Αποστολή Βερολίνο

Μέρες πολέμου στο Βερολίνο. Τα μέσα ενημέρωσης σκηνοθετούν το showdown, την τελική αναμέτρηση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, ως την συντέλεια της Ελλάδας – εν μέρει και της ευρωζώνης. «Ο αυστριακός καγκελάριος κάνει την ύστατη προσπάθεια» (διατήρησης της χώρας στην ευρωζώνη) τιτλοφορεί το «Spiegel» αναφερόμενο στη σημερινή συνάντηση του Βέρνερ Φάιμαν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα. Και η «Bild Zeitung» υπαγορεύει στην Άνγκελα Μέρκελ το λόγο που θα πρέπει να βγάλει αύριο Πέμπτη στη γερμανική Βουλή. «Δεν θα δώσουμε στην Ελλάδα άλλο πακέτο βοήθειας» πρέπει να πει, σύμφωνα με το διαβόητο ταμπλόιντ, η καγκελάριος. Η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την ευρωζώνη – για το καλό της και για το καλό της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Η ρητορική του grexit, της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις πολλών πολιτικών της κυβέρνησης συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών, που μέχρι τώρα δεν ανήκαν στους «συνήθεις ύποπτους», σε εκείνους δηλαδή που ήθελαν ανέκαθεν την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση. «Εάν η Ελλάδα δεν παρουσιάσει ένα ανθεκτικό πακέτο, τότε θα αποδεχθούμε εν ανάγκη το grexit» λέει ο γενικός διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και εκ των στενών συνεργατών της καγκελάριου Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ. Και ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Γιοχάνες Κάρς προσθέτει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει γραμμή, η έξοδος θα είναι αναπόφευκτη». Το πρόβλημα, τονίζει, γίνεται σχεδόν άλυτο λόγω της ανυπαρξίας μιας φερέγγυας κυβέρνησης στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε κάποιον έγκυρο διαπραγματευτή» λέει. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικό εταίρο».

Ένα άλλο δείγμα της δραματικής αλλαγής της ατμόσφαιρας έδωσε η συνεδρίαση του προεδρείου του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος την Δευτέρα. Για πρώτη φορά, ανέφερε παριστάμενος, επέτρεψε η πρόεδρος του κόμματος κ.Μέρκελ να γίνει συζήτηση περί grexit. Πολλοί ομιλητές τόνισαν, ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την περίπτωση που γίνει όντως πράξη το worst case, το χειρότερο δυνατό σενάριο, που ισοδυναμεί με την έξοδο. Στη μέριμνα, τόνισαν, ανήκει και η παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καγκελάριος, σύμφωνα με τον παριστάμενο, επανέλαβε στη συζήτηση τα ίδια περίπου λόγια που είχε χρησιμοποιήσει το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ: Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να «σώσει» την Ελλάδα αλλά όχι με κάθε τίμημα. Ταυτόχρονα απηύθυνε προειδοποίηση, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει χάρη της Ελλάδας να διασπαστεί και ότι οι τρεις θεσμοί, που τελευταία εμφανίζονται διασπασμένοι, θα πρέπει να εμφανίζονται ενωμένοι στη δημοσιότητα και έναντι των ελλήνων διαπραγματευτών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πήρε επίσης το λόγο, ήταν ακόμη πιο επιθετικός: Οι συμφωνίες με την Αθήνα, φέρεται να είπε, δεν κρατούν περισσότερο από μερικούς μήνες – ύστερα μπαίνουν στα χρονοντούλαπα από τις ελληνικές αρχές. Κατά τα άλλα άσκησε κριτική στον Ζαν Κλωντ Γιούνγκερ, στον οποίο καταλόγισε ότι στις διαπραγματεύσεις του με την Αθήνα αφήνει εκτός «παιχνιδιού» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κατά περίεργο τρόπο, η συζήτηση αυτή δεν επαναλήφθηκε την Τρίτη στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος – παρόλο που, όπως έλεγε παριστάμενος, οι βουλευτές αδημονούσαν να ακούσουν «τα νέα» από το διαπραγματευτικό μέτωπο και να πάρουν θέση σε αυτά. «Η Μέρκελ δεν ήθελε προφανώς να ανοίξει τα χαρτιά της» πρόσθεσε. Ο μοναδικός που έκανε αναφορά στο θέμα ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατικών Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στη σύσκεψη του Eurogroup την αυριανή Πέμπτη και ότι η εξεύρεσή της θα ανατεθεί στους αρχηγούς των κρατών στη σύνοδο κορυφής στις 25-26 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Έντονη συζήτηση για την Ελλάδα έγινε αντίθετα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών. Το «ρεζουμέ» του εκπροσώπου της ομάδας για ευρωπαϊκά θέματα Νόρμπερτ Σπίνρατ: «Οι Σοσιαλδημοκράτες επιμένουν τελικά στη γραμμή υπέρ της παραμονής, πολλοί βουλευτές δεν έκρυβαν όμως την οργή τους για την ασυνέπεια και ασυναρτησία της ελληνικής κυβέρνησης».

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο «πόλεμος» που έχει ανάψει τελευταία στο Βερολίνο είναι πριν από όλα ρητορικός – για μια δραματική αλλαγή της στάσης των δυο κυβερνητικών κομμάτων δεν μπορεί να γίνει ακόμη λόγος. Πολλά θα φανούν από την απογευματινή συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών στην επιτροπή προϋπολογισμού της Βουλής, όπου ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ θα περιγράψει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών και θα αποκαλύψει, εν μέρει τουλάχιστον, τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η μεγάλη αποκάλυψη θα γίνει βέβαια αύριο, στο λόγο που θα βγάλει η καγκελάριος στη συζήτηση για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή. Και το μόνο σίγουρο εκ των προτέρων είναι, ότι ο λόγος αυτός δεν θα έχει γραφτεί από τους συντάκτες της «Bild Zeitung».

Ζάιμπερτ-Γέγκερ: Δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία αύριο στο Eurogroup

Οι προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup δεν είναι μεγάλες δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, δήωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτν Γέγκερ. Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος, με την Ελλάδα να κάνει ένα βήμα προς τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι υπέβαλαν μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βάση διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών θεσμών και ότι η πιο σημαντική ημέρα είναι η αυριανή, με τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Τόνισε ότι στόχος είναι «να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά». Αρνήθηκε δε να σχολιάσει εικασίες περί καταληκτικών ημερομηνιών και υπενθύμισε ότι το τρέχον προγραμμα εκπνέει στις 30 Ιουνίου.

«Χρειαζόμαστε μία λύση στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Αυτή συνίσταται μόνο στο να κάνει τώρα η Ελλάδα ένα βήμα προς τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι υπέβαλαν μία εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση. Εγώ μπορώ μόνο να διαπιστώσω ότι στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας. Υπό αυτό το πρίσμα πηγαίνουμε με ρεαλιστικές προσδοκίες στην συνάντηση» δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μπορεί να συμβάλει στη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης, αναφερόμενος στην επίσκεψη του αυστριακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν στην Αθήνα.

Επισήμανε ότι η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε στενή επαφή και ανταλλαγή απόψεων με άλλους ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει αν οι δύο καγκελάριοι είχαν συνομιλήσει πριν από την συνάντηση του κ. Φάιμαν με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι πιο σημαντική είναι η αυριανή μέρα, με την συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και πρόσθεσε ότι βάση της διαπραγμάτευσης αποτελεί η κοινή θέση των τριών θεσμών, αν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις πρέπει να οδηγούν στο επιθυμητό διαρθρωτικό και δημοσιονομικό αποτέλεσμα» δήλωσε και επανέλαβε ότι η αλληλεγγύη της ΕΕ και του ΔΝΤ δίδεται με την προϋπόθεση της πρότασης και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την άλλη πλευρά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, παρέπεμψε στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι θα πρεπει πρώτα να δούμε το αποτελέσμα του Eurogroup.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, εφόσον ζητηθεί, η κ. Μέρκελ θα βρει ασφαλώς τον χρόνο να συμμετάσχει.

Ερωτηθείς αν η καγκελάριος, κατά την αυριανή ομιλία της στην Βουλή θα «εμπνευστεί» από το σημερινό δημοσίευμα της Bild, που ζητά να ανακοινώσει την εγκατάλειψη της πολιτικής διάσωσης της Ελλάδας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η κ. Μέρκελ θα μιλήσει όπως επιθυμεί η ιδια.

«Ας της επιτρέψουμε να μας ξαφνιάσει» δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η αυριανή ομιλία δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Σύνοδο Κορυφής στις 25 Ιουνίου και όλα τα θέματά της. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαβεβαίωσε ότι τόσο στο θεμα της Ελλάδας όσο και στα άλλα, είναι «θαυμάσια» και σε «απόλυτη εμπιστοσύνη».

Στάινμαγερ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ αλλά η ίδια πρέπει να συμβάλλει σε αυτό

Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα καθώς και η Αθήνα δεν θέλει να υποβάλει νέες προτάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας .

«Δεν θα λειτουργήσει χωρίς την Ελλάδα κινείται σημαντικά» δήλωσε ο Στάινμάγερ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον ιταλός υπουργό Εξωτερικών στο Βερολίνο την Τετάρτη.

Ο κ. Στάινμαγερ επανέλαβε οτι θέλει η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά οφείλει να συμβάλλει σε αυτό.