Τις οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναλύει o Αναντ Μένον, διευθυντής της πρωτοβουλίας «Η Βρετανία σε μια Ευρώπη που Αλλάζει», στο King’s College στο Λονδίνο.
Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο του στο CNN:
«Από οικονομική άποψη, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν μια λογική στρατηγική για τους ίδιους τους Ελληνες σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

Το εθνικό νόμισμα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους υπαλλήλους της, ενώ παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα στους εξαγωγείς να επωφεληθούν από την προνομιακή τιμή του συναλλάγματος.

Πάνω και πέρα, όμως, από τις οικονομικές πτυχές της ελληνικής κρίσης, είναι σαφές ότι οι πολιτικές συνέπειες ενός Grexit είναι τεράστιες και σε μεγάλο βαθμό αρνητικές.

Εντός Ελλάδας, μια πλήρης κατάρρευση της οικονομίας θα οδηγήσει σε νέες εκλογές και άγριες πολιτικές μάχες ανάμεσα στην Αριστερά και στην Δεξιά.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας θα ωφελήσει σίγουρα εξτρεμιστικά κόμματα.

Οι πολιτικές προεκτάσεις δεν θα περιοριστούν στην ίδια την Ελλάδα. Μια ελληνική κατάρρευση, αν δεν περιοριστεί αποτελεσματικά, θα μπορούσε να βλάψει πάρα πολύ την ευρωζώνη, αν οι αγορές αποφασίσουν να στοχεύσουν άλλες αδύναμες οικονομίες.

Επειτα υπάρχουν και οι ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit.

Καθώς καταρρέει η νότια γειτονιά της ΕΕ, η χρόνια αστάθεια σε ένα κράτος μέλος τόσο κοντά στη Βόρεια Αφρική προοιωνίζεται περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση που θα αγωνίζεται να στήσει στα πόδια της την οικονομία δεν θα είναι σε καλή θέση για να βοηθήσει στον όλο και πιο έντονο αγώνα που δίνουν τα νότια κράτη μέλη για να ελέγξουν τη ροή των μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει τώρα την ανησυχία της μήπως η Αθήνα στραφεί για στήριξη προς τη Μόσχα σε περίπτωση Grexit.

Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη υπογράμμισε τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Και ενώ η Ρωσία δεν είναι σε θέση να διασώσει την ελληνική οικονομία, μια όλο και πιο αντι-δυτική Ελλάδα με ένα κόμμα γεμάτο από φιλο-ρώσους Μαρξιστές στην κυβέρνηση δύσκολα θα ήταν καθησυχαστική προοπτική για τα μέλη της ΕΕ, που επιθυμούν να διατηρήσουν ένα ενιαίο μέτωπο για τις ρωσικές κυρώσεις.

Πάνω και πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις της, ένα τέτοιο σενάριο αυξάνει τις πιθανότητες για μια σειρά από δυνητικά επιβλαβείς πολιτικές συνέπειες τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού».