Η Ελλάδα και πάλι στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου. Εν όψει του σημερινού κρίσιμου Eurogorup τα βλέμματα είναι και πάλι στραμμένα στην Αθήνα και στις συνομιλίες. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα περί μη πληρωμής του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο grexit πρωταγωνιστούν στα δημοσιεύματα. Η Ελλάδα φαίνεται να είναι στο κενό και χωρίς αλεξίπτωτο είναι η εκτίμηση των ξένων ΜΜΕ.
«Διαχωρισμός στην Ευρώπη: Για δύο αντίπαλους στην ελληνική κρίση…Είναι προσωπικό» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Bloomberg που παρουσιάζει το χρονικό των διαπραγματεύσεων. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έντονοι υπερασπιστές δύο άκρα αντίθετων οικονομικών απόψεων, οι οποίοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Πέμπτη το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το πως θα ολοκληρωθεί η μάχη τους θα διαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης, προσθέτει το δημοσίευμα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης από το γραφείο του με θέα το Σύνταγμα ντυμένος στα μαύρα μοιάζει περισσότερο με πρωταγωνιστή σε ταινία του Ταραντίνο και λιγότερο με υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη. Είναι στο χέρι του να διαπραγματευτεί και να ξεμπλοκάρει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ, όμως φαίνεται αποφασισμένος να μην ενδώσει στις απαιτήσεις του Σόιμπλε. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός με την μεγαλύτερη επιρροή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει υιοθετήσει από καιρό μια σκληρή γραμμή όσον αφορά την Αθήνα και αυτή φαίνεται πως θα κρατήσει, προσθέτει το δημοσίευμα.
Σε άλλο άρθρο το ίδιο πρακτορείο αναφέρει ότι ακόμη και μια συμφωνία δεν θα σώσει τις ελληνικές τράπεζες. Μάλλον θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης στις τράπεζες, ακόμα κι αν κλείσει η συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, καθώς η ύφεση οδηγεί σε αύξηση ζημιών από τα επισφαλή δάνεια, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg. Μετά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που υπολογίζουν τα «κόκκινα δάνεια» πάνω από 100 δισ. ευρώ κοντά στα 41% του συνόλου των δανείων, οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έλαβαν δύο ισχυρές «ενέσεις» κεφαλαίων τα δυο τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβάνοντας τα «πακέτα στήριξης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μπορεί να χρειαστούν και τρίτο «σωσίβιο» αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων καθώς οι «μαύρες τρύπες» δημιουργούν περιβάλλον ρηχής κεφαλαιακής επάρκειας.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, δεν θα πληρώσει» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο του βρετανικού Guardian. Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται ο σκεφτικός Αλέξης Τσίπρας με φόντο την ελληνική σημαία, ενώ στις εννιά γραμμές της αποτυπώνονται οι αδυσώπητοι αριθμοί της ελληνικής κρίσης: Μείωση κατά 25% της εγχώριας παραγωγής και βιομηχανίας, μείωση κατά 28,5% στην κατανάλωση φαγητού, περικοπές κατά 61% στη μέση σύνταξη-εξπρές, 45% των συνταξιούχων κάτω από το όριο της φτώχειας, 26% ανεργία, με το το ποσοστό αυτό στις ηλικίες κάτω των 25 να σκαρφαλώνει στο 50%.
Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία είναι στο χέρι της τρόικα, εν μέσω εικασιών για έξοδο της χώρα από την ευρωζώνη, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian. O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι η έξοδος από το ευρώ μπορεί να σημαίνει έξοδο και από την ΕΕ γράφει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι η Αθήνα παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πληρώσει το ΔΝΤ, ενώ την ίδια ώρα οι Βρυξέλλες εκφράζουν μια μικρή ελπίδα για τις σημερινές συνομιλίες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί αδυναμίας της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ, καθώς και στην έκθεση Στουρνάρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η βρετανική Telegraph. Οι Ελληνες παραδέχονται ότι θα χρεοκοπήσουν στο τέλος του μήνα, ενώ η κεντρική τράπεζα δείχνει την κυβέρνηση, αναφέρει στο δημοσίευμά της και προσθέτει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέει ότι είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη για τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησής του καθώς η «ανεξέλεγκτη κρίση» πλησιάζει.
Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στην έκεθση της ΤτΕ και τον διοικητής της Γιάννη Στουρνάρα. Ο αρθρογράφος Αμπροζ Εβανς Πρίτσαρντ θεωρεί την έκθεση πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και τιτλοφορεί το άρθρο του «Η ελληνική κεντρική τράπεζα παίζει με την πολιτική φωτιά
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει δυνητικούς κινδύνους στο χειρότερο σενάριο –κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό– αλλά συμπεραίνει ότι όλα αυτά θα συμβούν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνήσει με τους όρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.
Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την ΕΕ και ότι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία συνιστούν ωμό εκφοβισμό, γράφει επίσης η εφημερίδα Daily Telegraph.
Η Ελλάδα λέει ότι η συμφωνία δεν είναι πιθανόν να επιτευχθεί την Πέμπτη αναφέρει το BBC.Η Ελλάδα έχει «πολιτικό και ηθικό καθήκον» να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την κρίση του χρέους της» προσθέτει επικαλούμενο δηλώσεις του ελληνα υπουργού,Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Ωστόσο η σημερινή συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι απίθανο να φέρει άμεση λύση, επισημαίνει το δημοσίευμα
Σε αντάλλαγμα περισσότερη χρηματοδότηση, οι πιστωτές θέλουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, αλλά το κυβερνών κόμμα αντιστέκεται σε αυτές τις απαιτήσεις και, με τις συνομιλίες να οδηγούνται σε αδιέξοδο και τους φόβους για ελληνική χρεοκοπία να αυξάνονται.
Στο ίδιο κλίμα και οι Financial Times αναφέρουν ότι «Ο Βαρουφάκης δεν βλέπει συμφωνία την Πέμπτη», την ίδια ώρα που ο γάλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποιεί για ολική καταστροφή της Ελλάδας.
Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα θα «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της από το τρέχον πρόγραμμα», δηλώνει ο Σόιμπλε και προσθέτει: «Μόνο σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε να αποδεσμεύσουμε διαθέσιμους πόρους. Ισχύει η αρχή: βοήθεια μόνο έναντι αντιπαροχών. Σε αυτές ανήκει επίσης το να παραμείνει το ΔΝΤ- χωρίς την σημαντική συμβολή του δεν γίνεται».
Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup πληθαίνουν οι φωνές σχολιαστών που προειδοποιούν για τις ευρύτερες επιπτώσεις ενδεχόμενου Grexit, πολλοί εκ των οποίων δανείζονται εικόνες που παραπέμπουν στην κόλαση του Δάντη. Σε κάθε περίπτωση τα βλέμματα πέφτουν στον ίδιο τον έλληνα πρωθυπουργό και στα περιθώρια χειρισμών που διαθέτει αυτήν την ύστατη στιγμή.
Στο πρωτοσέλιδο της γερμανικής Handelsblatt το καίριο ερώτημα: «Και τώρα τι, κ. Τσίπρα;». Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και στον ασυνήθιστα δραματικό τόνο των γραφομένων, στη νευρικότητα των επενδυτών και των πολιτικών, στην βιαιότητα των λόγων του πρωθυπουργού, όταν για παράδειγμα, αναφέρεται στο ΔΝΤ και τους φόβους των άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας. «Το κλίμα στην Ιταλία περιγράφει με αριστοτεχνικό τρόπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιταλικών Τραπεζών Αντόνιο Πατουέλ, ‘είμαστε ανήσυχοι και νευριασμένοι’», γράφει ο αρθρογράφος «Ανήσυχοι είναι οι Ιταλοί, επειδή η χώρα από την άλλη πλευρά του Ιονίου Πελάγους χρεοκοπεί και μπορεί να βάλει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη και την Ιταλία (…) Ανήσυχοι είναι οι Ιταλοί επειδή οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος και επειδή η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως εκφοβισμό πολύ συχνά την επερχόμενη καταστροφή και στην Ιταλία».
Η γαλλική Le Figaro βλέπει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και ως ευκαιρία για την Ευρώπη. «Ασφαλώς θα ήταν ήττα για την ΕΕ, θα την έσπρωχνε στην πιο σοβαρή πολιτική κρίση στην ιστορίας της», παρατηρεί ο σχολιαστής. «Οι δανειστές θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ελπίδες ότι θα ξανάβλεπαν τα χρήματά τους (…) όμως θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη, να αναδιαρθρώσει τους θεσμούς και τους κανόνες για το ευρώ».
Για τον σχολιαστή της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung o Α. Τσίπρας ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. «Πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε δύο κακές εναλλακτικές, όπου η πρώτη, η ρήξη με την ΕΕ είναι άκρως ριψοκίνδυνη», επισημαίνει. «Γιατί θα του έμενε η ρετσινιά ότι για μια διαφωνία σε σχέση με τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό διακινδύνευσε την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ (…) Δεν του απομένει παρά η δεύτερη κακή εναλλακτική, δηλαδή η εσωκομματική εξέγερση σε περίπτωση που την τελευταία στιγμή κάνει παραχωρήσεις. Οι σύντροφοί του ωστόσο τον εμπιστεύονται ότι θα αντέξει μια τέτοια εξέγερση».
Η ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση. «Θέλει η Ευρώπη μια νέα ασταθή δημοκρατία της Βαϊμάρης; (…) Επιθυμεί ελληνικό βέτο κατά των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας; Απαντήσεις δεν θα δοθούν μέχρι τέλος του μήνα», υποστηρίζει ο ολλανδός σχολιαστής. «Μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός που θα συνοδεύεται από νέα διαμάχη και νέους συμβιβασμούς, μπορεί να επέλθει κρίση, ελέγχους στη ροή κεφαλαίων, άδειες τράπεζες, αλλά αυτό δεν θα είναι ούτε ο ουρανός, ούτε η κόλαση, αλλά το προαύλιο της κολάσεως», προειδοποιεί η εφημερίδα.