Σε μικρή κλίμακα φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κράτος: χωρίς σχέδιο για το μέλλον, χωρίς απολογισμό για το παρελθόν, με ανοργανωσιά, με ήττες και με παράδοξες εκλάμψεις δόξας. Φαίνεται στην κεντρική διοίκηση αλλά και στις μικρές δομές. Ας δούμε ένα παράδειγμα, χρήσιμο για όποιον θέλει να περιγράψει πώς λειτουργεί το κράτος. Ας δούμε την ιστορία του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στο Σχοινιά.

Προπολεμικά το υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε έκταση χιλίων στρεμμάτων στο δήμο Μαραθώνα. Όταν ανακοινώθηκε ότι στην περιοχή θα γίνει το κωπηλατοδρόμιο, εμφανίστηκε τσοπάνης ο οποίος δήλωσε ότι εκεί βόσκει τα πρόβατά του, ότι τα βόσκει πάνω από 20 χρόνια και ότι πριν από δεκαετίες άλλος ιδιώτης τού είχε παραχωρήσει τη γη προφορικά. Κλασική ιστορία χρησικτησίας. Εγινε δίκη αλλά ο δήμος ξέχασε να στείλει εκπρόσωπο και έτσι ο τσοπάνης με δυο μάρτυρες έκανε τη δημόσια γη δική του. Κατόπιν έλαβε 8 εκατομμύρια ευρώ από την απαλλοτρίωση.

Σύμφωνα με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος πρώην δήμαρχος της περιοχής απέκρυψε εκείνη την περίοδο καταθέσεις ύψους 3.4 εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιοι τα συσχέτισαν αλλά ο δήμαρχος είπε ότι δεν έστειλε άνθρωπο στη δίκη επειδή δεν ήταν δική του αρμοδιότητα. Η δικαιοσύνη άρχισε να ερευνά το θέμα και επί μια δεκαετία ακόμη το ερευνά.

Η αφήγηση προχωρά με την κατασκευή του κωπηλατοδρομίου. Πόσο κόστισε; Οι αρμόδιοι απαντούν επιστημονικά: θα μυρίσω να νύχια μου, να σας πω. Κανείς δεν ξέρει πόσο κόστισε το ολυμπιακό έργο. Γνωρίζουμε μόνο τη σούμα, όλα τα έργα μαζί.

Τι γίνεται στο ακίνητο 11 χρόνια μετά τους αγώνες; Τίποτα. Σε πρώτη φάση, για μια δεκαετία υπήρξε ένας συνδυασμός εγκατάλειψης, λεηλασίας και αθλητικών προπονήσεων. Χωρίς σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς ο υγροβιότοπος και οι υποδομές αφέθηκαν στη τύχη τους. Όποιος ήθελε μπορούσε να μπει στον ευρύτερο χώρο, να εισέλθει στα παρατημένα κτήρια και να φύγει με ένα κλιματιστικό, μια καρέκλα, μια κάμερα. Τι ωραίο πλιάτσικο! Οσον αφορά το όμορφο φυσικό περιβάλλον, με 200 είδη πτηνών και 300 είδη φυτών, αφέθηκε και αυτό στην τύχη του. Κάθε αθλητής με το κουπί του ξεχορταριάζει τον υγρό στίβο.

Επί μια δεκαετία κανείς δεν μπορούσε να δώσει σαφή απάντηση «σε ποιον ανήκουν τα ολυμπιακά ακίνητα». Για το καθένα υπήρχε άλλη απάντηση και μάλιστα περίπλοκη: σε άλλον ανήκει το οικοδόμημα, σε άλλον το οικόπεδο, σε άλλον ο χώρος στάθμευσης, σε άλλον ο αέρας. Συστάθηκε εντούτοις η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, που ήταν υπεύθυνη για τη συντήρηση, τη φύλαξη και διαχείριση και του κωπηλατοδρομίου. Δεν έκανε απολύτως τίποτα όμως ξόδεψε για υποτιθέμενη φύλαξη και συντήρηση 33,6 εκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα πήγαν σε αμοιβές δικηγόρων, ταξίδια και τα λοιπά γνωστά. Το μεγάλο φαγοπότι.

Οι δυο πρόεδροι των Ολυμπιακών Ακινήτων διώκονται και αυτοί ποινικά για κακουργηματική απιστία. Τι λένε επ΄ αυτού; Ακριβώς αυτό που λέει ο δήμαρχος ο οποίος άφησε το βοσκό να πάρει τη δημόσια γη: «ήμουν αναρμόδιος». Αυτό είναι πάντα το πρόβλημα. Οι αρμόδιοι δεν έχουν αρμοδιότητες και οι υπεύθυνοι δεν έχουν ευθύνη. Η ιστορία μας συνεχίζεται σήμερα με το ίδιο μοτίβο.

Πριν από 14 μήνες το κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά πέρασε στη δικαιοδοσία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου. Και τι κάνει το ταμείο; Αφού το σκέφτηκε καλά, από πέρσι δηλαδή, αποφάσισε πριν λίγες μέρες να πάρει κηπουρό με σύμβαση για ενάμιση χρόνο. Το ακίνητο είναι υποτίθεται προς πώληση αλλά χωρίς πωλητήριο καθώς δεν δημοσιεύτηκε προκήρυξη.

Κάπου εδώ η σουπιά του ελληνικού κράτους ρίχνει το μελάνι της. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει μεν την πώληση, έχει την πρόθεση να δαπανήσει 75.000 ευρώ για το πράσινο όμως δεν είναι εντελώς αρμόδιο. Στην ιστορία μας παρεισφρέει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου που έχει σκοπό τη διαχείριση, ανάπτυξη, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου. Ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ερώτημα: εφόσον το κωπηλατοδρόμιο εποπτεύεται από το ΤΑΙΠΕΔ, που πληρώνει τον κηπουρό, γιατί εποπτεύεται και ατό την ΕΤΑΔ, που πληρώνει το ρεύμα ή ενίοτε το αφήνει απλήρωτο; Συνέβη και το εξής. Η ΔΕΗ πριν από ένα μήνα έκοψε το ρεύμα στο κωπηλατοδρόμιο επειδή η ΕΤΑΔ αρνήθηκε, όπως προβλέπεται από το νόμο, να καταβάλλει τέλη στον δήμο Μαραθώνα.

Στο ερώτημα «γιατί να ηλεκτροδοτείται το εγκαταλειμμένο ακίνητο» η απάντηση δίδεται με αριθμούς: επειδή στον παρατημένο νερόλακκο προπονείται η εθνική ομάδα κωπηλασίας. Τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει στη χώρα 28 μετάλλια. Η διεθνής αναγνώριση δεν τυγχάνει της προβολής που αξίζει.

Αυτή είναι λοιπόν η Ελλάδα. Κάποιοι αρπάζουν στρέμματα, κάποιοι παίρνουν μίζες, κάποιοι πληρώνονται με εξαψήφιους μισθούς για να μην κάνουν τίποτα ενώ άλλοι με πολύ μεγάλο ζήλο, με τεράστια επιτυχία, τραβάνε το κουπί.