρωπαϊκων αγορών επισημαίνει το Bloomberg μετά την απόρριψη των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές, ενώ σε άλλο δημοσίευμα επικαλούμενο τις δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων σημειώνει ότι η συμφωνία είναι μακριά.

Τα δημοσιεύματα του Τύπου το πρωί

Στραμμένο στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές και στο νέο Eurogroup που συνέρχεται σήμερα είναι το βλέμμα του διεθνούς Τύπου. Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα πρωταγωνιστούν στα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ενώ ο γερμανικός Τύπος επικεντρώνεται κυρίως στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι ελληνικές συνομιλίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να συνεδριάσουν εκ νέου αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, προκειμένου να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για αποφυγή της χρεοκοπίας στην Ελλάδα.

Η συμφωνία είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά μια εβδομάδα πριν την λήξη της προθεσμίας για την Αθήνα. Παρ’ όλο που τα εμπόδια παραμένουν -συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Γερμανίας αλλά και στο πως θα πληρωθεί το ΔΝΤ- οι αναλυτές εκτιμούν ότι η λύση θα βρεθεί.

Σε άλλο δημοσίευμα ο Μαρκ Τσάμπιον αναφέρει ότι ο Σόιμπλε θέλει τιμωρία της Αθήνας και κάνει λόγο για τιμωρητική συμφωνία καθώς αρκετοί από τους ηγέτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η στροφή της Ελλάδας ήρθε πολύ αργά.

Σε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις και ανταποκρίσεις από την Αθήνα ο βρετανικός Guardian αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται την αύξηση των φόρων για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ σε άλλο δημοσίευμά του αναρωτιέται γιατί οι αριστεροί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν προωθούν μεγαλύτερη μείωση αμυντικών δαπανών, αντί της επιβολής νέων φόρων δεδομένου ότι η χώρα ξοδεύει σε στρατιωτικές δαπάνες ποσά επιπέδου ΗΠΑ, κατ’ αναλογία των μεγεθών των οικονομιών κάθε χώρας του ΝΑΤΟ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει αναταράξεις καθώς σχεδιάζει να εφαρμόσει η «σκληρή» λιτότητα, αναφέρει η βρετανική Telegraph. Η αριστερή κυβέρνηση αναγκάζεται να υπερασπιστεί το σχέδιό της απέναντι στην κριτική των σκληροπυρηνικών του κόμματος αλλά και της δεξιάς, εν μέσω προοπτικής κατάρρευσης της κυβέρνησης λόγω παραχωρήσεων στους πιστωτές.

Τα μέτρα ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς αρκετά από αυτά ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας οι οποίες πέντε μήνες τώρα οδηγούν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές καθώς οι πιστωτές εξετάζουν την ελληνική πρόταση αναφέρει η Wall Street Journal γεγονός που σημαίνει ότι σκληρές διαπραγματεύσεις είναι μπροστά.

Την επίδραση που θα είχε στους κατοίκους της χώρας πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναλύουν οι New York Times. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ένα βαθύ αντίκτυπο στους πολίτες της χώρας και θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ συνομιλεί με επαγγελματίες στην Υδρα αλλά και την Αθήνα ρίχνοντας φως στις ανησυχίες και στον καθημερινό αγώνα επιβίωσής τους εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το ΔΝΤ κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις στα αιτήματά της προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ κύκλοι της ΕΕ επικρίνουν το Ταμείο για τη σκληρή στάση του.

Μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα, έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ των πιστωτών της Αθήνας σχετικά με τους όρους της διάσωσής της, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Κύκλοι των πιστωτών σημειώνουν ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να αποδεχθεί όρους πολύ πιο χαλαρούς σε σχέση με τις αρχικές του απαιτήσεις. Αντί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βασίζεται στο έγγραφο αναφοράς των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) φαίνεται να υιοθετεί κυρίως τις προτάσεις της Αθήνας, προσθέτει το Ταμείο.

Από την άλλη ευρωπαϊκοί κύκλοι επικρίνουν σφοδρά το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Ταμείο παίζει με τη φωτιά. Ένα άλλο μέρος της διαπραγματευτικής ομάδας των πιστωτών χαρακτήρισε τη στάση του ΔΝΤ «επικίνδυνη».

Οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ ήταν εμφανείς ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνει από την πλευρά της η Die Welt.

Όμως καθώς φαίνεται να πλησιάζει η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων τίθεται το ερώτημα, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, κατά πόσο οι θεσμοί σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα μαλακώσουν τη στάση τους ή αν θα θέσουν σε κίνδυνο ένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να μην σκέφτηκαν πολύ το ΔΝΤ στις τελευταίες συζητήσεις τους με την Ελλάδα. Οι διαπραγματευτές του Ταμείου διαφωνούν με την πορεία των συζητήσεων.

Αν και η Κομισιόν και το Eurogroup χαιρέτισαν τη Δευτέρα τις νέες προτάσεις της Αθήνας, το ΔΝΤ δεν ήταν ευχαριστημένο με τη λίστα. Όπως επεσήμανε τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτή δεν είναι αρκετά συγκεκριμένα και βασίζονται πολύ στην αύξηση της φορολογίας και των εισφορών αντί στη μείωση δαπανών.

«Τώρα συγκρούονται και οι πιστωτές της Αθήνας μεταξύ τους», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, με τον γερμανικό Τύπο σήμερα να επικεντρώνεται στις διαφωνίες μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα.

Financial Times: Διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τις ελληνικές προτάσεις – Φοβούνται τον Βαρουφάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές διαφωνίες για το πόσες αλλαγές απαιτούνται στις προτάσεις που υπέβαλε στους πιστωτές της η Ελλάδα έχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συνομιλίες, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η πρόταση στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισφορές των εργαζομένων – ουσιαστικά ένα νέο φόρο 3,9% στους εργαζομένους – για να αντισταθμίσει τα κενά στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το Ταμείο πιέζει να μειωθούν οι εισφορές προκειμένου το σύστημα να καταστεί πιο βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, οι συνομιλίες συνεχίζουν να προσκρούουν στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο οι ελληνικές αρχές επιμένουν ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να περάσει μια συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας. Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης των δανείων στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την ευρωζώνη, μια ομάδα χωρών, υπό το Βερολίνο, επιμένουν ότι η ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση των τωρινών συνομιλιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της μετά την υποβολή των νέων ελληνικών προτάσεων τη Δευτέρα έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο. Το γεγονός αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για το κατά πόσο μπορεί να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σήμερα το βράδυ στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν πως ο πολωτικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μπορεί να ετοιμάζεται να «τα σπάσει» με την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αναφέρουν οι FT, ο κ. Βαρουφάκης απείλησε φέτος να αποστατήσει και να πάρει μαζί του ομάδα συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε –κατόπιν παραίνεσης από διάφορους ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους- να παραιτηθεί.

Ο κ. Τσίπρας απειλείται, εν μέρει, διότι καθώς έσπευσε να σχηματίσει τη λίστα αξιόπιστων προτάσεων μεταρρυθμίσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αμέλησαν 20 με 30 πιθανούς «αντάρτες» από την κοινοβουλευτική του ομάδα.