Υποτίμηση της νέας δραχμής κατά 40%-50%, υπερπληθωρισμό, εκτίναξη της ανεργίας και των επιτοκίων, ελέγχους στη διακίνηση κεφαλαίων, κοινωνική αναταραχή και γεωπολιτικούς και εθνικούς κινδύνους «βλέπουν» μεταξύ άλλων κορυφαίοι οικονομολόγοι αν η Ελλάδα βρεθεί τελικά εκτός ευρώ (Grexit). Οι καταθέσεις, οι συντάξεις, οι δουλειές, όλες οι τεχνητά κατασκευασμένες βεβαιότητες, οι οποίες αγοράστηκαν μέσω μαζικού κρατικού χρέους, απλώς θα σταματήσουν ή δεν θα έχουν καμία αξία, αναφέρουν, εκτιμώντας ότι, φυσικά, οι πολιτικοί θα επιρρίψουν τις ευθύνες σε οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους ίδιους.
Ειδικότερα, σε περίπτωση Grexit το νέο νόμισμα (δραχμή) θα υποτιμηθεί πολύ γρήγορα κατά 40%-50%, ενώ η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική αναταραχή θα προκαλέσει περαιτέρω διολίσθηση. Ο έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων, την ώρα που οι τραπεζικές καταθέσεις «στεγνώνουν» και οι εκροές ιδιωτικών κεφαλαίων ξεπερνούν πλέον το 30% του ΑΕΠ, θα διατηρήσει τη χώρα από πλευράς αξιολόγησης για πολλά χρόνια στην κατηγορία junk (σκουπίδια) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ξένες επενδύσεις. Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι ο υπερπληθωρισμός σε διψήφια νούμερα και πιθανώς η σταθεροποίησή του μεταξύ 15%-20%, ενώ σε μια δεύτερη φάση θα προστεθεί και ο εισαγόμενος πληθωρισμός.
Με υψηλό, διψήφιο πληθωρισμό, τα επιτόκια θα εκτιναχθούν πάνω από 20%, καθιστώντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες δυσβάσταχτο και αντιοικονομικό. Η χρεοκοπίες εταιρειών και ιδιωτών θα ήταν δεδομένες.
Ακριβές πρώτες ύλες


Η επιστροφή της δραχμής θα οδηγήσει σε συρρίκνωση αρχικώς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς τα ξένα καταναλωτικά αγαθά θα γίνουν πολύ ακριβότερα για τον μέσο Ελληνα. Στη συνέχεια, όμως, οι ακριβές πρώτες ύλες και οι εισαγωγές ξένων καταναλωτικών αγαθών θα αντιστρέψουν εκ νέου αυτή την πορεία.
Αναφορικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας λόγω της επιστροφής στη δραχμή, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η αύξηση των εξαγωγών και η θετική επίδραση στον τουρισμό θα είναι βραχύβιες, καθώς η Ελλάδα δεν κατέχει σε ικανοποιητικό βαθμό προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στον τομέα της ανεργίας, η δραχμή αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση, καθώς, με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια στα ύψη, πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν θα αντέξουν και θα πτωχεύσουν.
Ο υπερπληθωρισμός, οι χρεοκοπίες εταιρειών και νοικοκυριών και η εκτίναξη της ανεργίας θα βαθύνουν περαιτέρω την ύφεση, κατά 7%-20%, την ώρα που, ήδη από την αρχή της κρίσης με βάση και τον αποπληθωρισμό, η σωρευτική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κινείται στο 30%.
Με τη χώρα εκτός ευρώ και με την πλειονότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους να υπόκειται πια στο βρετανικό δίκαιο, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, χωρίς προηγούμενη φιλική διευθέτησή του με τους δανειστές που να περιλαμβάνει και μεγάλο «κούρεμα», θα απαιτούσε τεράστια πληθωριστικά κεφάλαια για την αποπληρωμή του.
Σε στενωπό


Αλλά ακόμη και ένα μεγάλο «κούρεμα» θα απαιτούσε και πάλι το «τύπωμα» πληθωριστικών δραχμών για την αποπληρωμή των τόκων, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα βρεθεί σε στενωπό σύντομα και σε αυτή την περίπτωση. Οι ξένες επενδύσεις θα πληγούν σοβαρά, ενώ οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες θα μετατοπιστούν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Νέες επενδύσεις σε αυτό το περιβάλλον θα είναι μάλλον περιορισμένες.
Η κοινωνική αναταραχή και οι γεωπολιτικοί και εθνικοί κίνδυνοι θα ενταθούν, με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της Ελλάδας, τη στιγμή μάλιστα που η μεταναστευτική ροή των μορφωμένων νέων της χώρας θα συνεχιστεί.
Επενδυτικά, επίσης, με τη χώρα εκτός ευρώ, τα υψηλά επιτόκια, η ύφεση, ο αποπληθωρισμός, οι πτωχεύσεις και η κατάρρευση των όποιων εταιρικών κερδών θα οδηγούσαν σε νέο κραχ το χρηματιστήριο. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτοξεύονταν, ενώ η αξιολόγηση της χώρας ως «σκουπίδι» θα παρέμεινε για αρκετό καιρό, με άμεσο αντίκτυπο στις δυνατότητες της οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ