Τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει τώρα η πρόταση των πιστωτών επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Κατά πολλούς η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να πετύχει η Ελλάδα μια καλύτερη διευθέτηση. Τώρα που οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου, θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να πιέσει και να αποσπάσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο συμφωνούν ότι το χρονικό διάστημα δεν επαρκεί για να συζητηθεί το θέμα και ως εκ τούτου εκτιμούν ότι θα δοθούν υποσχέσεις όπως και τον Νοέμβριο του 2012.
Τι είπε ο Μπλανσάρ
Το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του Ταμείου. Οπως αναφέρει, με βάση τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η πρόταση των δανειστών, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί απλώς με την επέκταση της διάρκειας του χρέους και με «χαμηλά επιτόκια». Πράγματι τα πρωτογενή πλεονάσματα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους και η διαμόρφωσή τους σε χαμηλότερα επίπεδα σημαίνει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να υποχωρήσει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος για το 2022.
Η πρόταση Μπλανσάρ δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην ουσία αυτό που λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου είναι ότι δεν έχει σημασία η ονομαστική αξία του χρέους αλλά η παρούσα αξία. Σπρώχνοντας τις λήξεις στο απώτερο μέλλον και μειώνοντας και άλλο τα επιτόκια, το κόστος εξυπηρέτησης υποχωρεί περαιτέρω, καθιστώντας το χρέος βιώσιμο. Πρόκειται για την πάγια θέση του ΟΔΔΗΧ που εκφράζεται τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια, πλην όμως οι πιστωτές εμφανίζονταν απρόθυμοι να την υιοθετήσουν. Τώρα όμως, με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την υιοθετούν de facto.
Η ελληνική πλευρά πάντως έχει θέσει στο τραπέζι σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους με την έκδοση zero coupon ομολόγων, το οποίο αποτελεί την πρόταση της Lazard που λειτουργεί ως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Με τα zero coupons που μετράνε την παρούσα αξία και όχι την ονομαστική επιχειρείται μια διαφορετική λογιστική απεικόνιση του χρέους. Ωστόσο, όπως σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν επιτυγχάνεται καμία ελάφρυνση στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκριση της Eurostat. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα zero coupons, αν γίνουν αποδεκτά από την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, εξυπηρετούν περισσότερο τους Γάλλους και τους Ιταλούς στη λογιστική απεικόνιση του χρέους τους.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι στην παρούσα φάση, με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά, το θέμα του χρέους «δεν μπορεί κλείσει σε πέντε-έξι ημέρες». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε το θέμα κατά την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των δανειστών στο Βερολίνο αλλά βρήκε αντίθετη την Ανγκελα Μέρκελ και υποχώρησε.
«Πιο πειστικές»
Ως εκ τούτου θεωρείται ότι η ελληνική πλευρά θα λάβει εκ νέου υποσχέσεις, όπως τον Νοέμβριο του 2012, αυτή τη φορά στον άξονα της τοποθέτησης Μπλανσάρ. Οτι, δηλαδή, εφόσον συμφωνήσουν σε παράταση του προγράμματος, στο τέλος της παράτασης θα εξεταστεί η αναδιάρθρωση του χρέους με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων. Ωστόσο αυτή τη φορά, όπως σημειώνουν κοινοτικές πηγές, οι υποσχέσεις θα είναι «πιο πειστικές» και δεν θα περιλαμβάνουν «πολλές προϋποθέσεις». Θα υπάρχουν όμως όροι που θα συνδέονται με την υλοποίηση όσων θα αναλάβει η ελληνική πλευρά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ