Το πόκερ με το Βερολίνο για το χρέος και το αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης προς την Αθήνα για σκληρά μέτρα (κόψιμο του ΕΚΑΣ, ΦΠΑ 23% στο ρεύμα) θα καθορίσουν τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τις επόμενες ημέρες.
Αν δεν ικανοποιηθεί στα δύο αυτά μέτωπα, το Ταμείο αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπογράψει τη συμφωνία –σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λάβει τη μορφή μιας ακόμη παράτασης του τρέχοντος προγράμματος. Ως και πριν από λίγες ώρες το ΔΝΤ δεν δεχόταν να παρακολουθήσει την υπό διαμόρφωση συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν εν όψει του αυριανού Eurogroup. Την Παρασκευή, την ώρα που στελέχη της Κομισιόν επιβεβαίωναν ότι χτίζεται ο κορμός ενός συμβιβασμού, με τα κρίσιμα σημεία να μένουν ανοιχτά για τη Δευτέρα, παράγοντες του Ταμείου δήλωναν άγνοια.
Η άκαμπτη στάση του Ταμείου φάνηκε καθαρά από τη δήλωση της γενικής διευθύντριάς του Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπία (για τις υποχρεώσεις προς το Ταμείο) η μη πληρωμή από την Ελλάδα των ομαδοποιημένων δόσεων του Ιουνίου (1,55 δισ. ευρώ) στις 30 του μήνα. Τη δήλωση αυτή ακολούθησε η προειδοποίηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η αθέτηση της προγραμματισμένης καταβολής στο ΔΝΤ σημαίνει πως θα μπορούσε και εκείνος να ζητήσει άμεσα πίσω τα 131 δισ. ευρώ των δανείων του EFSF προς τη χώρα μας!
Το κλίμα που εκπέμπεται από την Ουάσιγκτον τροφοδοτεί σενάρια για ένα συμβιβαστικό ντιλ Αθήνας – Κομισιόν – ΕΚΤ στο οποίο το Ταμείο θα διατηρήσει έναν αυστηρά τεχνικό ρόλο διατυπώνοντας επιφυλάξεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει ένας αστερίσκος στο κλείσιμο της αξιολόγησης από τους τρεις θεσμούς (staff-level agreement) και ότι το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει καμία δόση από τα 15 δισ. ευρώ που απομένουν στο πρόγραμμά του ως τον Μάρτιο του 2016 αν δεν τηρηθούν οι όροι που θέτει προς όλες τις πλευρές.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στις διαπραγματεύσεις των επόμενων ωρών. Πάντως τα λεφτά επαρκούν, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των επόμενων μηνών με ένα ευρωπαϊκό πακέτο 15 δισ. ευρώ, το οποίο θα αποτελείται κυρίως από 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και επιστράφηκαν από το ΤΧΣ στον EFSF. Αλλωστε το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι τυπικά σε ισχύ ως τον Μάρτιο του 2016 και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή του στις διαβουλεύσεις για το νέο Μνημόνιο μετά τη λήξη της παράτασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ