Το σύνολο των εγγράφων που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο ζητούν, μεταξύ άλλων, έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε λιγότερο από δυο μήνες η Δυτική Αττική και το Θριάσιο Πεδίο εξέπεμψαν απανωτές «κραυγές αγωνίας» για την υποβάθμιση πρωτίστως της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους, της υγείας τους, καθώς και του περιβάλλοντος.
Στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να ερευνηθεί σε βάθος η διαδικασία αδειοδότησης και ο τρόπος λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης, ενώ ζητείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών ο τρόπος αντιμετώπισης από δω και πέρα της κατεστραμμένης εγκατάστασης του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς.
«Παραμένει άγνωστο το αν η αφορμή της πυρκαγιάς ήταν αμέλεια ή εμπρησμός. Γνωστή, όμως, η αιτία, δηλαδή το μέχρι σήμερα κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με τις μεγάλες συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και συσσώρευση τεράστιων όγκων σύμμεικτων απορριμμάτων», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:
«Το υποτιθέμενο «εργοστάσιο ανακύκλωσης» στον Ασπρόπυργο δεν είναι μοναδική περίπτωση. Στην πραγματικότητα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της παθογένειας του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που τα τελευταία χρόνια απέκτησε τεράστια διάσταση μέσα από επιλογές εξυπηρέτησης μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Το κύριο σύστημα ανακύκλωσης είναι οι μπλε κάδοι, που υποδέχονται ανακατεμένα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται σε κέντρα διαλογής (ΚΔΑΥ), όπως αυτό στον Ασπρόπυργο».
Αναφέρουν, εξάλλου, ότι η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου έχει ανατεθεί από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (μπλε κάδοι) στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΑΕ. Εταιρεία με «βαρύ» ιστορικό σε εργατικά δυστυχήματα, επιδοτήσεις αδρές, πρόστιμα για ελλείψεις, αφειδώς αδειοδοτήσεις επέκτασης μονάδων της και με «χαλαρή εφαρμογή» περιβαλλοντικών όρων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μετά από διενέργεια ελέγχου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είχαν επιβάλει υψηλά πρόστιμα, με χαρακτηριστικότερο εκείνο των 132.000 ευρώ από τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος το 2012. Επίσης, ότι το Φεβρουάριο του 2015 η Περιφέρεια Αττικής επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.590 ευρώ, ενώ ανάλογα πρόστιμα από 2.500 ως 5.000 ευρώ είχαν επιβληθεί από την Περιφέρεια και το 2013.
Επίσης τονίζουν ότι οι κρατικές επιδοτήσεις ήταν γενναιόδωρες, το 2003 με 10 εκατ., το 2009 με 14,8 εκατ., ενώ το 2013 με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης εγκρίθηκε η καταβολή της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης περίπου 1 εκατ. ευρώ.