Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ωρών, καθώς Αθήνα και δανειστές προετοιμάζονται για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών ευρωζώνης. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά το οποίο θα γίνει προσπάθεια σύγκλισης στις θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να να επιχειρηθεί να βρεθεί μια διέξοδος στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει.
Στο τραπέζι θα βρεθεί η νέα πρόταση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί.
Ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου
Πέντε και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αντικείμενο την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στις καθοριστικές συναντήσεις της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής πλευράς σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε την Κυριακή γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Πρόκειται για μία πρόταση «για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος», όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.
Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega, στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ. Για τον τελευταίο η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%.
Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1η/1/2016, οι δανειστές ωστόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.
Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής. Εκεί βρίσκονται ήδη από ελληνικής πλευράς ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να υπάρξει διευρυμένη αντιπροσωπεία από ελληνικής πλευράς στις Βρυξέλλες την Δευτέρα με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό ενώ μίληε εκ νέου μαζί του την Κυριακή, αναζητώντας μία λύση στο ελληνικό ζήτημασύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, στην οποία αναφέρεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλία με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:
«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες».
Σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή εν όψει των καθοριστικών συναντήσεων της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης..
Στις 12:30 το Eurogroup, στις 20:00 η Σύνοδος Κορυφής την Δευτέρα
Να σημειωθεί ότι η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες θα αρχίσει δυόμισι ώρες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 13:30 ώρα Ελλάδας και όχι στις 16:00. Παραμένει σταθερά προγραμματισμένη για τις 20:00 η Σύνοδος Κορυφής.
Την ανακοίνωση της αλλαγής της ώρας έκανε με ανάρτησή τους στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια εξήγηση για την εν λόγω απόφαση.
Additional #Eurogroup on Monday 22 June starts at 12.30h instead of 15h
— Jeroen Dijsselbloem (@J_Dijsselbloem) June 20, 2015
Να βρεθεί λύση για την Ελλάδα ζητούν Ολάντ – Ρέντσι
Την επιθυμία τους να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος και ο ιταλός πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχαν στη Ρώμη.
«Δεν μπορεί να χαθεί ούτε ένα λεπτό για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ματέο Ρέντσι.
Ο γάλλος πρόεδρος είπε: «Υπάρχει η αρχή της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Δεν ευθύνεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αλλά πρέπει να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για να βγει η χώρα από την κατάσταση αυτή».
«Σε ότι αφορά την αλληλεγγύη πρόκειται για αρχή της Ευρωζώνης, βάσει της οποίας παρασχέθηκε και παρέχεται στήριξη στην Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη. Τι θέλουν να πουν Ιταλία και Γαλλία; Ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό, ούτε δευτερόλεπτο. Οι συζητήσεις για την Ελλάδα πρέπει να συνεχισθούν σήμερα και αύριο» είπε ο γάλλος πρόεδρος.
«Την Δευτέρα και την Πέμπτη έχουμε δυο Συνόδους Κορυφής και τα σημεία αναφοράς πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και το να μπορέσει η Ελλάδα να λάβει τις χρηματοδοτήσεις που αναμένει» τόνισε ο Ολάντ.
Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να προσφερθεί λύση που να επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».
Και συμπλήρωσε: «Είναι βασικής σημασίας να εργασθούν για αυτό και οι Έλληνες. Στην κυβέρνησή τους, στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δείχνουμε όλη μας την καλή διάθεση, την συνεργασία μας, αλλά για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάζεται η καλή διάθεση και των δυο πλευρών». Σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου το Σάββατο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όπου από τις 3 μετά το μεσημέρι είχε την πρώτη σύσκεψη με την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης προκειμένου να προετοιμάσουν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης. Στο Μαξίμου βρέθηκε από τις 2 μετά το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Γιάνης Βαρουφάκης. Οι κκ Σταθάκης και Δραγασάκης αποχώρησαν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ενώ ο κ. Βαρουφάκης στις 6:30.
Στη συσκέψη του Σαββάτου τέθηκε επί τάπητος ο οδικός χάρτης της Ελλάδας ενόψει του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Νέα σύσκεψη αναμένεται το πρωί της Κυριακής στις 11 οπότε και θα συγκληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κυβερνητικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από Αθήνα και Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ ενώ δεν αποκλείεται να μεταβεί από αύριο στις Βρυξέλλες εφόσον χρειαστεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκονται την Κυριακή το πρωί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με κοινοτικούς αξιωματούχους.
Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται υπό το βάρος του διπλού τελεσιγράφου που ετέθη στην ελληνική πλευρά το βράδυ της Παρασκευής, τόσο από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ όσο και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, τους οποίους επικαλέστηκε το Reuters.
Και τα δύο μηνύματα που εκπέμφθηκαν θέτουν την ελληνική πλευρά μπροστά στο δίλημμα ότι είτε δέχεται την πρόταση των δανειστών ως βάση συζήτησης, πάνω στην οποία καλείται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις, είτε η ευρωζώνη αρχίζει να συζητά τον τρόπο διαχείρισης μιας ελληνικής χρεοκοπίας.
Χωρίς περιθώρια παρερμηνειών ήταν και το μήνυμα του Τουσκ: «Είμαστε κοντά στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ αυτού που εγώ πιστεύω ότι είναι μια καλή συμφωνία για την παροχή στήριξης ή να βαδίσει προς την πτώχευση».
Το Μαξίμου απάντησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στα τελεσίγραφα χαρακτηρίζοντάς τα αχρειάστα, προβλέψιμα και αναμενόμενα.
Την ίδια στιγμή, λύση στο αδιέξοδο μπορεί να δώσουν και τα σενάρια δεύτερης παράτασης του τρέχοντος προγράμματος ώς το τέλος του 2015. Κατά πληροφορίες, αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της μέσα στο 2015.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει από χθες ξεκινήσει γύρω επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη και με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος επιστρέφει το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Μόσχα.