Χωρίς πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και των άμεσων απειλών για τη σταθερότητα και την εύρυθμη λειτουργία των βασικών οικονομικών και πολιτικών δομών της χώρας μοιάζει να προσέρχεται η κυβέρνηση στην έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας.
Παρά τις συνεχείς επικοινωνίες και τις δημόσιες ανταλλαγές μηνυμάτων και προειδοποιήσεων, έπειτα και από το νέο ναυάγιο στο Εurogroup της Πέμπτης, πληροφορίες από ανώτατους κυβερνητικούς κύκλους μετέδιδαν την εντύπωση ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει τη συνάντηση με τους ομολόγους του ως την τελευταία πράξη του δράματος. Δεν θεωρεί, όπως αναφέρεται, ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας οι εξελίξεις θα ακολουθήσουν μη γραμμική πορεία.
Η «αιματηρή συμφωνία»


Αλλες πηγές και κέντρα που διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κυβέρνηση και τις ξένες πρωτεύουσες επιμένουν όμως ότι έστω και την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε μια «αιματηρή συμφωνία» με τους εταίρους. Θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός θα λάβει την κρίσιμη και δύσκολη απόφαση αναλογιζόμενος την καταστροφή που θα συντελεστεί σε διαφορετική περίπτωση. Υπό το πρίσμα αυτό κρίσιμες είναι οι ώρες ως και την τελευταία στιγμή πριν από την έναρξη της συνόδου, όπου οι επικοινωνίες του Μεγάρου Μαξίμου με ξένους θεσμικούς παράγοντες μπορεί και να αποδειχθούν καταλυτικές για τις εξελίξεις, ειδικώς σε περίπτωση που υπάρξουν κάποιες συμβιβαστικές απόπειρες είτε από την Κομισιόν είτε από αλλού.
Επειτα από τη νέα «διάλεξη» του υπουργού Οικονομικών προς τους ομολόγους του, η οποία αντιμετωπίστηκε με απαξίωση και περιφρόνηση («είναι αναγκαίος ο διάλογος μεταξύ ενηλίκων» δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ), η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία ένδειξη περί της πρόθεσής της να ανακρούσει πρύμναν.
Αξιόπιστες πηγές που είχαν πληροφόρηση για τη συνεδρίαση του Εurogroup αναφέρουν ότι στον κ. Βαρουφάκη παρουσιάστηκαν, εν είδει εμφατικής υπενθύμισης, το κείμενο και οι νομικές πτυχές της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα της πενταμερούς του Βερολίνου και το γνωστό πεντασέλιδο κείμενο που παραδόθηκε από τον κ. Γιούνκερ αμέσως μετά.
Ολοι στη Ρωσία


Πέραν των ολιγόλογων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έκανε από τη Ρωσία διφορούμενες δηλώσεις. «Είναι βασικό χαρακτηριστικό του Ελληνισμού όταν έχουμε στόχο και αξίες ακόμη και τις μεγαλύτερες δυσκολίες να ξεπερνούμε» είπε απευθυνόμενος σε ομογενείς στην Αγία Πετρούπολη.
Παράλληλα, ακόμη και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την έκπληξή τους για την επιλογή να βρίσκεται η μισή κυβέρνηση στη Ρωσία τη στιγμή που η κρίσιμη συζήτηση για τη χώρα γινόταν αλλού και με άλλους.
Την ίδια ώρα ανώτατες κυβερνητικές πηγές δεν εξέπεμπαν ανησυχία για το άμεσο μέλλον παρά περισσότερο έδειχναν να μεριμνούν για το μέλλον τής… Αριστεράς, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές προσκείμενες στα υψηλά κέντρα αποφάσεων της κυβέρνησης ανέφεραν πως «η Δευτέρα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα έχουμε περιθώριο για συζητήσεις στη σύνοδο της 25ης Ιουνίου και πάντως ως το τέλος του μηνός». Η βεβαιότητα αυτή συνδυαζόταν πάντως από σιωπηρή και αόριστη αισιοδοξία για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις τράπεζες και στις βασικές οικονομικές δομές σε περίπτωση μιας συμφωνίας.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ο Πρωθυπουργός δεν φαίνεται πως θα προσέλθει στη συνάντηση με μια νέα δική του πρόταση συμβιβασμού, δηλαδή με υποχωρήσεις σε κάποια ζητήματα, αλλά αντιθέτως θα αναμένει μια νέα πρόταση από την πλευρά των δανειστών. Το ενδεχόμενο μιας παράτασης είναι πάντως κάτι που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί, χωρίς να απαντά αν θα το απορρίψει σε περίπτωση που βρεθεί προ του διλήμματος.
Τι ελπίζει


Με βάση την ίδια πηγή πληροφόρησης, ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να προσδοκά την υποχώρηση της τρόικας σε τρία τουλάχιστον πεδία:
  • Αναμένει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα της διευθέτησης του χρέους. Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές, δεν πρόκειται καν να αρκεστεί σε μια γενικόλογη αναφορά, παρόμοια με εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, όταν για πρώτη φορά είχε ανοίξει παράθυρο για ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους. Αντιθέτως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια διατύπωση, την οποία θεωρούν γενική και αόριστη, δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας και επιζητεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ποσοστά και μεθόδους «απομείωσης» του χρέους.
  • Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θα αναμένει και άλλες δεσμεύσεις από τους δανειστές στο πεδίο των αναπτυξιακών κονδυλίων, τα οποία θα πρέπει να του προσφερθούν.
  • Αυτονόητο πρέπει δε να θεωρείται ότι η τρόικα θα πρέπει να υποχωρήσει σε τουλάχιστον δύο σημεία, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την επιβολή υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί μια συμφωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Δευτέρας από το περιβάλλον της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης τονιζόταν με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν υπάρχει περιθώριο ούτε πιθανότητα να υποχωρήσουμε πίσω από το δικό μας κείμενο των 47 σελίδων». Παρά ταύτα, το κείμενο αυτό δεν βρίσκεται καν στο τραπέζι της συζήτησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ