O ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM) υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι «υψηλό αλλά βιώσιμο, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις». Η έκθεση του ESM σημειώνει ότι το βάρος του δημόσιου χρέους έχει ελαφρυνθεί με χαμηλότερα επιτόκια και επιμηκυνση πληρωμών.
Ο ESM, στην έκθεσή του για το 2014, σημείωσε ότι η Ελλάδα δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης με επιτόκιο μόλις 1,35% – χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Η Ελλάδα, αναφέρει, έλαβε μία σημαντική ελάφρυνση στο χρέος της, η οποία ισούταν με το 49% του ΑΕΠ του 2013. Σημειώνεται πως το επιτόκιο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχεται στο 3,6%. Πριν τον διεθνή μηχανισμό βοήθειας, σημειώνει ο ESM, η Ελλάδα δανειζόταν μέσω των αγορών, με μέσο επιτόκιο 5%.
«Από ελληνική σκοπιά, τα μέτρα ελάφρυνσης από την πλευρά των ευρωπαίων πιστωτών παρέχουν σημαντικό όφελος δημοσιονομικού περιθωρίου και συνολικού προγίλ πληρωμών. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι το επίπεδο χρέος είναι μη βιώσιμο κοιτάζοντας απλώς την αναλογία με το ΑΕΠ, αλλά μία σωστή ανάλυση βιωσιμότητας θα έπρεπε να λάβει υπόψη τη δομή του» τονίζει ο ESM.
«Οι υποχρεώσεις αποπληρωμών της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023 και επιπλέον οι μελλοντικές αποπληρωμές εκτείνονται σε αρκετές δεκαετίες και, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά επιτόκια, οδηγούν σε συνολικά υψηλό αλλά βιώσιμο χρέος, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις» καταλήγει ο ESM.