Μία «μέτρια διεύρυνση» του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία τους οποίους θα δεχθεί εν ευθέτω χρόνω η Βρετανία ανακοίνωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Πόσοι ακριβώς θα είναι εκείνοι που θα βρουν καταφύγιο στο βρετανικό έδαφος, καθώς και από πότε θα ισχύσει η διεύρυνση του προγράμματος παραμένει ασαφές, με ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο στην Telegraph για «μερικές εκατοντάδες ακόμη».

Πέρσι, ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι η χώρα του θα ανοίξει τις πύλες της για περίπου 500 πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν την κόλαση του εμφυλίου στη Συρία. Από εκείνες τις δηλώσεις του έως σήμερα, περίπου 190 άνθρωποι βρίσκονται στη Βρετανία.

Συνολικά, από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία, το 2011, εννέα εκατομμύρια Σύροι εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Μαζί με τους πολίτες του Σουδάν και της Ερυθραίας, οι οποίοι επίσης προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν τη βία στις χώρες τους, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων που ζητούν άσυλο. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2015, περίπου 184.815 έχουν κάνει αίτηση ασύλου στην Ευρώπη – αύξηση της τάξεως του 86% συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι.

Δεδομένης της κατάστασης, οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να στηρίξει το σχέδιο δράσης της Κομισιόν για τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών βάσει ενός συστήματος ποσοστώσεων. Η Σουηδία έχει ήδη δεχτεί περί τους 40.000 Σύρους, ενώ η Γερμανία έχει δεσμευτεί για 30.000.

Ο Κάμερον ωστόσο παραμένει σταθερός στις συντηρητικές απόψεις του, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει κατά πόσον οι άνθρωποι αυτοί θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο διασχίζοντας με πλοία-φέρετρα τη Μεσόγειο, είναι η μεταχείριση που τους επιφυλάσσεται στην Ευρώπη.

Εξ ου και ο ίδιος, υποστηρίζει, θα επιδιώξει την εφαρμογή ενός ισπανικού προγράμματος επαναπροώθησης των μεταναστών που έφθαναν ομαδόν στα Κανάρια Νησιά.